25 - Elisabeta-Neculce-Cartis-1923-1998
Personalitatea zilei Romanian Music

Elisabeta Neculce-Carțiș

(25 ianuarie 1923 – 4 decembrie 1998)

Personalitatea zilei*

 

Elisabeta Neculce-Carțiș

25 ianuarie 1923, București – 4 decembrie 1998, București

 

Elisabeta Neculce-Carțiș a fost soprană, solistă a Operei române din București.

A copilărit și și-a făcut studiile la Brăila, oraș cu tradiții muzicale care a dat mari cântăreți de operă: Hariclea Darclee, George Niculescu-Basu, Petre Ștefănescu-Goangă, Ionel Voineag, fapt care a înrâurit formarea viitoarei artiste.

Admisă la Conservatorul din București, a studiat arta cântului cu profesoara Livia Vațianu-Vrăbiescu; au îndrumat-o personalități artistice ca Dimitrie Cuclin, Vasile Popovici, Ioan Chirescu, baritonul Mihail Vulpescu.

Elisabeta Neculce Carțiș – Fruling

A debutat cu un recital de lieduri, la 18 ianuarie 1955 la Studioul Ateneului, apărând adesea ca solistă a unor programe simfonice.

După absolvirea Conservatorului, a cântat în corul Radiodifuziunii Române sub bagheta compozitorului și dirijorului Gheorghe Danga, apoi a devenit solistă a Operei Române din București, la data de 1 ianuarie 1959.

A debutat la 20 iunie 1959 în rolul Alice Ford din Falstaff de Verdi; au urmat Contesa din Nunta lui Figaro, Donna Elvira din Don Giovanni și Fiordiligi din Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart, Eva din Maeștrii cântăreți din Nurnberg și Elsa din Lohengrin de Richard Wagner, Mareșala din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss și Euridice din Orfeu de Christoph Willibald Gluck etc.

A fost căsătorită cu Teodor Carțiș, compozitor și dirijor al Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, devenit ulterior director al Casei de discuri Electrecord. Au avut o fiică, Mihaela, și ea absolventă de Conservator.

Richard Strauss – Im Abendrot

Contribuțiile sale interpretative în redarea Liedurilor Wesendonck de Wagner, a Celor din urmă patru cântece de Richard Strauss, a partidei solistice din Missa în do minor de Mozart sau din Simfonia a IX-a de Beethoven, prezentarea în versiune de concert a monodramei Erwartung (Așteptarea) de Arnold Schonberg sau a unor extrase din Wozzeck de Alban Berg se înscriu ca momente memorabile în experiența muzicală a celor care au avut privilegiul să le urmărească.

Giacommo Puccini – Madame Butterfly • Elisabeta Neculce-Carțiș & Ion Buzea (1964)

Artista a mărturisit că marea ei pasiune a fost dintotdeauna muzica de concert. Către acest gen au îndreptat-o preferințele sale muzicale, educația sa estetică, simplitatea și sobrietatea – calități definitorii pentru profilul său interpretitiv. Faptul că s-a orientat cu operativitate în orice text muzical inedit, că a știut să deslușească liniile de forță ale oricărei partituri care se înfățișa entuziasmului ei neobosit în propagarea componisticii contemporane, a făcut din Elisabeta Neculce-Carțiș una dintre cele mai importante susținătoare ale muzicii vocale românești. Relaizările ei impresionante pe acest tărâm au fost adesea subliniate de critica muzicală și i-au adus chiar prețuirea formulată în scris a Uniunii Compozitorilor pentru serviciile importante aduse slujirii creației naționale.

Mai mult: Elisabeta Neculce Carțiș [Wikipedia];  Elisabeta Neculce-Carțiș a fost soprană, solistă a Operei române din București [Jurnal FM]

 

Soarta mă-ncearcă greu Romanță

 

***** [In English] *****

Elisabeta Neculce-Carțiș

25 January 1923, Bucharest – 4 December 1998, Bucharest

 

Elisabeta Neculce-Carțiș was a Romanian soprano vocalist, soloist of the Romanian Opera in Bucharest.

Her first lieder recital was on the 18th of January 1955 in the Romanian Atheneum’s studio. Then she performed hundreds of the vocal chamber lyric’s jewels and becomed – because, at the same time, she was the soloist of vocal-symphonic programmes – one of the most successful concert singer of the Romanian musical life.

Christoph Willibald Gluck – Alcesta O, zeilor dați-mi curaj!

She was appointed as soloist of the Romanian Opera in Bucharest on the 1st of January 1959. On the first lyric stage of Romania , the singer approached especially that repertoire her peculiar vocal qualities, as well as her specific cultural education, were serving the best.

From Gluck to Berg, from Mozart to Wagner, from Puccini to Massenet, Elizabeth Neculce-Carțiș showed her very comprehensive artistic diapason of its resources.

More on: Elisabeta Neculce Carțiș [Isolde Liebestod]

*****

 

Richard Wagner – Tristan und Isolde Isoldes tod

 

#ElisabetaNeculceCartis #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Elisabeta Neculce-Carțiș