~ Personalitatea zilei* ~
Laurențiu Profeta
12 ianuarie 1925, București – 22 august 2006
Laurențiu Profeta a fost compozitor de muzică ușoară, dar și de muzică simfonică, vocal simfonică, instrumentală și corală.
A studiat la Conservatorul de Muzică din Bucureşti (1945–1949), cu Ioan Dumitru Chirescu (Teorie și solfegiu), Paul Constantinescu (Armonie), Alfred Mendelsohn (Contrapunct, Compoziție), Silvia Căpățână (Pian), Vasile Popovici (Istoria muzicii). În același timp cu studiile muzicale, a urmat și Facultatea de Filosofie din Capitală. În particular, a studiat cu Alfred Mendelsohn (Compozitie) și cu Florica Musicescu (Pian), Datorită rezultatelor foarte bune în facultate, a obținut o bursă de perfecționare la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, unde a studiat cu Messner (Compoziție), Golubev (Polifonie), Bercov (Armonie) și Zukerman (Forme muzicale).
Laurențiu Profeta / Mihai Eminescu – Mai suna-vei dulce corn? • Marcela Frățilă
Între 1948–1952 a îndeplinit funcția de director adjunct la Radiodifuziunea Română, apoi a fost șeful direcției de Muzică a Ministerului Culturii (1953–1955, 1959–1961).
A devenit membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, secretar al acesteia în perioada 1968–1989. În această calitate, a propus și pus în practică cenacluri de promovare ale genurilor muzicale, seri de audiții pentru muzica contemporană, a contractat casa de discuri Electrecord pentru editarea de discuri simfonice pentru compozitorii Uniunii, înființarea de cercuri muzicale de cultură la Palatul Pionierilor, implicându-se personal și în susținerea lor.
Ulterior, a făcut parte din Consiliul de conducere al UCMR (1990–1997), Biroul pentru Muzică Pop, Rock, Muzical şi Jazz.
Laurențiu Profeta / Miron Radu Paraschivescu – Cântic de nuntă • Elena Constantinescu
A compus muzică simfonică, de cameră, corală, de operă, de balet, de teatru sau de film: Suita pentru marionete, Şase piese umoristice pe versuri de Tudor Arghezi, baletele Soţia căpitanului şi Prinţ şi cerşetor, suita de balet Schiţe şi momente muzicale din vremea lui Caragiale etc.
Laurențiu Profeta – Popas la Mănăstirea Putna • Corul Madrigal
Debutul pe scena de concert s-a petrecut în 1951, sub bagheta lui Emanuel Elenescu.
Un loc foarte important în creaţia sa a fost ocupat de muzica uşoară, majoritatea pieselor pe care le-a compus devenind şlagăre, care au primit numeroase premii la festivalurile naţionale sau internaţionale: Tangoul de altădată, Dragă-mi este dragostea, Balada plaiurilor mele, La steaua, Dă-mi surâsul tău, Pe marea dragostei, Hei, voi nopţilor, Lorelei, O zi de vacanţă, De ieri până azi, Orele mării.
Laurențiu Profeta – Tangoul de-altădată • Cornel Popescu Orchestra
Pasionat de literatură și filosofie, a publicat articole în ziare și reviste de specialitate: Revista Muzica, Studii de Muzicologie, Scînteia, Contemporanul, România Liberă, Flacăra etc., a susținut conferințe, referate, comunicări științifice în țară și peste hotare (Roma, 1962) și a făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale reprezentând Romania la Paris, Roma, Viena, Berlin, Praga, Bruxelles etc.
Laurențiu Profeta / Ion Minulescu – Nu-i cer nimic • Dorin Teodorescu
A compus muzică de film: Vară romantică, Fata babei și fata moșului, De bună voie și nesilit de nimeni, Mireasa din tren, Taina jocului de cuburi, De-aș fi Peter Pan și un musical pentru Teatrul Evreiesc de Stat, despre un cunoscut Păcală iudeu, Hershale.
Laurențiu Profeta – Povestea Micului Pan Actul I
De-a lungul carierei sale remarcabile, a primit Premiul III Compoziție „George Enescu” (1946), Menţiune la Concursul Festivalului Internaţional al Tineretului de la Viena (1959), Premiul III la Festivalul Mamaia (1969), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1969, 1970, 1979, 1980, 1986), Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1999), Premiul I la Festivalul Internaţional de Cântece pentru Copii de la Cairo (1999), Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate (Festivalul Mamaia, 2000) și a fost distins cu Ordinul Muncii clasa III-a (1953, 1959, 1969), Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1969) etc.
Laurențiu Profeta / Mihai Eminescu – Replici • Cornel Constantiniu & Lucky Marinescu
Mai mult: Laurențiu Profeta [Wikipedia]
Mireasa din tren (1979) • Regia Lucian Bratu, muzica Laurențiu Profeta. Cu: Gheorghe Visu, Aurora Leonte, Radu Gheorghe
***** [In English] *****
Laurențiu Profeta
12 January 1925, București – 22 August 2006
Laurențiu Profeta was a Romanian composer of light music, but also symphonic music, symphonic vocal, instrumental and choral.
He studied at the Bucharest Conservatory of Music and obtained a postgraduate scholarship at the Tchaikovsky Conservatory in Moscow, where he studied with Messner, Golubev, Bercov and Zukerman. At the same time as his musical studies, he also attended the Faculty of Philosophy.
He served as deputy director at the Romanian Broadcasting Company, then he was head of the Music Department of the Ministry of Culture. He became a member of the Union of Composers and Musicologists of Romania, its secretary from 1968–1989, later, he was part of the Board of Directors of the UCMR (1990–1997), the Office for Pop, Rock, Musical and Jazz Music.
Laurențiu Profeta – Vin’ la mama de mă cere • Monica Anghel
The debut on the concert stage took place in 1951, under the baton of Emanuel Elenescu.
He composed symphonic, chamber, choral, opera, ballet, theater and film music, but a very important place in his creation was occupied by light music, most of the pieces he composed becoming hits, which received numerous awards at national and international festivals.
Throughout his remarkable career, he received numerous awards and distinctions.
*****
Laurențiu Profeta / Lucian Blaga – Dragă-mi este dragostea • Aura Urziceanu
#LaurentiuProfeta #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită și adăugită
0 comentarii la „Laurențiu Profeta”