~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~
„Ați putea spune că Richard Wagner a fost regina Victoria a Europei. A avut copii muzicali peste tot!”
Zubin Mehta
29 aprilie 1936, Mumbai
Zubin Mehta este un dirijor indian de muzică clasică, fiu al etniei parsi. A fost dirijorul Filarmonicii din New York, este directorul muzical pe viață al Filarmonicii Israeliene din Tel Aviv, dirijorul principal al Operei din Valencia și prim-dirijorul Festivalului Maggio Musicale din Florența. Mehta posedă cetățenia indiană și nord-americană.
Richard Wagner – Inelul Nibelungilor: Walkiria • Valencian Community Orchestra, Dirijor: Zubin Mehta
Tatăl său, Mehli Mehta, violonist, a ajutat la înființarea Cvartetului de coarde din Bombay și a Orchestrei Simfonice din Bombay, Zubin fiind înconjurat de muzică occidentală încă din copilărie. La vârsta de 18 ani și-a început studiile muzicale la Academia de Muzică din Viena. În anul 1958 și-a făcut debutul ca dirijor la Viena. În același an, a câștigat Concursul internațional de dirijat de la Liverpool și a fost numit dirijor asistent al Filarmonicii Regale din Liverpool. Curând a ajuns prim-dirijorul și directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, din 1961 până în 1967 și a ocupat aceeași funcție pentru Filarmonica din Los Angeles între 1962 și 1978, fiind primul dirijor care a dirijat simultan două mari orchestre nord-americane.
Giacomo Puccini – Tosca • New Philharmonia Orchestra, Dirijor Zubin Mehta, Cu: Leontyne Price, Plácido Domingo
În 1964 și-a făcut debutul ca dirijor de operă cu Tosca de Giacomo Puccini la Montreal. În anul următor, a dirijat Aida lui Giuseppe Verdi la Metropolitan Opera din New York, iar în curând s-a angajat să dirijeze operă în Viena, Londra, Milano și multe alte orașe. În 1969 și-a început mandatul îndelungat cu Orchestra Filarmonicii din Israel, fiind consilier muzical înainte de a deveni director muzical în 1977. Patru ani mai târziu, orchestra l-a numit director muzical pe viață, iar postul l-a deținut până la pensionare, în 2019.
Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 5 „Imperialul” • New York Philharmonic, Dirijor Zubin Metha, Pianist Rudolph Serkin
Maestru al unui stil flamboiant, Mehta este specializat în repertoriul simfonic târziu romantic și timpuriu modern și în operă.
În anul 1978 Zubin Mehta a fost angajat ca director muzical și dirijor principal al Filarmonicii din New York și a rămas în post până la demisia sa în anul 1991, fiind cel care a îndeplinit cei mai mulți ani această funcție. În această calitate, în 1978, Filarmonica din New York a dat un concert rămas în istorie, cu pianistul Vladimir Horowitz.
Mai mult: Zubin Mehta [Wikipedia]
Richard Strauss – Sinfonia Domestica • Vienna Philharmonic Orchestra, Dirijor: Zubin Mehta
***** [In English] *****
”You might say that Richard Wagner was the Queen Victoria of Europe. He had musical children everywhere!”
Zubin Mehta
born 29 April 1936 in Mumbai
Zubin Mehta is an Indian Parsi conductor of Western classical music.
Son of the violinist Mehli Mehta, founder and conductor of the Bombay Symphony Orchestra, Zubin Mehta studied medicine for two years before continuing the family’s musical tradition. After two years of study at the Vienna Music Academy, he won first prize at the International Conducting Competition in Liverpool, England, in 1958.
Wolfgang Amadeus Mozart– Sinfonia Concertante Part 1 • Israel Philharmonic, Conductor Zubin Mehta, Violin Itzhak Perlman, Viola Pincha Zukerman
Master of a flamboyant style, Mehta specializes in late romantic and early modern symphonic repertoire and in opera. He has served as director of the Montreal Symphony (1961-1967), the Los Angeles Philharmonic Orchestra (1962-1978), the New York Philharmonic (1978-1991), and the Israel Philharmonic (Music Director for Life).
More on: Zubin Mehta [Wikipedia]
*****
Rimsky Korsakov – Capriccio Espagnol, Op. 34 • Berliner Philharmonic Orchestra, Conductor Zubin Mehta
#ZubinMehta #personalitateazilei #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 11 August în istoria românilor
Pingback: 26 Decembrie în istoria românilor
Pingback: Roxana Briban
Pingback: Robert Schumann
Pingback: Niccolò Paganini
Pingback: Robert Schumann