România frumoasă

Richard Strauss

2020 - Richard-Strauss-1864-1949

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Richard Strauss

11 iunie 1864, München – 8 septembrie 1949, Garmisch-Partenkirchen

 

Richard Strauss a fost un compozitor și dirijor german, strălucit reprezentant al muzicii cu program.

Era fiul lui Franz Strauss, prim-cornist în orchestra curții de la München. A luat primele lecții de pian la vârsta de patru ani și a început studiile de vioară după patru ani; o altă parte neprețuită a uceniciei sale a fost posibilitatea de a participa la repetițiile orchestrei în care cânta tatăl său. Primele sale încercări în compoziție au apărut încă din 1870, astfel încât, când a intrat la Ludwigs-Gymnasium (Liceul Regal), în 1874, era deja un compozitor experimentat. A avut mai multe reprezentații cu opere ale sale în cei șapte ani de educație clasică. Prima sa lucrare orchestrală, finalizată în 1877, a fost Serenada în Sol major, dedicată profesorului său, Frierich Wilhelm Mayer. Prima sa simfonie, în Re minor, a urmat în 1881, concomitent cu un cvartet de coarde în La major și un Marș festiv, oficialul său „Op. 1”.

Festmarsch, Op.1 (1876)

În 1874 a ascultat pentru prima dată muzica lui Richard Wagner, în 1883, la Berlin cu tatăl său, a ascultat prima dată Johannes Brahms, ambele „întâlniri” marcându-l profund.

La Berlin, mai multe lucrări ale sale au fost interpretate de Orchestra Meiningen, condusă de Hans von Bülow, iar în 1884 a dirijat el însuși orchestra pentru prima dată. Peste un an a fost numit dirijor asistent al lui von Bülow. A compus numeroase lucrări, inclusiv Concertul pentru corn și cântecul Zueignung.

Concertul pentru corn Nr. 1 • National Philharmonic of Russia, Dirijor Charles Olivieri-Munroe, Solist Radek Baborak

I-a urmat ca dirijor lui Hans von Büllow la conducerea orchestrei din Meiningen, în 1886 adevenit al treilea dirijor la Orchestra Operei din München. După o vizită în Italia a compus fantezia sa simfonică Aus Italien, dar poemul simfonic Don Juan (compus în 1888 și interpretat în primă audiție în 1889), a fost cel care i-a oferit adevărata recunoaștere: a fost imediat salutat drept cel mai important și plin de perspectivă compozitor german de la Wagner.

Don Juan, Op. 20 • Frankfurt Radio Symphony, Dirijor Andrés Orozco-Estrada

Muzica sa a realizat o sinteză modernă a unui romantism aflat în prelungirea idealului clasic. A compus poeme simfonice: Don Juan, Till Eulenspiegel, Don Quichotte, Așa grăit-a Zarathustra; simfonii: Simfonia Alpilor, Simfonia Domestică; opere: Salomeea, Cavalerul rozelor, Electra, Ariadna pe Naxos, Femeia fără umbră, Arabela etc.; balete: Legenda lui Iosif, Frișca.

Electra • Corul și orchestra Wiener Staatsoper, Dirijor Claudio Abbado, Soliști: Eva Marton, Brigitte Fassbaender, Cheryl Studer, Franz Grundheber / James King

A dirijat la operele din Berlin, München, Viena.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Richard_Strauss

 

Richard Strauss – Der Rosenkavalier • Wiener Philharmoniker, Dirijor Herbert von Karajan, Cu: Elisabeth Schwarzkopf, Otto Edelmann, Senar Jurinac, Erich Kunz

 

***** [In English] *****

Richard Strauss

11 June 1864, Munich – 8 September 1949, Garmisch-Partenkirchen

 

Richard Georg Strauss was a leading German composer of the late romantic and early modern eras. He is known for his operas, which include Der Rosenkavalier and Salome, his lieder, especially his Four Last Songs and his tone poems

and other orchestral works, such as Death and Transfiguration,Till Eulenspiegel’s Merry Pranks, Also sprach Zarathustra, An Alpine Symphony and Metamorphosen. Strauss was also a prominent conductor throughout Germany and Austria.

Richard Strauss – Also sprach Zarathustra • Frankfurt Radio Symphony, Conductor Andrés Orozco-Estrada

Strauss, along with Gustav Mahler, represents the late flowering of German Romanticism after Richard Wagner, in which pioneering subtleties of orchestration are combined with an advanced harmonic style.

Richard Strauss – Salome • Teatro Alla Scala, Conductor Daniel Harding, With: Nadja Michael, Falk Struckmann

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Strauss

*****

 

Richard Strauss – Four Last Songs for Soprano and Orchestra • Berliner Philharmoniker, Conductor Herbert von Karajan, Soprano: Gundula Janowitz

 

#todaysmemory #todayspersonality #RichardStrauss

----------

*Ediție revizuită și adăugită