Călin Alupi -cover22
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Călin Alupi

(20 iulie 1906 – 19 septembrie 1988)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Călin Alupi. Autoportret Self-portrait (1)Călin Alupi

Calinic Alupi; 20 iulie 1906, Vancicăuți, Basarabia, Imperiul Rus/Moldova – 19 septembrie 1988, Iași

 

Călin Alupi a fost desenator și pictor, reprezentant de seamă al postimpresionismului românesc.

Fiu de țărani săraci din Basarabia, Călin Alupi a păstrat din copilăria și adolescența sa o dragoste profundă pentru natură, pentru oamenii și lucrurile simple, care au marcat întreaga sa operă.

Cu toate că nimic nu prevestea că va deveni pictor, talentul lui s-a manifestat încă din școală. Profesorul său, Nicolae Popovici Lespezi, a fost cel care i-a observat înclinația către artă, încurajându-l să o dezvolte. A intrat în 1925 la Academia de Belle Arte din Iași, avându-l profesor pe Ștefan Dimitrescu. A trăit în sărăcie cât timp a fost student, rezistând datorită bursei mici pe care a primit-o, dar și pentru că era, în același timp, custode al Pinacotecii.

Începând din 1933, a participat la diverse expoziții de grup și personale, a fost numit profesor suplinitor la Școala normală din Șendriceni.

1_22 Antonina
Antonina
2_22 Mama Artistului Mother Of The Artist
Mama artistului / Mother of the Artist
3_22 Viorica
Viorica

Mai târziu, Nicolae Tonitza l-a luat printre ucenicii săi, alături de Corneliu Baba și Mihai Cămăruț, atunci când a pictat schitul Durău. Lucra foarte repede, având darul de a comunica emoție.

În 1940, a fost mobilizat și trimis pe front; a făcut tot războiul în linia I în condiții extreme de supraviețuire, cu sarcina de a desena pozițiile inamice. La armistițiu, s-a întors de la Odesa (pe jos), cu sechele grave: a contractat un ulcer la stomac și piatră la rinichi care-l vor împiedica, de acum înainte, să urmeze o carieră continuă (va îndura în total zece operații până la moarte). A descoperit cu amărăciune că aproape toate tablourile i-au dispărut, distruse sau furate în timpul războiului.

A continuat totuși lucrul cu penelul până la sfârșitul vieții. În 1947, a devenit profesor la Academia de Belle Arte din Iași, s-a căsătorit cu Sanda Constantinescu Ballif. A participat la expoziții care s-au succedat la interval de doi sau trei ani – în România mai ales: Saloanele interregionale de arte plastice din Iași, Expozițiile anuale de grafică din București, Expoziții personale etc., dar și la expoziții internaționale: Sofia, Varșovia, în Italia (Roma și Trieste) și Franța (Paris și Saint-Germain-en-Laye).

5_22 Casă între Flori House Between Flowers
Casă între flori /House between Flowers
4_22 Cai Albi White Horses
Cai albi / White Horses
7_22 Luncă Meadow
Luncă / Meadow
6_22 Fântână Cu Cumpănă-armonie Verde Fountain Watershed-green Harmony
Fântână cu cumpănă – armonie verde / Fountain Watershed – Green Harmony
8_22 Toamna Autumn
Toamna / Autumn
10_22 Nocturnă Nocturne
Nocturnă / Nocturne
9_22 Strada Anastasie Panu (cu Biserica Bărboi La Spate) Atanasie Panu Street (with Barboi Church)
Strada Anastasie Panu (cu Biserica Bărboi la spate) / Atanasie Panu Street (with Barboi Church)

Nefiind un carierist, nu a încercat niciodată să-și promoveze opera executând comenzi pentru Partid, ceea ce explică faptul că a fost ținut deoparte, el însuși, de altfel, preocupându-se puțin de reușita socială.

Mai mult: Călin Alupi [Wikipedia]

Sursă fotografii: Alupi Călin (Calinic) [Artindex]

 

***** [In English] *****

Călin Alupi. Autoportret Self-portrait (2)Călin Alupi

20 July 1906, Vancicăuți, Bessarabia, Russian Empire/Moldova – 19 September 1988, Iași

 

Călin Alupi was a Romanian draftsman and painter, important representative of the Romanian Post-Impressionism.

The son of poor farmers in Bessarabia (the extreme north-east of Romania, at the borders with the actual Ukraine), Călin Alupi’s childhood and adolescence was spent amidst the nature of the small farm and the surrounding countryside. His fond memories of the landscape with its inhabitants, and simple way of life formed the basis for most of his work.

He entered in 1925 at the Fine Arts Academy in Iasi, having as Professor Stephen Dimitrescu, thanks to which perfects its foundation in drawing. When Nicolae Tonitza was comissioned to decorate the Durau monastery, he chose Calin Alupi, along with Corneliu Baba, Mihai Camaruts and others, to be part of his group of apprentices, but the war, however, brought these artistic projects to a halt.

12_22 Carciumarese Si Trei Mere Zinnias And Three Apples
Cârciumărese și trei mere / Zinnias and Three Apples
11_22 Natura Statica Cu Stergar
Natură statică cu ștergar
13_22 Crizanteme Chrysanthemums
Crizanteme / Chrysanthemums
14_22 Flori De Câmp Wild Flowers
Flori de câmp / Wild Flowers
15_22 Regina Nopţii
Regina nopţii

In 1947, aged 40, he was appointed to the position of professor at the Iasi Fine Arts Academy. Anti-careerist, he never wanted to work under the commission of the Communist Party. Consequently he was kept relatively out of the spotlight. In fact he neglected self-promotion altogether.

A remarkable drawer, his works are recognizable for their precise yet dynamic virile touch. His subjects, often simple and always drawn from reality, convey a deep understanding of human nature and the Romanian landscapes.

More on: Călin Alupi – Biography [Călin Alupi]

*****

 

#CalinAlupi #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #universalvisualart

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Călin Alupi