25 - Elena-Teodorini-1857-1926
Personalitatea zilei

Elena Teodorini

(25 martie 1857 – 27 februarie 1926)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Fotografie de Antoni Esplugas

Elena Teodorini

Elena de Morțun; 25 martie 1857, Craiova – 27 februarie 1926, București

 

Elena Teodorini a fost mezzosoprană și soprană, prima soprană din România care a cântat pe cele mai prestigioase scene din lume, ultima divă a secolului al XIX-lea și prima divă a României.

S-a născut într-o familie de artiști. A fost fascinată din copilărie de lumea muzicii. A început studiul muzicii și al pianului la vârsta de șase ani în orașul natal, iar la 14 ani a plecat în Italia, fiind admisă la Conservatorul de la Milano, la clasele de Canto și de Pian, unde a studiat cu pianistul și compozitorul italian Adolfo Fumagalli.

Gaetano Donizetti – Lucrezia Borgia (Milano, 1903)

În 1877 (la 20 de ani) a debutat ca solistă, cu tenorul Armando di Gondi, în Maria di Rohan de Gaetano Donizetti la Teatrul Municipal din Cuneo. În mod gradual, timbrul vocii sale s-a transformat, trecând de la gamma contralto la cea de mezzosoprană. În următorii doi ani a interpretat diverse roluri de mezzosoprană în Alessandria, Livorno, Pisa, Chieti și la Opera din București.

Georges Bizet – Carmen Habanera (Milano, 1903)

În 1879 a debutat la Teatro dal Verme în rolul Mariei din La Fille du Regiment de Gaetano Donizetti și în rolul lui Rachel, din opera La Juive de Jacques Fromental Halévy.

Elena Teodorini – Teatro Alla Scala, Milano

Pe 20 martie 1880 și-a făcut apariția pentru prima oară pe scena Teatrului La Scala din Milano, în rolul Margueritei din opera Faust de Charles Gounod, devenind astfel prima româncă acceptată de teatrul liric italian și cea mai tânără solistă care cântase până atunci la Scala din Milano încântând publicul la doar 22 de ani. Spectatorii au aplaudat-o timp de 15 minute.

În 1881 a interpretat rolul Valentinei în Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer. Mai târziu avea să fie ovaționată și pe alte mari scene ale lumii, din Spania, Austria, Franța, până la cele din America Latină și Rusia.

Luigi Arditi – Parla (Milano, 1903)

A avut o carieră impresionantă până la 46 de ani când a luat decizia de a se dedica profesiei de pedagog. În anul 1905 a dat lecții de canto la Académie Lyrique din Paris, a plecat apoi în America de Sud, dând concerte la Montevideo, Uruguay.

Cariera ei pe scenele internaționale a durat un sfert de secol, apoi s-a dedicat elevilor săi din întreaga lume. În toamna lui 1909 a fondat Academia Theodorini împreună cu Hariclea Darclée și Titta Ruffo.

Elena Teodorini la pian, în stânga Suzana Baicoyanu şi în dreapta Sofia Condeescu, Contesa Mattei

A condus Conservatorul Guvernamental din Buenos Aires în 1915, a fondat Escola superior de canto “Ars et Vox” la Rio de Janiero (1918). În 1922 s-a întors în România, la București, unde a fondat Academia Nazională de Lirică. A refăcut teatrul din Craiova, care fusese întemeiat de tatăl său din fonduri proprii, tatăl ei fiind primul director al instituției din Bănie.

În timpul primului război mondial, a fost arestată pentru spionaj în favoarea germanilor, fiind acuzată că în timpul unei călătorii dinspre Argentina spre Franța ar fi avut niște bigudiuri din hârtie acoperite cu mesaje criptate. Ulterior, presa a dezmințit acuzațiile.

A rămas în țară până în anul 1923, când a plecat într-o nouă călătorie în Brazilia, dar a revenit la București, unde s-a stins din viață și a fost înmormântată la Cimitirul Sf. Vineri din București.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_Teodorini

 

A very rare audio document with the great romanian soprano Elena Teodorini

 

***** [In English] *****

Elena Teodorini

Elena de Morțun; 25 March 1857, Craiova – 27 February 1926, Bucuresti

 

Elena Theodorini was a Romanian mezzo-soprano and soprano, gifted with a truly original voice, mastered an exceptional wide repertory of unusual variety. She was the first singer from Romania who stepped on stage La Scala in Milan, the last diva of the nineteenth century and the first diva of Romania.

She was born into a family of artists. She was fascinated by the world of music since childhood. She began studying music and piano at the age of six in her hometown, and at the age of 14 she went to Italy, being admitted to the Milan Conservatory, to the Canto and Piano classes, where she studied with the Italian pianist and composer Adolfo Fumagalli.

Teodorini debuted as a soloist in 1877 in Maria di Rohan by Gaetano Donizetti at Municipal Theatre of Cuneo.

In 1880, she made her first appearance on the stage of La Scala Theater in Milan, in the role of Marguerite in the opera Faust by Charles Gounod, thus becoming the first Romanian woman accepted by the Italian opera theater and the youngest soloist who had performed at the Scala until then from Milan delighting the public at only 22 years old.

In 1881 she played the role of Valentine in Giacomo Meyerbeer’s Les Huguenots. Later she would be applauded on other great stages of the world, from Spain, Austria, France, to those of Latin America and Russia.

She had a very special kind of voice, which now is very rare, of soprano falcone, or soprano dramatica d’agilitta, and an impressive career until he was 46 when he made the decision to dedicate himself to the teaching profession. In 1905 he gave singing lessons at the Académie Lyrique in Paris, then went to South America, giving concerts in Montevideo, Uruguay.

In 1909 the artist founded the Theodorini Academy together with Hariclea Darclée and Titta Ruffo. Then she directed the Government Conservatory in Buenos Aires in 1915, founded the Escola superior de canto „Ars et Vox” in Rio de Janiero (1918). In 1922, Teodorini returned to Romania, to Bucharest, where she founded the National Lyric Academy and she rebuilt the theater in Craiova, which had been founded by her father with his own funds, her father being the first director of the institution.

More on: http://www.imm.dtu.dk/~popen/Elena%20Teodorini&%20Bidu%20Sayao&%20Zina%20Brozia/Elena%20Teodorin1.htm

*****

 

Amilcare Ponchielli – La Gioconda

 

#ElenaTeodorini #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Elena Teodorini