6 - Emil-Montia-1882-1965
Personalitatea zilei

Emil Monția

(6 ianuarie 1882 – 15 februarie 1965)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Emil Monția

6 ianuarie 1882, Șicula, Arad – 15 februarie 1965, Șiria, Arad)

 

Emil Monția a fost compozitor clasic, culegător de folclor și avocat, unul dintre membrii Marelui Sfat Național Român aleși în Adunarea de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

A urmat cursuri de muzică la Timișoara, Oradea și Viena și a studiat Dreptul administrativ în cadrul universităţilor din Oradea, Cluj şi Budapesta. În 1906 a obţinut diploma prin care a fost numit Doctor în Drept la Cluj și din 1907 a practicat avocatura la Șiria.

În primul război mondial, de pe frontul din Galiția, a ajuns în Rusia, prizonier în lagărul de la Darnița. Ulterior, a poposit pe teritoriu ucrainean, a studiat muzica rusească și a cântat în orchestra Operei din Kiev. A început tot atunci să lucreze la opera de inspirație folclorică Ileana.

Emil Monția – Colindița • Corul Academic Divina Armonie, Dirijor Marius Firca

În primăvara anului 1918 s-a înrolat în Corpul de voluntari ardeleni și bucovineni, la Iași, iar în noiembrie 1918 a plecat în Transilvania pentru a participa la pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. În 1919 a fost numit consilier pe lângă Ministerul Agriculturii și Comerțului, intrând totodată în cercurile marilor muzicieni români. A devenit prieten cu George Enescu, alături de care a înființat Uniunea Compozitorilor din România și a pus umărul la fondarea Operei din București, Cluj și Timișoara.

Emil Monția – Sus la poarta Raiului • Corul Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia

Reîntors la Șira, a reluat activitatea juridică, iar când nu pleda, compunea și culegea folclor. Opera sa cuprinde o arie bogată de genuri, începând cu doine, colinde, cântece populare, ajungând până la romanțe, suite, lucrări de operă și balet. Pe la 1931, în virtutea camaraderiei cu George Enescu, care aniversa împlinirea vârstei de 50 de ani, i-a dedicat o colecție de „121 doine și cântece populare românești aranjate pentru voce și pian”. Între 1900–1920 a creat compoziții pentru pian solo: Suită de cântece (15 piese pentru pian), Codrule frunză galbenă, Doină haiducească, Doina vadului (suită de doine și cântece românești pentru pian), Doina Mureșului pentru pian, Suită de dansuri românești, pentru pian solo, Colinde pentru pian nr. 1–44, Rătăceam într-o grădină etc.

Emil Monția – Sus pe cruce mi l-au pus • Corul și Orchestra Universității din București, Corul de copii al Operei Naționale din București, Dirijor Vasile Corjos, Soliști Smaranda Drăghici, Elena Sersea, Ionuț Gavrilă

A compus opera Fata de la Cozia, pusă în scenă la Opera din Cluj, Timișoara și Arad. A fost distins cu premiul Societăţii Compozitorilor Români.

În 1949, a agățat roba în cui și s-a pensionat. S-a stins din viaţă în 1965 şi este înmormântat la Şiria.

La Muzeul memorial „Ioan Slavici” a fost reconstituită camera de lucru a compozitorului, care cuprinde mobilierul original, pianul şi alte instrumente muzicale, fotografii de familie, partituri, culegeri de folclor, afişe ale operelor, brevete şi diplome primite inclusiv din partea Casei Regale a României şi premii care ilustrează ascensiunea sa artistică.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Mon%C8%9Bia; https://matricea.ro/emil-montia-un-destin-sub-semnul-notelor-muzicale-si-al-stiintelor-juridice-se-imprieteneste-cu-george-enescu-si-fondeaza-uniunea-compozitorilor-din-romania/

 

Emil Monţia – Mândră, mândruliţa meaArta Florescu

 

***** [In English] *****

Emil Monția

January 6, 1882, Șicula, Arad County – 15 February 1965, Șicula, Arad County

 

Emil Monția was a Romanian composer, folklore collector and lawyer, one of the members of the Great Romanian National Council elected in the Assembly of Alba Iulia, on December 1, 1918.

He took music lessons in Timișoara, Oradea and Vienna and then graduated from the Faculty of Law, with the title of Doctor of Law obtained in 1906; from 1907, after graduating, he practiced law in Șiria (Arad County). In the First World War, on the Galician front, he arrived in Russia, a prisoner in the Darnița camp, studied Russian music in Kiev and began working on the folk-inspired opera Ileana.

He lived in Bucharest, in the circles of Romanian musicians, took part in the founding of the State Opera in Bucharest, being also one of the founders of the Opera in Cluj and of the Society of Romanian Composers

*****

 

Emil Monția – Ileana Aria Ilenei • Soprano Marieta Grebenisan

 

#EmilMonția #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Emil Monția