~ Personalitatea zilei* ~
Grigore Vasiliu Birlic
24 ianuarie 1905, Fălticeni – 14 februarie 1970, București
Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie, a jucat în multe piese de teatru, precum și în filme.
Numele de naștere era Grigore Vasiliu, „Birlic” fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa cu același nume, jucată pe la începutul carierei sale. În copilărie a vrut să se facă clovn la circ, dar a fost tempestiv potolit de către tatăl său.
Ca student la Facultatea de Drept din Cernăuți, a făcut figurație la Teatrul Național din Cernăuți pentru ceva bani în plus. Remarcat de directorul Dragoș Protopopescu, a fost distribuit de către regizorul Aurel Maican în rolul unui tâmpit din comedia Musca spaniolă, scrisă de vienezii Arnold și Bach și adaptată de dramaturgul Tudor Mușatescu și de regizorul Sică Alexandrescu. Fiind peltic, a fost „mai gâgă decât ar fi cerut textul” și astfel a repurtat încă de la început un succes răsunător, fiind angajat ca actor la Teatrul Național din Cernăuți.
Vizită după I.L. Caragiale (1952)
Pentru admiterea la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuți a trecut prin nu mai puțin de șapte tentative nereușite, motivul fiind un defect de vorbire, explicat de Birlic mai târziu: „eram peltic și scuipam când vorbeam”, defectul transformat însă într-unul dintre atuurile actorului.
Două lozuri (Two lottery tickets) (1957)
A jucat în București la Teatrul Vesel în: Vârcolacul, Otto Elefantul, Prostul din baie, Corabia lui Noe, Împăratul. Sică Alexandrescu și Tudor Mușatescu au creat pentru Birlic aproape exclusiv spectacole comice, toate având un mare succes la public.
Bădăranii (1960)
În 1934 a debutat în cinematografie alături de Stroe și Vasilache în filmul Bing-Bang, apoi în Doamna de la etajul II (1937). A jucat la Teatrul Național din București, după naționalizarea teatrelor particulare, roluri de neuitat în: D-ale carnavalului, Conu Leonida față cu reacțiunea, O scrisoare pierdută, Avarul, Burghezul gentilom, Bădăranii, Revizorul, Nunta lui Krecinski, Mielul turbat.
Doi băieți ca pâinea caldă (1962)
A jucat în filme: O scrisoare pierdută, Două lozuri, D-ale carnavalului, Bădăranii, Doi băieți ca pâinea caldă, Titanic vals, Steaua fără nume.
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Vasiliu_Birlic
și „Din culisele cinematografiei“: Cum şi-a tocat celebrul Grigore Vasiliu-Birlic toţi banii în cazinourile de la Cannes de Adrian Epure [Adevărul]
Titanic vals (1964)
***** [In English] *****
Grigore Vasiliu Birlic
24 January 1905, Fălticeni – 14 February 1970, Bucharest
Grigore Vasiliu Birlic was one of the greatest Romanian actors, with a rich history in theater, television and film. He was best known for comedy roles.
In 1933, he started a good carrier in Bucharest, where he performed in plays such as Vârcolacul (The Werewolf), Micul Weber (Little Weber) and Prostul din baie (The Idiot In The Bathroom), Corabia lui Noe (Noah’s Ark), Împăratul (The Emperor) by Luigi Bonelli – a huge succes.
He was appointed director of the theater group Colorado. However, communist laws banned private theater groups, and he was fired. He returned to the National Theatre of Bucharest where the repertory was set by the Propaganda Department of The Romanian Communist Party…
In his entire career, Birlic portrayed 13 of I.L. Caragiale‘s characters. For the Romanians, the face of Grigore Vasiliu-Birlic merges with the notion of a Caragiale character.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Grigore_Vasiliu_Birlic
*****
Bubico (1964)
#GrigoreVasiliuBirlic #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 25 Februarie în istoria românilor
Pingback: Ion Irimescu
Pingback: 11 Mai în istoria românilor
Pingback: Elvira Godeanu
Pingback: Radu Beligan
Pingback: 17 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 23 Iunie în istoria românilor
Pingback: Olga Tudorache
Pingback: 30 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 10 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 20 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 22 Februarie în istoria românilor
Pingback: Tudor Mușatescu
Pingback: 8 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 1 Mai în istoria românilor
Pingback: 20 Iunie în istoria românilor
Pingback: Puiu Călinescu
Pingback: Alexandru Giugaru
Pingback: George Calboreanu
Pingback: 29 Iulie în istoria românilor
Pingback: 30 Iulie în istoria românilor