Istoria românilor România frumoasă

Florica Cristoforeanu

Florica Cristoforeanu (1886-1960)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Florica Cristoforeanu (1)Florica Cristoforeanu

16 mai 1886, Râmnicu Sărat – 1 martie 1960, Rio de Janeiro

 

Florica Cristoforeanu a fost mezzosoprană, cântăreață de operă, operetă și lied.

Tatăl său, Vasile Cristoforeanu, a fost primar al urbei Râmnicu Sărat, considerat al doilea părinte al orașului, fiind recunoscut pentru modernizarea orașului și în primul rând pentru că a adus apă potabilă. Făcând studii juridice la Napoli (a fost primul român Doctor în Drept din Italia), a cunoscut-o pe Annina Rossi cu care s-a căsătorit în 1883, tânărul cuplu stabilindu-se la Râmnicu Sărat în 1884.

Dovedindu-se un copil precoce, organizând concerte în curtea și în casa familiei, părinții au îndreptat-o spre studii de canto și pian.

Teatrul Comunal, Râmnicu Sărat
Teatrul Comunal, Râmnicu Sărat

A studiat pianul de la vârsta de 5 ani, mai târziu a luat lecții de canto, având primul concert la nici 10 ani, la începutul anului 1896, presa numind-o „l’enfant prodige” (copil minune).

Donizetti – La Favorita O mio Fernando

S-a perfecționat la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, absolvind cu brio în iunie 1907. A debutat în august 1907 în cadrul unui recital vocal la Râmnicu Sărat, iar la 23 septembrie 1907 a apărut pentru prima oară în fața publicului bucureștean la Ateneul Român.

S-a întors la Milano pentru a termina studiile private și a-și face debutul în rolul titular din Lucia di Lammermoor, sub pseudonimul Cristina Floreanu, nume cu care a cântat până în 1910.

A fost solistă în Compania Lirică Română, condusă de Constantin Grigoriu; a ales opera, considerând opereta un gen minor. O poveste de dragoste s-a înfiripat pe podiumul scenei între tânăra Florica și Leonard, prințul operetei, ei fiind parteneri în numerose piese – pe podiumul scenei, se căutau și se găseau seară de seară. Idila s-ae desfășurat în turneele din țară, dar și în Triest, Viena sau Veneția, dar a luat sfârșit odată cu căsătoria lui Leonard cu tânăra Elena Guriță, provocându-i o mare suferință…

Jean Gilbert – Suzana • Florica Cristoforeanu & Leonard

A cântat în trupele teatrelor Città di Milano, Dal Verne și Teatro alla Scala din Milano, Adriano din Roma, Regio din Torino, Constanzi din Roma, Colon din Buenos Aires. A întreprins turnee artistice în Danemarca, Norvegia, Spania, Chile, Argentina, Brazilia etc.

Georges Bizet – Carmen, seguidilla Presso il bastion di Siviglia

Și-a încheiat cariera lirică, stabilindu-se timp de cinci ani în Italia și apoi în Brazilia. Al doilea război mondial a împiedicat-o să revină în România, casa sa din București a fost distrusă în urma unui bombardament aerian.

Saint-Saëns – Samson et Dalila

 

Deși a fost activă numai 18 ani în operă, a interpretat peste 40 de roluri în cele mai cunoscute opere ale repertoriului internațional. Împreună cu rolurile din operete, totalul performanțelor lirice ajunge la 80 de piese.

Florica Cristoforeanu – Falcon soprano

Volumul scris cu puțin timp înainte de moarte, Amintiri din cariera mea lirică, nu reprezintă doar o autobiografie, ci o adevărată istorie trăită a operei și operetei din perioada 1900–1950, găsindu-se aici informații inedite despre destinele unor interpreți, dirijori, impresari, despre legi nescrise din lumea spectacolului, despre condițiile de muncă ale artiștilor la începutul secolului XX, la noi, dar și în Italia fascistă.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Florica_Cristoforeanu

 

Homage to Florica Cristoforeanu / Omagiu Floricăi Cristoforeanu

 

***** [In English] *****

Florica Cristoforeanu, GheișaFlorica Cristoforeanu

16 May 1886, Râmnicu Sărat —1 March 1960, Rio de Janeiro

 

Florica Cristoforeanu was a Romanian singer of opera, operetta and lied. She studied piano from the age of 5 years, later take singing lessons and improves at the Conservatory „Giuseppe Verdi” in Milan.

Ambroise Thomas – Mignon Non conoschi il bel suol?

She was a soloist in the Company Lyric Romanian, theater troupe Città di Milano, theater troupe Dal Verne in Milan, Teatro „Adriano” in Rome, Regio of Turin, Constanzi in Rome, Teatro „Colon” in Buenos Aires and, finally, the Teatro alla Scala in Milan.

More on: http://forgottenoperasingers.blogspot.ro/2012/09/florica-cristoforeanu-mezzo-soprano.html

 

Jules Massenet – Manon Tu!… voi! • Florica Christoforeanu & Giovanni Malipiero

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #FloricaCristoforeanu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „Florica Cristoforeanu

  1. Pingback: 1 Martie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: