Leonard Nae (1886-1928) -cover
Personalitatea zilei

Nae Leonard

(13 decembrie 1886 – 24 decembrie 1928)


~ Personalitatea zilei* ~

Foto: Nae Leonard în „Dama în Roşiu” (1913–1914, Imagine din colecţiile Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi)

 

Leonard Nae (1)Nae Leonard

13 decembrie 1886, Galați – 24 decembrie 1928, Câmpulung

 

Leonard Nae a fost un renumit tenor, supranumit Prințul operetei.

Era fiul mecanicului de locomotivă gălățean Constantin Nae și al Carolinei Schäffer-Nae. Deci, numele Nicolae Leonard e greșit.

A debutat în 1893, la serbarea școlară după clasa I, cu cântecelul Șoldan Viteazul, al lui Vasile Alecsandri. Această primă apariție, pe scena de la Moldavia din Buzău a fost primul succes pe care Leonard l-a obținut, de copil, în teatru.

În 1900 s-a mutat la București și a devenit intern la Institutul Ottescu, una dintre școlile bucureștene bune de artă dramatică și muzică.

Dragoste de student

A debutat la 16 ani în Trupa lui Poenaru, apoi a activat în Compania de operetă Grigoriu, interpretând rolurile principale din Pericola, Contele de Luxemburg, Mascota etc.

La doar 19 ani, a fost distribuit în rolul Danilo din Văduva Veselă, de Franz Lehar, spectacol jucat la Grădina Oteteleșanu. Este de remarcat că punerea în scenă se producea la doar doi ani de la premiera absolută, din 1905, de la Opera din Viena. Publicul l-a aplaudat frenetic, minute în șir. Succesul său a fost de-a dreptul fulminant. Presa scria: „căldura vocii tânărului tenor, magnetismul privirii sale și mai ales calitățile lui de artist dramatic au vrăjit publicul”. După acest triumf, Leonard a devenit artistul român cu cea mai mare priză la public, în special la cel feminin.

Kálmán – Contesa Maritza Zi-i, țigan (1927)

În 1909 a studiat la Paris, după care și-a continuat cariera în țară cântând în Povestirile lui Hoffman, Contesa Marița, Sylvia, Baiadera.

A câștigat o mare popularitate datorită capacităților sale muzicale, vocii frumos timbrate, talentului scenic excepțional.

A fost toată viața lui doar june-prim al marilor scene, fiind în centrul unei eterne povești romantice despre talent și succes. Legenda spune că mii de femei i-ar fi căzut în brațe în fulminanta lui carieră, iar alte câteva zeci de mii dormeau cu fotografia lui sub pernă.

Puică de la București

În 1916 a fost distribuit într-un rol în opera Werther, cu care a avut mare succes pe scena Teatrului Liric din București. În 1920, Leonard se afla la conducerea Teatrului Liric. Atunci a fost creat Sindicatul artiștilor dramatici și lirici, iar sala Teatrului Liric a fost luată din ordinul Primăriei, iar compania condusă de Maximilian și Leonard s-a stabilit, la Timișoara,

Creola (1928)

În 1924, au apărut primele semne ale tuberculozei, dar Leonard primise două propuneri de angajament din Franța și a plecat la Paris, unde a fost angajat în urma unei audiții. În 1925 a avut debutul la Lyon, în opereta Baiadera, cu un mare succes. S-a reîntors în țară, dar nu a reușit să relanseze opereta în București.

A fost rechemat în Franța, unde a început un turneu în orașul Marsilia. Boala deja se agravase, tuberculoza pe care o avea îi dădea stări de frisoane și temperatură, însă Leonard juca de parcă nu ar fi avut nimic, repurtând un succes fulminant. A urmat o serie de 40 de spectacole de mare succes susținute la Marsilia, cu săli arhipline. Întors la București, a jucat la Alhambra în opereta Fritz, 50 de spectacole la rând. Din cauza sănătății tot mai șubrede, făcea față cu greu spectacolelor, accesele de tuse se întețeau, iar la ultimul spectacol a căzut pe scenă, acesta fiind suspendat…

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Leonard

 

Nae Leonard

 

***** [In English] *****

Leonard Nae (2)Nae Leonard

13 December 1886, Galați – 24 December 1928, Câmpulung

 

Leonard Nae was a Romanian opera tenor, nicknamed „the Prince of the Operetta„.

He studied at the Ottescu Institute, one of Bucharest’s best schools of dramatic art and music. He made his debut at the age of 16 in Poenaru’s Troupe, then he worked in the Grigoriu Operetta Company, playing the main roles in Pericola, The Count of Luxembourg, Mascot, etc.

At only 19 years old, he was cast as Danilo in Franz Lehar’s Merry Wedding, a play performed at Grădina Oteteleșanu. It is worth noting that the production took place only two years after the absolute premiere, in 1905, at the Vienna Opera. The audience cheered him wildly for minutes on end. His success was downright fulminant. The press wrote: ”the warmth of the young tenor’s voice, the magnetism of his gaze and above all his qualities as a dramatic artist enchanted the audience”. After this triumph, Leonard became the Romanian artist with the biggest audience.

Balalaica

In 1909 he studied in Paris, after which he continued his career in the country singing in Hoffman’s Tales, Countess Marița, Sylvia, Baiadera.

He gained great popularity due to his musical abilities, beautifully voiced voice, exceptional stage talent.

He was all his life only the june-prime of the big stages, being at the center of an eternal romantic story of talent and success. Legend has it that thousands of women would have fallen into his arms during his fulminant career, and several tens of thousands more slept with his photo under their pillow.

 

#NaeLeonard #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită