Ion Dacian (1911-1981)_21
Personalitatea zilei

Ion Dacian

(11 octombrie 1911 – 8 decembrie 1981)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Ion Dacian

Ion Pulcă; 11 octombrie 1911, Saschiz, Mureș – 8 decembrie 1981, București

 

Ion Dacian a fost tenor, solist al Teatrului de Operetă, considerat unul din cei mai mari artiști ai operetei românești.

A urmat în paralel cursurile Facultății de Drept, unde a obținut și Doctoratul în Drept, și ale Conservatorului de Muzică, avându-l profesor de Canto pe Ion Crișan.

Se spune că muzica era viața lui de mic, astfel că și-a început cariera în 1934 la Opera Română din Cluj, având roluri principale în Traviata de Verdi, Bărbierul din Sevilla de Rossini și Madama Butterfly de Puccini. Era o enciclopedie în muzică, vorbea și cânta în zece limbi, avea o cultură complexă și profundă în foarte multe domenii ca artă, literatură, filosofie și chiar știință.

Carl Zeller – Vânzătorul de păsări „Când sărmanul tatăl meu”

În 1939 (la 28 de ani) a fost angajat de Nicolae Vlădoianu la Teatrul de Operetă și Revistă Alhambra din București, debutând în operetă cu Vânt de Primăvară de Joseph Strauss și ulterior în regie. Nicolae Vlădoianu i-a observat talentul, promovându-l în lumea muzicală a acelor vremuri, ba chiar i-a dat numele de scenă, inspirat de cel al satului Dacia din împrejurimile Clujului.

Johann Strauss – Liliacul Duetul „Ce faptură minunată” • Magda Ianculescu & Ion Dacian

În perioada 1942–1947 a fost co-director al Teatrului Alhambra, interpretând roluri de june-prim în toate spectacolele muzicale ale acestuia.

Franz Lehár – Țara surâsului (Das Land des Lächelns) „Tu ești iubirea mea”

În 1950 a fost înființat Teatrul de Stat de Operetă, unde a fost angajat prim-solist. A apărut într-o succcesiune de spectacole de succes printre care Liliacul și Sânge Vienez de Johann Strauss (fiul), Lăsați-mă să cânt de Gherase Dendrino, Lysistrata de Paul Lincke, Vânzătorul de Păsări de Carl Zeller, Văduva Veselă și Paganini de Franz Lehár, My Fair Lady de Frederick Loewe, Secretul lui Marco Polo de Francis Lopez, Anton Pann de Alfred Mendelsohn și altele. Numit director al teatrului în 1963, a fost eliberat din funcție, fără explicații, la începutul anilor ’70.

Alfred Mendelsohn – Anton Pann „Voi să cânt o viața-ntreagă”

În cariera sa, a interpretat 57 de roluri, jucând în peste 5.000 de spectacole și a regizat spectacole atât la București, cât și în alte orașe ale țării, luând parte la 120 de concerte cu diverse orchestre filarmonice.

A fost un artist de mare popularitate, iubit de public. A fost distins cu titlul de Artist al Poporului, „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.

Emmerich Kálmán – Contesa Maritza „Zi-i, țigan”

S-a stins din viață în 1981 și se află înmormântat în curtea bisericii Sf. Gheorghe din cartierul Andronache din București.

În 1990 Teatrul de Operetă a fost numit Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. În anul 2000 prin hotărîre a guvernului, numele a fost schimbat în Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” București.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Dacian

 

Ion Dacian

 

**** [In English] *****

Ion Dacian

11 October 1911, Saschiz, Mureș County – 8 December 1981, Bucharest

 

Ion Dacian was a Romanian tenor known especially as a light opera singer.

He studied in parallel and graduated both from the Law Faculty and the Music Academy of Cluj. His canto teacher was Ion Crișan.

Emmerich Kalman – Baiadera

He became the first soloist and manager of the Bucharest State Opera Theater since its inception (1950). In his career, he has performed 57 roles, playing in over 5000 shows and taking part in 120 concerts with various philharmonic orchestras.

*****

 

Franz Lehar – Văduva veselă (The Merry Widow) „Și-atunci plec la Maxim”

 

#Ion Dacian #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită