Mariana Nicolescu (1948) -cover
Personalitatea zilei

Mariana Nicolesco

(28 noiembrie 1948 – 14 octombrie 2022)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Mariana Nicolescu (1)Mariana Nicolesco

28 noiembrie 1948, Găujani, Giurgiu – 14 octombrie 2022, București

 

Mariana Nicolesco este soprană recunoscută pe plan mondial, membră de onoare (din 1993) a Academiei Române.

A terminat Școala de Muzică din Brașov cu Concertul pentru vioară de Bruch, a urmat, pentru o scurtă perioadă, Secția Canto a Conservatorului din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf.

După ce a câștigat în 1972 Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, a fost invitată de dirijorul american Thomas Schippers să debuteze la Cincinnati în rolul Mimi din La Bohème de Puccini, fapt care a marcat începutul carierei sale internaționale.

Giacomo Puccini – Madama Butterfly „Un bel dì vedremo” • Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Dirijor Cristian Mandeal

A fost una dintre marile voci ale lumii, a strălucit în roluri de belcanto. Prin vocea sa, eroinele operelor lui Gaetano Donizetti au fost interpretate cu intensitate și dramatism. Este memorabilă înregistrarea cu opera Maria di Rohan, realizată în premieră mondială pentru Nuova Era sub conducerea dirijorului Massimo de Bernanrt.

A fost protaginista mai multor prime audiții mondiale, printre care cea a operei La vera Storia de Luciano Berio (Teatro alla Scala din Milano, 1982) și cea a cantatei Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki.

Giuseppe Verdi – Don Carlo „O, Don fatale” • Orchestra de cameră radio, Dirijor Marco Balderi

A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii: Teatro alla Scala din Milano, unde a apărut în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri și concerte, Metropolitan Opera din New York, teatrele de la München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florența, Parma, Veneția, Bologna, Torino, Palermo, Trieste, Strasburg, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokio, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals în Puerto Rico.

Vincenzo Bellini – Norma Casta Diva

Generozitatea Marianei Nicolesco a fost una nemăsurată. Din anul 1995 s-a dedicat formării și promovării generației tinere de muzicieni prin activitatea Fundației Haricleea Darclée: cursurile de măiestrie artistică, Festivalul și Concursul Internaționl de Canto „Hariclea Darclée”, precum și Concursul de interpetarte a liedului românesc, cu simpozionul care îl însoțea. A donat Filarmonicii „George Enescu” un pian Kawai.

Wolfgang Amadeus Mozart – Idomeneo D’Oreste d’Ajace • Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Dirijor Scott Bergeson

A fost distinsă cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, Medalia de aur UNESCO pentru Merite Artistice, i-au fost conferite titlurile de Artist UNESCO pentru Pace și cel de Ambasador Onorific UNESCO.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mariana_Nicolesco; https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-25846164-soprana-mariana-nicolesco-murit-varsta-73-ani.htm

 

Arrigo Boito – Mefistofele L’altra notte in fondo al mare • Romanian Radio Chamber Orchestra, Conductor Ludovic Bacs

 

***** [In English] *****

Mariana Nicolesco

born on November 28, 1948 in Găujani, Giurgiu County

Mariana Nicolescu (2)

Mariana Nicolesco was a Romanian operatic soprano.

She studied violin at the Music High School in Brașov and voice at the Music Conservatory in Cluj-Napoca, before winning a scholarship at the Conservatorio di Santa Cecilia in Rome.

Verdi – Macbeth ”Nel dì della vittoria … Vieni! t’affretta! … Or tutti sorgete …” [Lady Macbeth] • Orchestra of the Romanian Philharmonic „George Enescu”, Conductor Cristian Mandeal

An Honorary Member of the Romanian Academy since 1993, Officer of the Order of the Arts and Letters in France (2000), Ph.D. and Doctor Honoris Causa of the Gheorghe Dima Music Academy in Cluj-Napoca (1996), she was awarded the Order of the Star of Italian Solidarity (2004) and the Order of the Star of Romania, in the Rank of Grand Cross (2008).

Wolfgang Amadeus Mozart – Don Giovanni „In quali eccessi… /Mi tradì” • Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Dirijor Cristian Mandeal

She was also named UNESCO Artist for Peace (2005), UNESCO Goodwill Ambassador, elected the Most Successful Woman in Romania (2004) and was conferred the Special Award Kultur Preis Europa Medal in Sibiu, European Capital of Culture (2007).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Mariana_Nicolesco

*****

 

Verdi – La Traviata Addio del passato • Orchestra of the Romanian Philharmonic „George Enescu”, Conductor Cristian Mandeal

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #MarianaNicolesco

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Mariana Nicolesco