Mihaela Runceanu (3) -cover
Amintirile zilei

Mihaela Runceanu

(4 mai 1955 – 1 noiembrie 1989)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Mihaela Runceanu (1)Mihaela Runceanu

4 mai 1955, Buzău – 1 noiembrie 1989, București

 

Mihaela Runceanu a fost solistă de muzică ușoară și profesoară de Canto la Școala Populară de Artă din București.

A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Buzău, absolvind şefă de promoţie. În perioada liceului, a cântat în orchestra simfonică a orașului, de pe lângă Casa de cultură din Buzău, alături de care a cântat inițial la vioara a doua, apoi la vioara întâi, efectuând numeroase turnee în țară și în străinătate.

A obținut primul premiu în 1973, la Concursul de Muzică Ușoară și Populară Tinerețea Buzoiană, Premiul I (Marele Premiu, la egalitate cu interpretul Constantin Ungureanu) la secțiunea Muzică Uşoară.

Ion Cristinoiu / Roxana Popescu – Iartă (1987)

A continuat studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie, secţia Pedagogie, clasa Victor Giuleanu (1974–1978) și, în paralel, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de Canto Muzică Uşoară, condusă de profesoara Nina Bercaru. Corepetitor la aceeaşi clasă, compozitorul George Grigoriu care, alături de Nina Bercaru, a sprijinit-o mult pe Mihaela Runceanu în primii ani de carieră.

Dinu Giurgiu / Dan V. Dumitriu – Să fim copii (1987)

În timpul studenției, a câștigat Trofeul Steaua litoralului la Constanța, premiul I la Festivalul Constelații vâlcene Râmnicu Vâlcea și a debutat la radio cu o piesă, în primă audiție, a compozitorului George Grigoriu.

George Grigoriu / Angel Grigoriu și Romeo Iorgulescu – Așteptare (1977)

În iulie 1975 a debutat la Televiziunea Română. În continuare, a trecut cu 10 pe linie prima etapă la concursul TV Steaua fără nume, a obținut Premiul I la Festivalul Lotca de aur Brăila, Premiul II la Festivalul artei studențești Galați, Premiul II la concursul București ’76 și Trofeul Tinereții la Festivalul tinereții de la Amara.

În ianuarie 1976, a debutat la Radio cu piesa Nesfârşitul dragostei de George Grigoriu. Va imprima, până în 1989, la Radio, la Casa de Discuri Electrecord sau TVR peste 100 de cântece.

George Grigoriu / Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu – Nesfârşitul dragostei

În 1978, a devenit profesoară de vioară la Şcoala Generală de Muzică din Brăila, unde va preda un an școlar. A cântat cu formaţiile Solaris şi Mefisto din Brăila, cu grupul Mefisto a participat la spectacole în Brăila, Galaţi, Focşani, Tecuci etc. În toamna anului 1980, a devenit profesoară de Canto-Muzică Uşoară la Școala Populară de Artă din București. Câţiva dintre elevii pregătiţi de Mihaela Runceanu au devenit vedete ale muzicii pop/ușoare româneşti (în ordine alfabetică): Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Marina Florea, Mădălina Manole, Miki (trupa K-Pital), (Nicoleta) Nicola, Carmen Trandafir etc.

Ionel Bratu-Voicescu / George Țărnea – Pentru voi, muguri noi [Arhiva TVR]

La concursul Melodii ’84, melodia crezi în dragostea mea (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu) a obținut premiul I la secțiunea Prime audiții. Din acest moment, Mihaela Runceanu a devenit una dintre cele mai apreciate și de succes soliste ale României. Începând cu 1985, a cântat la unele dintre cele mai renumite restaurante din Bucureşti: Intercontinental, Bucureşti, Continental, Salonul spaniol, Dorobanţi, Melody precum şi la Internaţional Sinaia, în Timişoara, a participat la numeroase spectacole în Bucureşti (în special la Sala Radio sau Sala Polivalentă) sau în provincie, numele ei devenind, prin ani, o garanție sigură a calității spectacolelor respective.

Marcel Dragomir / Eugen Rotaru – Fericirea are chipul tău

A efectuat turnee în Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, URSS, Cuba și RDG.. Era solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziune şi Electrecord.

Pe 1 noiembrie 1989, în jurul orei 1:00, Mihaela Runceanu a fost asasinată în garsoniera sa din București.

Mai mult: Mihaela Runceanu [Wikipedia]; Mihaela Runceanu  [Mihaela Runceanu blogspot]

 

Mihaela Runceanu – Recital Melodii ’87

 

***** [In English] *****

Mihaela Runceanu (2)Mihaela Runceanu

4 May 1955, Buzau – 1 November 1989, Bucharest

 

Mihaela Runceanu was a Romanian pop singer and vocal techniques teacher. She became a successful vocal singer, her voice being highly appreciated in Romania. Many of her songs were hits, and she released two albums, Mihaela Runceanu and Pentru voi, muguri noi, the latter only one day before her unexpected death.

She started singing in high-school, and her debut took place in 1976 with a song that was broadcast on the radio. After graduation, she taught violin at the music school in Brăila and then moved back to Buzău to teach violin at the Music and Plastic Arts High School, where she had been a student.

Jolt Kerestely / Nicolae Niţă – Ce poate fi mai trist ca despărțirea? (1986)

In Buzău, she sang in a band, together with Laurențiu Cazan and George Nicolescu, among others. In 1980, she took a position of vocal technique teacher at the Popular School of Arts in Bucharest, which she held until her death in 1989. During her time in Bucharest she launched several hits, including De-ar fi să vii, Tu nu vei ști niciodată, and Viața începe cu tine. In early December 1987, her first album, titled Mihaela Runceanu was released by Electrecord.

More on: Mihaela Runceanu [Wikipedia]

*****

 

Alexandru Wilmany / Roxana Popescu – De-ar fi sa vii

 

#MihaelaRunceanu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită