1891-1976 Oscar Han -cover
Personalitatea zilei

Oscar Han

(3 decembrie 1891 – 14 februarie 1976)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Oscar Han (1)Oscar Han

3 decembrie 1891, București – 14 februarie 1976, București

 

Oscar Han a fost sculptor, profesor, autor și monograf.

Tatăl său era de origine germană, iar mama, româncă din Vrancea. A studiat la Școala Națională de Arte Frumoase din București, în atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) și cu Frederic Storck (desenul).

Debutul său ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani (1911), cu lucrarea Cap de fetiță. A fost membru al Grupului celor patru, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato.

În 1917 a făcut parte dintre cei 30 de artiști, pictori și sculptori trimiși pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română.

A participat la Saloanele Oficiale din București, a expus la diferite expoziții de artă românească în străinătate, ca și la unele manifestări internaționale de la Veneția, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.

14 Statuia Regelui Carol I Al României, 1933 Castelul Peleș Sinaia
Statuia Regelui Carol I al României, 1933 Castelul Peleș Sinaia
13 Statuia Lui Constantin Brancoveanu, Biserica Sf. Gheorghe Nou, Buc.
Statuia lui Constantin Brâncoveanu, Biserica Sf. Gheorghe Nou, București
12 Bustul Lui Mihai Eminescu Din Constanța, 1934 Faleza Cazinoului Constanța
Bustul lui Mihai Eminescu, 1934 Faleza Cazinoului Constanța
11 Bust Leonard, 1929 (parcul Kiseleff)
Bustul lui Nae Leonard, 1929 Parcul Kiseleff
10 Ionel Teodoreanu
Ionel Teodoreanu
9 I. L. Caragiale, 1934-40
I.L. Caragiale, 1934-40

În 1927, a fost numit profesor suplinitor la catedra de sculptură a Școlii de Arte frumoase din București; a împărțit singurul atelier de sculptură cu fostul său profesor, Dimitrie Paciurea. După moartea acestuia, a rămas profesor titular până în 1946.

În legislatura 1934 – 1937 a fost deputat liberal de Mureș, dar nu s-a făcut remarcat prin nimic în Parlament. Datorită faptului că intrase în politică, în timpul guvernărilor liberale a reușit să-și adjudece cea mai mare parte a comenzilor de stat.

În 1945, comuniștii l-au acuzat că ar fi fost legionar (poate din cauza bustului Prof. Nae Ionescu, realizat în 1928). În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii în trecut cu regimul profascist, a fost îndepărtat din învățământ pe termen de un an, printr-un Decret semnat de Mihail Ralea, proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, s-a adaptat noului regim și s-a aflat printre cei care au realizat și lucrări de o calitate estetică inferioară.

A avut expoziții personale în Bucureşti la Ateneul Român, împreună cu Alexandru Romano şi Horia Boambă (1915), Salonul Arta, împreună cu Traian Cornescu (1919), Galeria Căminul Artei (1925), Sala Dalles, împreună cu Francisc Şirato şi Nicolae Tonitza (1934, 1935), Expoziție retrospectivă la Sala Dalles (1962).

A scris o monografie Dimitrie Paciurea și un mare număr de cronici plastice și articole, reunite în 1970 în volumul Dălți și Pensule.

A fost distins cu Premiul I la concursul pentru statuile ecvestre ale regilor Carol I şi Ferdinand I (neexecutate), titlul de Maestru Emerit al Artei (1964), Ordinul Meritul Cultural clasa I (1968) și ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I (1972).

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Oscar_Han

Fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/han-oscar-2/

1 Fetiţă Lucrând Little Girl Working
Fetiţă lucrând / Little Girl Working
2 Ţărancă Pe Gânduri Peasant Woman Thinking
Ţărancă pe Gânduri / Peasant Woman Thinking
3 Reverie Revery
Reverie / Revery
4 Sărutul The Kiss (muzeul De Artă Din Constanța)
Sărutul / The Kiss (Muzeul de Artă Constanța)
5 Omul Primitiv
Omul primitiv
6 Nud Nude
Nud / Nude
7 Arcașul The Archer (muzeul Zambaccian)
Arcașul / The Archer (Muzeul Zambaccian)
8 Cărăușele De Lumanari The Carriers Of Candles
Cărăușele de lumanari / The Carriers of Candles

***** [In English] *****

Oscar Han

3 December 1891, Bucharest – 14 February 1976, Bucharest

Oscar Han (2)

Oscar Han was a Romanian sculptor, writer and teacher, a student of Dimitrie Paciurea (for sculpture) and Frederic Storck (for drawing) at the Academy of Arts in Bucharest. His debut as a sculptor came very early, before the age of 20, with the artwork Head of Little Girl.

Han was a member of the Group of Four together with painters Nicolae Tonitza, Francisc Șirato and Ștefan Dimitrescu. In 1917, he was one of the 30 artists, painters and sculptors sent to the front by the Great General Headquarters of the Army to carry out works inspired by the battles of the Romanian Army. His works were exhibited mainly in Bucharest, but also at Romanian art exhibitions and international exhibitions in other European cities.

His works were exhibited mainly in Bucharest, but also at Romanian art exhibitions and international exhibitions in other European cities, such as Venice, Anvers, Paris, the Hague, Amsterdam, Barcelona.

He wrote a monograph on Paciurea and a large number of chronicles and articles, collected in 1970 in the volume Chisels and Brushes.

In carving portraits of personalities, the sculptor was deeply concerned with revealing the physical and moral features of his characters. When realizing monumental works of art his main interest went at once to the gesture rhetoric and the volumes grandeur and to the demanding palpability of the modeled figures. He was Honored Master of Arts.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Oscar_Han; http://www.sculpture.ro/fisa.php?id=295

 

#personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #OscarHan

----------

*Ediție revizuită