Traian Grozăvescu (1895-1927) -cover21
Personalitatea zilei

Traian Grozăvescu

(21 noiembrie 1895 – 14 februarie 1927)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Traian Grozăvescu (1)21Traian Grozăvescu

21 noiembrie 1895, Lugoj, Austro-Ungaria – 15 februarie 1927, Viena, Republica Austriacă

 

Traian Grozăvescu a fost tenor de operă, faimos în Europa pentru cariera sa excepțională, supranumit „prințul operei”.

Și-a petrecut copilăria, primii ani de școală și liceul în Lugoj, mama sa fiind de origine sârbă. De copil,  cânta în grădina casei, vocea sa deosebită fiind remarcată și de familie și de prieteni. Tatăl său, nelipsit din corurile lugojene, obișnuia să-l aducă pe Traian la repetiții iar maestrul Ion Vidu, l-a introdus în corul său faimos, „corul lui Vidu”, acesta reprezentând începutul modest al progresului exceptional al lui Traian Grozăvescu. Tatăl i-a cumpărat un pian și i-a angajat un profesor de muzică.

Din 1914 a urmat Facultatea de Drept la Budapesta și totodată, pentru a-și asculta chemarea, a urmat cursurile Academiei de Muzică, unde îl avea profesor pe marele Schick.

Georges Bizet – Carmen ”The Flower Song” / „Cântecul florii”

În timp ce era student la Academia de Muzică de la Budapesta, a început războiul și a fost nevoit să plece pe frontul italian, ca ofițer de artilerie în armata austro-ungară.

Pasiunea pentru muzică nu a încetat însă nici în acele vremuri tulburi, de atunci a rămas faimoasa poveste: „într-un moment de liniște a tunurilor, a început să cânte Ave Maria”, acolo pe front. I-a înduioșat atât de mult pe cei din jur, încât camarazii l-au răsplătit cu ropote de aplauze, iar dinspre inamici a răsunat puternic „Vivat austriaci!”. Un moment de glorie pentru Grozăvescu și un pas important în debutul carierei sale muzicale.

Giacomo Puccini – Madame Butterfly ”Addio fiorito asil”

După întoarcerea din război și-a terminat studiile muzicale și a debutat la Opera din Cluj în 1919, primul său rol fiind Pinkerton din opera Madame Butterfly.

A obținut succes după succes, devenind tenorul preferat al Operei din Cluj. Un eveniment important din viața lui la Cluj a fost întâlnirea cu Aca de Barbu.

A plecat la Viena în martie 1923, a luat lecții de canto și de pian, a studiat cu Frans Steiner, și-a perfecționat stilul iar la doar o lună de la sosirea în Viena, a fost angajat la Opera Populară (Volksopera). A debutat aici în 10 iulie 1923, cu opera Paiațe de Leoncavalo.

Leoncavallo – Pagliacci Vesti la giubba • înregistrare din 1925, la Volksoper

Cu vocea sa excepțională, a fost angajat pe rând de Operele din Viena, Budapesta, Berlin. Muzicieni celebri precum Richard Strauss, Arturo Toscanini, Pietro Mascagni sau Franz Schalk l-au apreciat şi i-au recunoscut valoarea. Era văzut de mulți ca fiind un nou Enrico Caruso.

Vasco Da Gama In L'africana
În rolul Vasco da Gama în L’africana

Pe 14 februarie 1927 tenorul a cântat pentru ultima dată pe scena operei din Viena, în Rigoletto. Se afla în plin vârf al carierei sale și se pregătea să susțină concerte la  Metropolitan Opera din New York când s-a produs tragedia. Într-un acces de gelozie, pe fondul unor probleme psihice,  soția l-a  împușcat cu un  revolver. Abia trecuse de 31 de ani.

A fost înmormântat în  cimitirul ortodox din Lugoj.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Groz%C4%83vescu

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Die Zauberflöte / Flautul fermecat ”Bildnisarie”

 

***** [In English] *****

Traian Grozăvescu (2)21Traian Grozăvescu

21 November 1895, Lugoj – 19 February 1927, Vienna

 

Traian Grozavescu was a tenor from Lugoj, famous in Europe for his exceptional career.

During 1922-1927, the Romanian tenor plays for the Romanian Opera in Cluj, continuing afterwards to Volksoper and the State Opera in Vienna. Meanwhile he plays for opera theaters in Ungaria, Germany and Italy.

Richard Wagner – Die Meistersinger ”Preislied”

He earned respect of musicians such as Richard Strauss, Arturo Toscanini, Pietro Mascagni, Franz Schalk.

Giacomo Puccini – Tosca ”Recondita Armonia”

His career reached the top when he was asked to concert at Metropolitan Opera in New York in 1927, engagement that he fails to honor because of a dramatic death in the same year. On 15 February 1927, in Vienna, Traian Grozavescu is fatally shot by his wife Nelly, after a crisis of jealousy…

Cavaradossi In Tosca
Cavaradossi in Tosca

Source: http://www.romguide.net/Visit/Traian-Grozavescu-Memorial-House_vt6cb

*****

 

Giuseppe Verdi – Rigoletto ”La donna è mobile”

 

#TraianGrozavescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Traian Grozăvescu