Octavian Cotescu (1931-1985) -cover
Personalitatea zilei

Octavian Cotescu

(14 februarie 1931 – 22 august 1985)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Octavian Cotescu (1)Octavian Cotescu

Octavian Coteț; 14 februarie 1931, Dorohoi – 22 august 1985, București

 

Octavian Cotescu a fost actor de teatru, film, radio și televiziune de mare succes, din generația de aur.

L-a pasionat teatrul din copilărie, în paralel cu cursurile Școlii primare și din clasa a VI-a, a studiat și la Conservatorul de artă dramatică din Iași, la clasa actriței Gina Sandri Bulandra, sora actorului Tony Bulandra. În liceu, a pregătit un spectacol în fața clasei, la ora de dirigenție, și l-a imitat pe Miluță Gheorghiu din Coana Chirița. I-a cucerit îndată pe colegi și și-a dorit mai multe aplauze…

A susținut, în toamna anului 1946, examenul de admitere la Conservatorul ieșean, reușind cu rolul Mircea Vadu din Cumpăana și a susținut examenul de diplomă la Institutul de Teatru „Matei Millo” în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Municipal din București, cu toate că și-ar fi dorit să rămână la Iași.

A debutat pe scenă la 12 mai 1951, cu rolul lui Piotr, din spectacolul Pădurea de Aleksandr Ostrovski, alături de Jules Cazaban, Ștefan Ciubotărașu și „sufocanta prezență a Luciei Sturdza Bulandra“, cum a numit-o el.

Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare. Povestea că „au urmat câțiva ani în care s-a depănat acea dulce perioadă de ucenicie la care erau supuși tinerii în Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ jucând „roluri mici, dar întotdeauna alături de maeștri. Simțind parcă tot timpul nevoia, dorința tuturor ca eu să cresc“. A apărut atunci în: Să nu spui vorbă mare, Liubov Iarovaia și Menajeria de sticlă. Activitatea sa în teatru a fost în principal la Teatrul „Bulandra” și la Teatrul Mic din București; a colaborat și cu teatre din provincie, din Satu Mare sau Oradea.

Aurel Baranga – Fii cuminte, Cristofor! (Teatru TV, 1967) • Beate Fredanov, Marcela Russu, Octavian Cotescu

Dintre piesele în care a jucat: Sfânta Ioana de George Bernard Shaw și O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei, Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu și D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale în regia lui Lucian Pintilie, Interviu de Ecaterina Oproiu și Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu, Tartuffe de Moliere și Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu etc.

Castelul condamnaților (1969) • Regia Mihai Iacob. Cu: Peter Paulhoffer, Victor Rebengiuc, Emmerich Schäffer, Fory Etterle, Irina Gărdescu, Octavian Cotescu, Christian Maurer, Ion Dichiseanu etc.

În film a debutat cu rolul sublocotenentului Dragu, din Portretul unui necunoscut. A continuat cu peliculele: O dragoste lungă de-o seară, Diminețile unui băiat cuminte, iar în Bariera, film istoric-dramatic (1972), a avut întâiul său rol principal.

Bariera (1972) • Regia Mircea Mureșan. Cu: Octavian Cotescu, Mihaela Mihai, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Dan Nuțu etc.

Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile în: Bălcescu, Cercul magic, Gloria nu cântă, Saltimbancii,

Saltimbancii (1981) • Octavian Cotescu, Carmen Galin, Gina Patrichi, Adrian Vîlcu, Dem Rădulescu, George Mihăiță etc.

Un saltimbanc la Polul Nord, Fram, Buletin de București, Operațiunea Monstrul, iar vocea sa caldă a fost prezentă, ca povestitor, în Păcală și în seria Bobocilor.

A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă. A rămas în amintirea tuturor cu seria  Tanța și Costel.

Tanța și Costel În gară la Medgidia • Coca Andronescu și Octavian Cotescu

Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde a ocupat și funcția de rector.

A fost căsătorit cu Valeria Seciu. În 1968 s-a născut unicul lor fiu, Alexandru; din anul 2000, acesta este călugăr la Muntele Athos, purtând numele Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice Everghetinos (Binefăcătoarea).

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Trurli, trurli… • Octavian Cotescu și Rodica Tapalagă [Arhiva TVR]

Încă din 1984, Cotescu era bolnav. Într-o seară, înainte să înceapă spectacolul, el i-a mărturisit scriitorului Ion Băieşu că avea vertijuri şi că îi era teamă să joace. Deşi luase deja un calmant, nu îi era mai bine; fusese şi la medic, în urma ameţelilor de pe stradă. Nu a acceptat să amâne spectacolul: „Publicul ce face? Pleacă acasă? Ce vină are el că nu mă simt eu bine?Dar orice om se poate simţi rău!Orice om, în afară de actor! Ăsta e un lucru esenţial, la care trebuie să te gândeşti când îţi alegi o asemenea meserie. Pentru că tu ţi-o alegi, nu te obligă nimeni. Nu te faci pilot dacă ştii că ai rău de înălţime. Nu te faci actor dacă eşti vulnerabil fiziceşte“. Apoi, pe scenă, s-a străduit să reziste. „Transpira enorm, se congestionase, vocea i se alterase, avea gesturi nesigure, s-a împiedicat de câteva ori, la un moment dat a făcut o pauză lungă între replici, privind spre culise“, a relatat Băieşu în Informaţia Bucureştiului. Publicul a înțeles gestului său extraordinar şi a aplaudat nebuneşte. Câteva zile mai târziu, s-a internat în spital, fără ştirea familiei. A murit la 54 de ani, iar Valeria Seciu, nu s-a mai căsătorit. [Cinemagia].

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Cotescu

 

Operatiunea Monstrul (1976) • Regia Manole Marcus.Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Alexandru Manolescu etc.

 

***** [In English] *****

Octavian Cotescu (2)Octavian Cotescu

14 February 1931, Dorohoi – 22 August 1985, Bucharest

 

Octavian Cotescu was a successful Romanian actor of the golden generation. His artistic work includes numerous roles in film, but also in theater, mainly Bulandra in Bucharest. It was also one of the preferred performers of theater, television and radiophonic theater of the time. Stage activity was doubled by a professor teaching career at the Institute of Theatre and Cinematography „IL Caragiale” in Bucharest, where he held the position of rector in 1981–1985 period.

He was awarded the Order of Cultural Merit (1967) „for outstanding achievements in the field of drama„.

*****

 

Buletin de București (1982) • Regia Virgil Calotescu. Cu: Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu etc.

 

#OctavianCotescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

39 de comentarii la „Octavian Cotescu

  1. Pingback: 2 Ianuarie în istoria românilor

  2. Pingback: 9 Aprilie în istoria românilor

  3. Pingback: 12 Aprilie în istoria românilor

  4. Pingback: 13 Mai în istoria românilor

  5. Pingback: Irina Petrescu

  6. Pingback: 1 Iulie în istoria românilor

  7. Pingback: Victor Ion Popa

  8. Pingback: 1 August în istoria românilor

  9. Pingback: Valeria Seciu

  10. Pingback: 22 August în istoria românilor

  11. Pingback: 4 Octombrie în istoria românilor

  12. Pingback: 16 Octombrie în istoria românilor

  13. Pingback: 27 Octombrie în istoria românilor

  14. Pingback: 8 Noiembrie în istoria românilor

  15. Pingback: 24 Noiembrie în istoria românilor

  16. Pingback: Liviu Rebreanu

  17. Pingback: Cezar Petrescu

  18. Pingback: 7 Decembrie în istoria românilor

  19. Pingback: 14 Decembrie în istoria românilor

  20. Pingback: 17 Decembrie în istoria românilor

  21. Pingback: 18 Decembrie în istoria românilor

  22. Pingback: 30 Decembrie în istoria românilor

  23. Pingback: 1 Ianuarie în istoria românilor

  24. Pingback: 16 Ianuarie în istoria românilor

  25. Pingback: Marin Moraru

  26. Pingback: 3 Februarie în istoria românilor

  27. Pingback: 7 Februarie în istoria românilor

  28. Pingback: 26 Februarie în istoria românilor

  29. Pingback: Marga Barbu

  30. Pingback: Panait Istrati

  31. Pingback: 3 Mai în istoria românilor

  32. Pingback: 9 Mai în istoria românilor

  33. Pingback: 4 Iunie în istoria românilor

  34. Pingback: Puiu Călinescu

  35. Pingback: 1 Iulie în istoria românilor

  36. Pingback: Coca Andronescu

  37. Pingback: 14 Iulie în istoria românilor

  38. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  39. Pingback: 31 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns