Aurelian Andreescu (1942-1986) -cover22
Personalitatea zilei

Aurelian Andreescu

(12 mai 1942 – 22 iulie 1986)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Aurelian Andreescu (1)22Aurelian Andreescu

12 mai 1942, București – 22 iulie 1986, Constanța

 

Aurelian Andreescu a fost un cunoscut și iubit interpret de muzică ușoară, una dintre cele mai mari voci masculine pe care a avut-o muzica uşoară românească. S-a născut într-o familie de oameni simpli.

A ajuns în domeniul muzical dintr-o întâmplare. Mărturisea: „Eram împreună cu niște prieteni la Pescăruș și ne amuzam cântând cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare că i-am plăcut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am pășit cu dreptul. Din clipa aceea, viața mea s-a împletit cu muzica ușoară, definitiv și irevocabil. Așa se schimbă destinul omului, în nici 24 de ore” [Aurelian Andreescu, Interviu în revista Flacăra, 6 iunie 1986].

Fire emotivă, a debutat relativ târziu, la 21 de ani, participând la Festivalul Național de Muzică Mamaia, la prima ediție din 1963 cu melodia În tot ce e frumos pe lume de Elly Roman. Succesul la public a venit imediat.

Aurelian Andreescu – În tot ce e frumos pe lume

Deși nu avea pregătire muzicală, era unul din cei mai curtați interpreți de muzică ușoară de către marii compozitori ai vremii, susținând programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral. Instrumentiștii  și maeștrii de sunet și îl iubeau, atât pentru vocea sa cât și pentru lejeritatea la înregistrarea melodiilor, nefiind nevoie de reluări.

A cântat în nenumărate spectacole, cu mare succes la public. A lucrat la Teatrul „Constantin Tănase” având turnee în mai multe țări din Europa, precum și în Israel, Cuba, Turcia.

Zeci de melodii interpretate inegalabil de Aurelian Andreescu au fost fredonate și îndrăgite de români. În total, a cântat peste 200 de piese, majoritatea devenite șlagăre: Copacul, Tu eşti primăvara mea, Oameni, Merit eu etc.

Pentru o perioadă a fost interzis la TV din cauza perciunilor și a părului lung, în contradicție cu normele impuse de regimul comunist.

Aurelian Andreescu – Merit eu

A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. „În 1970, când a adus în țară Cupa Europei de la Knokke (Belgia), nimeni n-a venit la aeroport să-l întâmpine și să-l aclame. Făcuse echipă cu Mihaela Mihai și Aura Urziceanu și luase cel mai important premiu. A fost singurul care s-a întors în România. Mihaela a rămas în Franța, iar Aura în Canada. Nimeni de la Ministerul Culturii nu s-a deplasat să-l felicite” [Mariella Andreescu, soția artistului, stabilită în Canada după moartea acestuia].

Aurelian Andreescu – Tu ești primăvara mea (You are my Spring)

În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia Alerg printre Stele a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

A înregistrat: Ai trecut iar pe strada mea, Cântă-mi să uit dragostea, Cu cine semeni dumneata?, Dorul etc.

Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară româneasca din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa. Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil” [Temistocle Popa].

Aurelian Andreescu – Dorul

S-a stins din viață la doar 44 de ani.

Mai mult: Aurelian Andreescu [Wikipedia]

 

Aurelian Andreescu – Oameni

 

***** [In English] *****

Aurelian Andreescu (2)22Aurelian Andreescu

12 May 1942, Bucharest – 22 July 1986, Constanta

 

Aurelian Andreescu was a Romanian pop music singer.

Aurelian Andreescu – Copacul de Zsolt Kerestely

He debuted at the National Music Festival Mamaia, the first edition (1963). Has music recitals at the Theater Constantin Tanase. He earned third place at the International Song Festival, Sopot, Poland (1968).

Throughout his career, he recorded more than 200 songs.

*****

 

Aura Urziceanu și Aurelian Andreescu – Septembrie (1975)

 

#AurelianAndreescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

6 comentarii la „Aurelian Andreescu