România frumoasă

Dan Spătaru

Dan Spătaru (1939-2004) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Dan Spătaru (1)-21Dan Spătaru

Dan George Spătaru; 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța – 8 septembrie 2004, București

 

Dan Spătaru a fost unul dintre cei mai iubiți artiști ai României, cântăreț, compozitor și actor.

Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cânta la vioară.

Nu-ți șade bine când plângi (1967)

La 12 ani, a rămas orfan de mamă, s-a mutat, împreună cu sora lui, la Medgidia la o mătușă. Aici, a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A evoluat pe post de mijlocaș la Progresul, apoi la Știința București.

În anul III al Facultății de Educație Fizică și Sport a trebuit să renunțe la fotbal, având hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii; ca student a început să cânte la Casa Studenților în anul 1962, muzică italiană, care era în vogă pe-atunci.

Te așteaptă un om (1969)

Camelia Dăscălescu l-a ascultat odată la Mon Jardin și l-a descoperit, l-a pregătit. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu.

Țărăncuță, țărăncuță

Odată la o terasă l-a cunoscut pe Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu Măicuța mea.

Măicuță, îți mulțumesc!

În anul 1972 a  cunoscut-o pe viitoarea soție, Sida, la Teatrul Fantasio din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”, din păcate nu a apucat să îşi vadă nepoata care, îi cântă astăzi cântecele şi îî seamănă foarte mult… Mii de spectatori i-au aplaudat vocea inconfundabilă și șlagărele pe care a reușit să le facă nemuritoare: Te-așteaptă un om, Nu m-am gândit la despărțire, Trecea fanfara militară, Drumurile noastre.

Drumurile noastre (1985)

Horia Moculescu (în emisiunea In Memoriam, realizată de Monica Stoica la RRA, 2004) povestește: „Eram în turneu cu Spătaru şi cu Aurelian Andreescu. Trebuia să avem spectacol la Caransebeş şi, cu o seară înainte, primim telefon că se ocupă sala cu o şedinţă de partid. Zi liberă. Trenul tras la Lugoj. Şi ne ducem în oraş, pe malul Mureşului, acolo unde este sala de cinematograf… gol! Mă duc la vânzătoare, aflu că era un film rusesc, care nu avea nici spectatori, nimic. Am întrebat cât costă să cumpărăm diseară toată sala. Ni se spune: 820 de lei. Hai să luăm şi jucăm diseară, punem aici un anunţ la Casa de Bilete. Şi am scris aşa: “Diseară mare concert cu Dan Spătaru” şi ne-am trecut şi pe noi cu litere mai mici. Era ora 11.00, noi ne-am dus să mâncăm la gară ceva şi a venit un băiat, care aproape că-şi dădea sufletul de la cât alergase şi m-a întrebat: „Dvs sunteţi cu domnul Spătaru? Aveţi spectacol la 15”.

Dan Spataru – Potpuriu de muzică populară și de petrecere (1973)

A bătut recordul la aplauze când era în Cuba: 16 minute și 19 secunde, fiind trecut în Cartea Recordurilor.

Moartea lui, în urma unui atac de cord, a adus la înmormântarea lui peste 10.000 de oameni pentru care Dan Spătaru a însemnat un exemplu de voință.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru

Și mai mult: https://playtech.ro/stiri/dan-spataru-a-fost-prima-vedeta-adevarata-din-romania-ar-fi-implinit-azi-80-de-ani-47366

 

Cântecele mării (Musical, 1971)

 

***** [In English] *****

Dan Spătaru (2)-21Dan Spătaru

Dan George Spătaru; October 2, 1939, Aliman – September 8, 2004, Bucharest

 

Dan Spătaru was a Romanian singer, the „Julio Iglesias” of Romania, according to many.

Initially he had a football career. In the third year of the Faculty of Physical Education and Sports, he had to give up football, having a herniated disc. As a student he began singing at the Student House in 1962.

În rândul patru

Temistocle Popa did almost all the hits. He had his first great success with Măicuța mea

He is the record-holder of the longest crowd applause of 16 minutes and 19 seconds. This happened in Varadero (Cuba) in 1967, at an international festival.

Trecea fanfara militară

Thousands of spectators applauded his unmistakable voice and the hits that he managed to make immortal: Te-așteaptă un om [A man is waiting for you], Nu m-am gândit la despărțire [I didn’t think about parting], Trecea fanfara militară [The military band was passing by], Drumurile noastre [Our roads].

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru

*****

 

Îți pare rău (1969)

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #DanSpătaru

----------

*Ediție revizuită și adăugită