Florin Bogardo (1942-2009) -cover23
Personalitatea zilei

Florin Bogardo

(16 august 1942 – 15 august 2009)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Florin Bogardo (tânăr)Florin Bogardo

Florin Amadeo Bogardo; 16 august 1942, București – 15 august 2009, București

 

Compozitor de muzică ușoară și de film și cântăreț, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din 1968.

Familia sa are rădăcini în Drăgăşani, Vâlcea. Ambii părinţi s-au născut în „oraşul dintre vii”: tatăl fiind fiul unor italieni stabiliţi aici la începutul secolului XX, iar mama fiica unui reputat medic local.

A început să studieze pianul la 5 ani, cu renumita profesoară Cici Manta, iar de la 17 ani a început să compună mici lucrări în genuri culte: fantezii și preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variațiuni etc. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, secția Compoziție, în clasa profesorului Anatol Vieru (1961–1967). Ca textier şi compozitor a debutat chiar în anul în care a intrat la Conservator cu piesa Un cântec pentru tine, difuzată în acelaşi an pentru prima oară la Radio, interpretată de Valentin Baciu.

În această perioadă a scris lucrări camerale, între care și un cvartet de coarde. S-a lansat ca autor de muzică ușoară în 1963, la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia cu piesa Cum e oare? și a obținut premiul special al Uniunii Scriitorilor.

Florin Bogardo / Madeleine Fortunescu – Cum e oare • Margareta Pâslaru [Festivalul Mamaia 1963, Arhiva TVR]

Cu Margareta Pâslaru a avut de-a lungul anilor o colaborare de mare succes.

După absolvire, a fost angajat regizor muzical la Radiodifuziunea Română, unde a lucrat peste 15 ani. Tot din 1967, și-a început și activitatea de cântăreț, de aici înainte înregistrând multe dintre compozițiile sale în două interpretări: cea proprie și cea a unui solist.

Florin Bogardo – Iubirea cea mare

Pe Stela Enache a cunoscut-o la Festivalul de la Mamaia, în 1971 și s-au căsătorit în acelaşi an. A fost una dintre cele mai de succes şi longevive colaborări, povestea lor de dragoste durând 38 de ani. Din anul următor, a început să compună piese pentru Stela, pe care uneori le-au cântat şi în duet, mare parte pe versurile lui Mihai Eminescu: Dacă iubeşti fără să speri, Când amintirile, Dintre sute de catarge, Ochiul tău, La steaua.

Familia Florin și Stela Bogardo

Din relaţia lor au rezultat 76 de piese, dar şi doi copii: Laura şi Anton.

Ca o chemare • Stela Enache și Florin Bogardo

A primit premii la cinci ediţii ale Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară de la Mamaia şi menţiuni la alte două şi a fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor.

Dacă iubești fără să speri Versuri adaptate după poezia lui Mihai Eminescu • Florin Bogardo

Florin Bogardo s-a retras din lumea artistică la începutul anilor ’90. A acordat ultimul său interviu radio, în 2008, cu ocazia lansării albumului de colecţie 80 de ani de muzică în 80 de melodii, un album în patru CD-uri, la împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea Radio România, ocupând locul 1, din cele 80 de melodii, cu piesa Tu eşti primăvara mea, în interpretarea inegalabilului Aurelian Andreescu.

Tu ești primăvara mea • Aurelian Andreescu

Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără: Să nu uităm, Plop înfrînt, Tu ești primăvara mea, Dansul e ca o vrajă, Un fluture și o pasăre, Diminețile mele, Balada pescăruşilor albaştri, Ca un tren ne pare viaţa, Dorul, flacără nebună, Hai, vino şi stai lângă mine, N-ai să mă poţi uita, Vino-n codru, la izvor, Vraja sărutului, Iertarea etc.

Florin Bogardo / Sașa Georgescu – N-ai să mă poți uita • Stela Enache și Florin Bogardo

A semnat coloana sonoră pentru filme ca: Bunicul și doi delicvenți minori, Alo, aterizează străbunica, Declarație de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenție etc.

Ani de liceu • Stela Enache și Florin Bogardo [Arhiva TVR]

Florin Bogardo (matur)

Personalitate complexă şi completă, Bogardo a fost compozitor, interpret, instrumentist, orchestrator, textier, regizor muzical, a compus şi muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră, coruri, cântece pentru copii, muzică electronică şi a realizat aranjamente şi orchestraţii de muzică uşoară românească şi internaţională.

Mai mult: Florin Bogardo [Wikipedia]

 

Florin Bogardo – Să nu uităm

 

#FlorinBogardo #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Florin Bogardo