Benone Sinulescu (n.1937) -cover22
Personalitatea zilei

Benone Sinulescu

(24 mai 1937 – 18 noiembrie 2021)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Benone Sinulescu (1)Benone Sinulescu

24 mai 1937, Siriu, Buzău – 18 noiembrie 2021, București

 

Benone Sinulescu a fost un interpret de muzică populară și în stil etno-dance.

A avut o chemare către muzică încă de mic, moștenind talentul de la tatăl său și având primele experiențe muzicale în corul bisericii. Copil fiind, cânta cocoțat în copac, aceea fiind scena sa. La 12 ani știa deja pe de rost piesele interpretelor Maria Lătărețu și Ioana Radu. A fost solistul școlii din Pleșcoi și dirijorul corului școlii. A urmat Școala Specială de Muzică.

Cât e Siriul de mare

Benone Sinulescu (tânăr)

 

Pe când era elev la Școala Medie Tehnică din Buzău, a început să cânte la stația de amplificare a orașului: „Buzăul avea o stație de amplificare cu ramificări pe întreg cuprinsul. Mergeam acolo să cânt de câte ori puteam”, spunea artistul.

A urmat apoi Școala Specială de Muzică din București, la clasa Elisabeta Moldoveanu.

Străina mamei, străină

La 18 ani, în 1956 a înregistrat la Radio Străina mamei, străină, La Lenuța sub cerdac, În munții Buzăului, urmând apoi numeroase concerte. Cele mai mari succese le-a repurtat cu ansamblul Ciocârlia – concerte sustinute în fața a sute de mii de oameni, pe stadioane pline sau în săli arhipline. De-a lungul carierei sale impresionante, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară. Împreună cu Irina Loghin, au fost primii care au abordat genul dialog în folclorul românesc.

Benone Sinulescu și Irina Loghin

A avut câteva experiențe speciale din timpul comunismului, când era chemat să cânte președinților (Hrusciov, Brejnev, Klaus al Austriei, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu). A fost invitat să cânte și în Coreea comunistă, la aniversarea a 80 de ani ai presedintelui Kim Ir Sen. A avut un succes așa de mare, încât avea și 3–4 apariții la emisiunile televiziunii coreene.

Radu mamii, Radule

A înregistrat numeroase albume: Pe Drumul Căruțelor, Cînd Eram În Satul Meu, Cîntece Populare Și De Voie Bună, Colo-n Vale La Buzău, Roata Vieții, Tinerețe Trecătoare etc.

La Lenuța sub cerdac

Anul 1999 i-a deschis un alt tărâm, încă neexploatat – cel al muzicii dance cu influențe folclorice. A început cea mai interesantă colaborare muzicală din cariera sa, avându-i ca parteneri de scenă pe baieții de la Ro-Mania. Nea BeniCu melodiile Radu mamii, Crâșmăriță din Buzău, „Nea Beni” a început o nouă ascensiune a calităților sale profesionale prin apariții radio-TV și în concerte alături de o trupă de tineri care doreau să aducă muzica populară românească în rândul tinerilor ascultători.

Crâșmăriță din Buzău • Ro-Mania feat. Benone Sinulescu

Benone Sinulescu a mai colaborat, în timp și cu: K1 (Dorule, Bordeiașul), Etno, Ho-ra, Double D, Di Steffano, BabyKat (piesa All Star din 2002, Unul pentru toti, unul de Craciun).

Dorule • Benone Sinulescu feat. K1

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967), Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a (2002) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer (2004).

Mai mult: Benone Sinulescu [Wikipedia]

 

Benone Sinulescu – Ionică (Scrisoare de la mama)

 

***** [In English] *****

Benone Sinulescu (2)Benone Sinulescu

24 May 1937, Siriu, Buzau – 18 November 2021, Bucharest

 

Benone Sinulescu was a Romanian singer of folk music.

Crâșmăriță din Buzău

He was called to sing to the presidents Khrushchev, Brezhnev, Klaus of Austria, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu. Throughout his career of more than 60 years, he recorded 10 singles, 25 albums and collaborated with various folk music singers. After 1989, he approached to the ethnic style with the band Ro-Mania.

*****

 

Lasa-ma sa beau • Ro-Mania feat. Benone Sinulescu

 

#BenoneSinulescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită