SorinIlfoveanu - Sorin Ilfoveanu
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Sorin Ilfoveanu

(n. 23 mai 1946)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Sorin Ilfoveanu

23 mai 1946, Câmpulung Muscel

 

SorinIlfoveanu - Sorin Ilfoveanu 2007

Sorin Ilfoveanu este un pictor și desenator contemporan, recunoscut în țară și peste hotare, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 1971).

Rămas fără mamă de la vârsta de doi ani, Sorin și familia sa au fost evacuaţi de comunişti din casa de pe Trivale, pe motiv că bunica ţinea ascunsă sabia cu cap de vultur a tatălui său (primită la absolvirea primei promoţii a şcolii de ofiţeri de cavalerie din Câmpulung-Muscel).

A absolvit Liceul „Ion C. Brătianu” din Piteşti (1964), unde i-a fost profesor de Desen „tata Guţă”, absolvent de Belle Arte la Paris, care l-a îndrumat spre pictură. În perioada liceului, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, cu Mircea Vărzaru, elev al lui Ciucurencu și a legat o strânsă prietenie cu poetul Daniel Turcea. În biblioteca profesorului de istorie a artei Ioan Steriopol, cu care era vecin, a descoperit arta greacă, Renaşterea, apoi pe Van Gogh şi Alexandru Ciucurencu.

Portret

A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1964–1970), doi ani la Grafică, apoi la Pictură, la clasa maestrului Corneliu  Baba, asistent Liviu Lăzărescu, având profesori pe  Eugen Schileru (Istoria artei), Gheorghe Ghiţescu (Anatomie artistică),  Simion Iuca (Gravură). I-au fost colegi, printre alţii, Ştefan Câlţia, Mihai Cismaru, Sorin Dumitrescu.

A deschis prima expoziție personală în 1968, la Muzeul de Artă din Pitești.

A studiat cromatica icoanelor pe sticlă şi a scoarţelor populare în depozitul Muzeului de Artă Populară, arta medievală, romanică şi catalană în biblioteca Uniunii Artiștilor Plastici, desenele sgraffitate de pe crucile cimitirelor din nordul Olteniei.

În 1970 s-a căsătorit cu Ana Ruxandra, studentă la Pictură la clasa Corneliu Baba.

Între 1970–1973, în calitate de muzeograf, a organizat împreună cu Virgil Poleac, Muzeul de Arta din Piteşti.

Până în 1980 a aprofundat pictura în ulei, pictând peisaje de şes şi  portrete, intrând în atenţia colecţionarilor de artă şi astfel reuşind să evite comenzile cu teme realist-socialiste şi portretele omagiale.

A participat la numeroase expoziții de grup și personale, la simpozioane și festivaluri de artă. Expoziții de grup: Arta portretului, împreună cu Ștefan Câlția și Mihai Mihai la Galeria Apollo, Bucureşti (1972), Desenul Român Contemporan la Muzeul Național de Artă al României (1974), Ştefan Câlţia, Mihai Cismaru, Zamfir Dumitrescu şi Sorin Ilfoveanu la Ateneul Român și Permanenţe şi mutaţii – portretul la Galeria Orizont Bucureşti (1975), Arta şi natura la Galeria Nouă Bucureşti (1976), Simpozionul Five Romanian Artists in Norway la Bergens Kunstforening, Norvegia, Zeitgenossische Rumanische Malerei în Berlin, Germania, Artă contemporană românească la Beijing, China și Současne Rumunske Malirstvi în Praga, Cehoslovacia (1977), Bienala internaţională de artă de la Veneţia, Italia și Contemporary Romanian Painting and Sculpture la Teheran, Iran (1978), Trienala de artă plastică de la Sofia, Bulgaria, Contemporary Romanian Painting în Helsinki, Finlanda, la Galeria Tetriakov Moscova, URSS, la Praga/Bratislava, Cehoslovacia și Artă şi contemporaneitate la Muzeul Naţional de Artă Bucureşti (1979), împreună cu Ștefan Câlția la Centrul Internaţional de Presă din Atena, Grecia (1982), Bienala internaţională de artă de la Valparaiso, Chile (1983), o serie de expoziții împreună cu Ştefan Câlţia în Norvegia:  JMS Gallery Oslo (1984), Volda Gallery (1988, 1991), apoi la Galerie Ceskoslovensky Spisovatel Praga, Cehoslovacia și Galeria Shipka Sofia, Bulgaria (1984), Galerie am Weidendamm Berlin şi Kunsthalle Rostock (Germania, 1985), 12 Romanian Contemporary Painters la Atena, Grecia și Contemporary Romanian Painting and Sculpture la Trafalgar Gallery Londra şi Glasgow Gallery, Marea Britanie (1986), Cavalerii Melancoliei (cu  Vladimir Zamfirescu, Ştefan Câlţia şi Marian Zidaru) la Galeria Orizont (1987), împreună cu Ştefan Câlţia şi Vladimir Zamfirescu la Galeria Cobra Arnhem, Olanda (1992), la Tegnerforbundet Hall Oslo şi la Muzeul de Artă din Sharjah, Emiratele Arabe Unite (1987), la Galeria Jungersted & Brostrom Copenhaga (2000) etc.

Expoziții personale: Galeria Galateea București (1970), Galeria Municipiului Bucureşti (1977), Galeria Simeza Bucureşti (1982), la Muzeul Naţional de Artă Bucureşti și la Galeria Ram Arnhem, Olanda (1985), Galeria Marais Paris (1987), la Institutul Francez din Bucureşti (1988, 1992), la Helsinki, Finlanda, la Copenhaga, Danemarca, la Kulturni Centar Belgrad, Iugoslavia, Rumanische Malerei der Gegenwart şi Rumanische Zeitgenossische Kunst în Berlin, Germania (1988), International Art Fair Chicago, SUA, Rumanische Kunst în Freising, Germania (1990), la Beratzhausen, Germania și la Rheifelden, Elveţia (1991), la Galeria ArtExpo București și la Centrul Cultural Român de la Viena (1993), Transfiguraţii la Muzeul Mucsarnok din Budapesta, Ungaria și, pentru prima dată, împreună cu fiul său, sculptorul Adrian Ilfoveanu, la Galeriile Bancorex Bucureşti (1998), Maculata Conceptie, împreună cu Ştefan Agopian și Adrian Ilfoveanu laMuzeul Literaturii Române, București (1999), la Muzeul Naţional de Artă, a expus Ciclul „Anabasis” (2000) etc.

Singurătatea personajelor lui Sorin Ilfoveanu, tristețea lor venită parcă din alte vremuri. Lumea fără timp, dar nesfârșită tocmai din cauza asta. Gesturile încremenite într-un ceremonial al morții, când nimic nu mai e tragic, ci numai un moment a ceea ce suntem” [Ștefan Agopian]

Mai mult: Sorin Ilfoveanu [Wikipedia]; Sursă fotografii: Ilfoveanu Sorin [Artindex]

 

Musicians
Muzicanții
Flowers
Flori

 

Sunset
Apus
Procust Bed
Patul lui Procust
The Man wirh Cat and Dragon-fly
Omul cu pisica și libelula

Unknown

 

Peasant
Țăran
Field
Țarină
Saturnalia
Ballad for Sara
Baladă pentru Sara

 

***** [In English] *****

SorinIlfoveanu - Sorin Ilfoveanu1Sorin Ilfoveanu

born 23 May 1946, Campulung Muscel, Arges

 

Sorin Ilfoveanu is a Romanian painter, designer and university teacher, member of the Plastic Artists Union of Romania.

He studied with Corneliu Baba at the University of Arts in Bucharest. Later, he was the head of the painting department (1992-1996), then the Dean of the Faculty of Arts (1996-2000) and finally Rector (2004-2006) at the University of Arts Bucharest.

Ilfoveanu was awarded with Prize for Young Artists offered by Artists Union of Romania, Caravaggio Prize, Prize for Painting offered by Artists Union of Romania, National Order Serviciu Credincios in grad de Mare Ofiter (Faithful Service Grand Officer), Big Prize offered by Artists Union of Romania.

More on: Sorin Ilfoveanu [Wikipedia]

*****

 

#SorinIlfoveanu #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită