~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~
Inaugurarea Gării Târgoviștei
13 Septembrie 1872
Gara București Nord este cea mai mare stație feroviară a României, din care pleacă și sosesc zilnic aproximativ 200 de trenuri. Este o stație terminus, capăt de linie pentru toate magistralele și are un număr de opt peroane și paisprezece linii.
Piatra de temelie a gării a fost pusă la 10/22 septembrie 1868 în prezența Regelui Carol I, pe un loc pe care el însuși l-a ales. Construcția a durat 4 ani, clădirea gării, peroanele și liniile fiind construite după planurile Ministerului Lucrărilor Publice, de Consorțiul Stroussberg. În anul următor, Consorțiul a dat faliment, iar statul i-a cumpărat acțiunile, devenind principalul proprietar al zonei gării și al liniilor adiacente. A fost înființat un Consiliu pentru administrarea sa.
Era în formă de U, alcătuită din două corpuri paralele legate la capătul dinspre ateliere de un alt corp în orientare perpendiculară. Fațada principală era orientată de-a lungul Căii Târgoviștei, aici fiind și intrarea principală. În față, era o grădină cu o alee centrală numită curtea călătorilor.
Gara a fost dată în exploatare la 15/27 noiembrie 1870, cu prilejul deschiderii provizorii a căii ferate București-Ploiești.
În septembrie 1866, Parlamentul României a aprobat construcția unei linii de 915 km, de la Vârciorova până la Roman, care să trecă prin Pitești, București, Buzău, Brăila, Galați, Tecuci, orașe importante la acea vreme. Costul construcției a fost de 270.000 de franci de aur pe kilometru și construcția a fost încredințată consorțiului german Strousberg. Linia a fost deschisă în mai multe etape. Primul tronson: Pitești–București–Galați–Roman, a fost deschis la 13/25 septembrie 1872, iar tronsonul Vârciorova–Pitești pe 9/21 mai 1878.
Inaugurarea oficială a Gării Târgoviștei a avut loc la 13/25 septembrie 1872, odată cu deschiderea oficială și darea în exploatare a căii ferate Roman–Galați–București–Pitești. Numele inițial, Gara Târgoviștei vine de la artera numită pe vremea aceea Calea Târgoviștei, astăzi Calea Griviței.
Chiar dacă la început nu era concepută pentru a deveni principala gară a Bucureștiului, odată cu trecerea anilor aceasta a devenit principalul nod feroviar al Capitalei dar și al României. De-a lungul timpului i s-au adus numeroase modificări. Abia în anul 1888, când a avut loc prima reabilitare a gării, a fost numită Gara de Nord.
A urmat o continuă dezvoltare a gării: s-a dat în funcţiune o centrală telefonică (1890) având iniţial 25 de linii telefonice, între 1895–1896 a fost construită o nouă aripă, prevăzută și cu un salon regal. Extinderea gării a continuat în 1907 când au fost deschise încă două linii de cale ferată.
În urma primului război mondial, Gara de Nord a devenit un spaţiu al evenimentelor importante, un punct de conexiune al societăţii bucureştene cu alte spaţii europene. A devenit şi un loc al memoriei: în Piaţa Gării de Nord a fost amplasat un monument dedicat eroilor ceferişti din timpul primului război mondial, operă a sculptorilor Corneliu Medrea şi Ion Jalea.
În perioada interbelică, Gara de Nord cunoaşte o serie de transformări, menite să îmbunătăţească atât traficul feroviar, cât şi valoarea arhitecturală. La 1928, gara avea șase linii pentru plecări și patru linii pentru sosiri. Deja a început să devină neîncăpătoare. A fost modernizată și mărită, în anii 1930–1932; cele nouă peroane au fost legate, la capăt, printr-un peron transversal, s-a construit frontonul dinspre sud, s-au sistematizat liniile de primire/expediere a trenurilor, mărindu-se numarul lor, de la 10 linii la 16 linii.
Celebra gară a fost supusă la teste grele, reușind să supraviețuiască. Prima dată în 1944, a făcut față bombardamentelor din București… Zona Gării de Nord, inclusiv clădirea, a suferit importante distrugeri (aripa sudică a gării, linii și macazuri), dar clădirea a ramas în picioare. Din august 1944 s-au refăcut instalațiile de centralizare electrodinamică din gară, iar liniile și peroanele au fost prelungite pentru a se obține lungimi utile de 350 m.
A reușit să rămână în picioare până în prezent, trecând peste o demolare programată pentru 1992, de fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu, care voia să construiască o nouă gară la marginea capitalei.
Gara de Nord a fost martora multor evenimente istorice însemnate: vizita Țarului Alexandrul al II-lea al Rusiei (1877),
trenul internaţional Orient Express a avut prima oprire în Gara Târgoviştei (1883), plecarea din ţară a Majestăţii Sale Regele Mihai I (decembrie 1947), procesiuni funerare, atunci când trenuri mortuare au adus în Capitală diferite personalități ale vremii. Clădirea Gării de Nord a fost inclusă în lista Monumentelor Istorice din România.
În aproprierea Gării de Nord există și Muzeul Căilor Ferate Române, unde se pot descoperi machete, vagoane, fotografii și acte vechi, costume de ceferiști, dar și obiecte cu caracter memorial legate de personalități cum ar fi Anghel Saligny sau Elie Radu, care au avut realizări deosebite în domeniul podurilor feroviare.
Mai mult: Gara București Nord [Wikipedia]
Gara de Nord • Corina Chiriac
***** [In English] *****
Bucharest North Railway station was inaugurated
13 September 1872
Bucharest Nord railway station is the main railway station in Bucharest and the largest railway station in Romania, from which approximately 200 trains depart and arrive daily. It is a terminus station, end of line for all main lines and has a number of eight platforms and fourteen lines.
The foundation stone of the station was laid on 10/22 September 1868 in the presence of King Carol I of Romania. The original North railway station was built between 1868 —1872
The building was designed as a U-shaped structure.
The official inauguration of Târgoviștei Railway Station took place on September 13/25, 1872, together with the official opening and commissioning of the Roman–Galați–București–Pitesti railway. The station was initially named Gara Târgoviștei, after the road nearby, Calea Târgoviștei (Târgoviște Road, now Calea Griviței).
Between 1895 —1896 a new wing of the station was built, which included a „Royal Hall”, in anticipation of the visit of Emperor Franz Joseph of Austria-Hungary.
Even if at the beginning it was not designed to become the main railway station of Bucharest, with the passing of the years it became the main railway junction of the Capital and of Romania. Over time, many changes have been made to it. It was only in 1888, when the first rehabilitation of the station took place, that it was called Gara de Nord (the North Station).
The station and its surroundings were heavily bombed by the Allies in April 1944 during a campaign aimed at the German supply lines, since the station played an important part in the Romanian railway network and was the main departure point for troops headed to the Eastern Front.
More on: Bucharest North railway station [Wikipedia]
*****
Glasul roților de tren • Margareta Pâslaru
#GaradeNord #amintireazilei #istoriaromanilor #todaysmemory
0 comentarii la „Gara de Nord București”