Ion Jalea (1887-1983) -cover
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Ion Jalea

(19 mai 1887 – 7 noiembrie 1983)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Ion Jalea (1), 1981Ion Jalea

19 mai 1887, Casimcea, Tulcea – 7 noiembrie 1983, București

Ion Jalea a fost sculptor, membru titular (din 1963) al Academiei Române.

Venea dintr-o familie de mocani, ajunși pe la Casimcea prin transhumanță, cu oile, cu o generație în urmă.

La Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, profesorul Dimitrie Hârlescu, primul pictor profesionist la malul mării i-a descoperit talentul. A decis că trebuie să urmeze o carieră artistică, s-a zbătut pentru o bursă a județului, l-a susținut. După ce a absolvit în 1908 Școala de Arte și Meserii, a urmat Academia de Arte Frumoase din București, avându-i profesori pe Frederik Storck și Dimitrie Paciurea.

A expus pentru prima oară la Salonul Oficial (1912), lucrările Nud, Remușcarea și Cain. Apoi a avut o expoziție personală, cu lucrări inspirate din vechile basme românești: Sfarmă-Piatră, Briar, Remușcarea.

Și-a desăvârșit formația artistică la Paris, la Academia Julian, apoi la Grande Chaumiere, sub îndrumarea lui Antoine Bourdelle, importantă figură a mișcării Art Deco.

A luptat în primul război mondial, participând la luptele de la Corbul, Măxineni, Nămoloasa și și-a pierdut mâna stângă în luptă. Era să își piardă și piciorul, a fost grav mutilat, dar și-a găsit resursele necesare pentru a supraviețui artistic. „Ion Jalea a avut o voință extraordinară, a putut să lucreze și cu acest mare handicap fizic, a realizat o operă care a stat sub semnul unei seninătăți clasice” [Criticul de artă Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă Constanța].

A sculptat toată viața doar cu mâna dreaptă. A devenit cunoscut imediat după război. Autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice, a expus la Iași, schițele de pe front, cu evocarea amintirii războiului, cu ororile de acolo, dar și cu sentimentul de recunoștință pentru eroii neamului, căzuți la datorie. A căutat armonia, echilibrul static, acea expresie extraordinară a figurilor care țin de frumusețe, de echilibru, care tind către acea zonă a unei înțelegeri extraordinare între om și Univers, pe care artistul a știut să o ilustreze atât de bine. Este unul dintre marii autori de monumente din țara noastră.

De-a lungul întregii sale vieți, Jalea a avut mai multe cicluri tematice, dar cel care a durat toată cariera sa artistică, a fost inspirat din viața țăranilor.

1 Țărancă
Țărancă
2 La Prășit
La prășit

Un al doilea ciclu, extrem de important pentru creația lui Ion Jalea este cel religios.

3 Sf. Petru și Sf. Pavel
Sf. Petru și Sf. Pavel
4 Sfântul Gheorghe
Sfântul Gheorghe

A expus la Salonul de toamnă de la Paris. A obținut Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat și titlul de Artist al Poporului (1957). Din 1956 a fost președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A realizat compoziții alegorice: Căderea îngerilor, Căderea lui Lucifer; statui: Lupta lui Hercule cu Centaurul, Spiru Haret, George Enescu, Mircea cel Bătrân (Tulcea), busturi: Mihai Eminescu, Octavian Goga, Miguel de Cervantes etc.

5 Căderea îngerilor
Căderea îngerilor
6 Lupta Lui Hercule Cu Centaurul, 1925
Lupta lui Hercule cu Centaurul, 1925
7 Spiru Haret
Spiru Haret
8 George Enescu
George Enescu

În zona veche a Constanței, într-un superb imobil de patrimoniu, fosta Casă Pariano de pe Bulevardul Elisabeta, cu coloane în stil brâncovenesc și o terasă superbă, de pe care se vede marea până, se află Muzeul de Sculptură Ion Jalea, locul în care găsim multe dintre lucrările artistului.

Muzeul Ion Jalea, Constanța

Un sculptor reprezentativ pentru Dobrogea, Ion Jalea a realizat opere impresionante. Din păcate, muzeul este un obiectiv turistic puțin mediatizat, despre care nici măcar constănțenii nu știu prea multe…

Mai mult: Ion Jalea [Wikipedia]; Sursă fotografii: Jalea Ion [Artindex]; Ion Jalea, muzeul dedicat artistului care a sculptat cu o singură mână [Discover Dobrogea]

 

 

***** [In English] *****

Ion Jalea

19 May 1887, Casimcea, Tulcea – 7 November 1983, Bucharest

 

Ion Jalea (2)

Ion Jalea was a Romanian sculptor, titular member of the Romanian Academy.

Jalea studied at the Academy of Beaux Arts in Bucharest, where he was the pupil of the renowned Romanian sculptors Frederik Storck and Dimitrie Paciurea. The final touch of his artistic education was given in Paris at the Académie Julian, with the sculptor Antoine Bourdelle.

 

During World War One, Ion Jalea was part of the Romanian Army and fought in a series of battles. He was severely wounded and lost his left arm that had to be amputated next to the shoulder. After recuperating, he continued to dedicate his life to sculpture, as he did before.

He became a renowned sculptor by working with his right arm only and his greatest achievements were after he lost his arm.

9 Arcaș Odihnindu-se
Arcaș odihnindu-se
10 Victorie înaripată
Victorie înaripată
11 Nud
Nud

 

More on: Ion Jalea [Wikipedia]

*****

 

#IonJalea #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită