~ Personalitatea zilei* ~
„Știința se razbună ca o femeie, nu când o ataci, ci când o neglijezi”
Grigore Moisil
10 ianuarie 1906, Tulcea – 21 mai 1973, Ottawa, Canada
Grigore Moisil a fost matematician, profesor universitar, membru titular (din 1941) al Academiei de Științe din România, membru titular (din 1948) al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie.
S-a născut într-o familie de profesori cu trei copii, el fiind cel mai mare. Alintat Grigri de mama sa, a învățat mai întâi să socotească și abia apoi să scrie și să citească, ceea ce l-a ajutat inclusiv să descopere singur regula de trei simplă. A început liceul la Vaslui și l-a terminat la București, la Liceul „Spiru Haret“. În 1924 a fost admis la Politehnică, secția Construcții, dar o chemare mai puternică l-a îndreptat spre Facultatea de Matematică, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Pompeiu, mentorul său, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu. Era, în același timp student al Politehnicii și al Universității din București, dar interesul pentru matematică a devenit prioritar astfel că în anul 1929 a renunțat la Politehnică, deși trecuse deja toate examenele din primii trei ani.
A susținut teza de Doctorat, Mecanica analitică a sistemelor continue, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu. Această teză a fost publicată la editura Gauthier-Villars din Paris fiind apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.
În 1930 a studiat la Sorbona și a susținut examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systèmes d’équations aux dérivées partielles de la Physique mathématique (1931) și a fost numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. A plecat apoi la Roma cu o bursă de studii Rockefeller.
După reîntoarcerea în țară, a predat timp de 10 ani la Universitatea din Iași, unde a ținut primul curs de Algebră modernă din România, Logica și teoria demonstrației, la Universitatea din Iași, cercetările sale de logică stând la baza unei puternice școli de matematică în țară și peste hotare.
Grigore Moisil – vizionarul care a introdus informatica în România
A publicat lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice, a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A asistat, apoi, la instalarea primului computer la Institutul de Fizică Atomică și i-a încurajat pe studenții de la Matematică să învețe programare. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni.
Îi plăcea să stea de vorbă cu studenții și să le predea, iar umorul și răbdarea l-au ajutat să îi făcă pe tineri să înțeleagă mai ușor. La cursurile lui, amfiteatrele erau tot timpul pline. La examene, dacă nu știau să rezolve un subiect, profesorul îi trimitea la bibliotecă să mai studieze. De aceea, examenul cu el putea să se întindă pe câteva zile.
A fost promotor al matematicii în școli și licee, a extins predarea matematicii în toate formele de învățământ și este cel care a introdus informatica în România. A lăsat sute de lucrări științifice și cărți scrise, fiind considerat „părintele informaticii românești” cu invenția de circuite electronice tristabile.
A fost ambasador al României în Turcia.
„Îi plăceau matematica românească, puiul cu smântână, vinetele tocate, mămăliga cu brânză și smântână și papanașii fierți cu unt. La începutul mesei era nelipsită țuica de prune”, își amintea soția lui. În aprilie 1973 a plecat cu soția într-o călătorie în Canada și Statele Unite ale Americii pentru a ține un șir de conferințe. Pe 21 mai erau la Ottawa. În acea seară s-a așezat într-un fotoliu lângă geam și s-a stins subit. Avea doar 67 de ani…
A fost premiat post-mortem cu medalia Computer Pioneer Award a societății IEEE, în 1996, devenind primul român care a primit această distincție.
Din 2022, în data de 10 ianuarie este marcată Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii, ca reper al zilei de naștere a lui Grigore Moisil.
Mai mult: Grigore Moisil [Wikipedia]; Grigore Moisil, savantul plin de umor care a pus bazele informaticii românești [Descoperă.ro].
#eroiuitati: Grigore Moisil
***** [In English] *****
”Science takes revenge as a woman: not when you attack her, but when you neglect her”
Grigore Moisil
10 January 1906, Tulcea – 21 May 1973
Grigore Constantin Moisil was a Romanian mathematician, computer pioneer, and member of the Romanian Academy. His research was mainly in the fields of mathematical logic, (Łukasiewicz–Moisil algebra), algebraic logic, MV-algebra, and differential equations. He is viewed as the father of computer science in Romania.
Moisil was also a member of the Academy of Sciences of Bologna and of the International Institute of Philosophy. In 1996, the IEEE Computer Society awarded him posthumously the Computer Pioneer Award.
More on: Grigore Moisil [Wikipedia]
*****
Grigore Moisil – interview
#GrigoreMoisil #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 21 Mai în istoria românilor
Pingback: 5 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 23 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 8 Decembrie în istoria României
Pingback: 19 Februarie în istoria românilor