Grigore Moisil (1906-1973) -cover
Personalitatea zilei

Grigore Moisil

(10 ianuarie 1906 – 21 mai 1973)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Știința se razbună ca o femeie, nu când o ataci, ci când o neglijezi

Grigore Moisil (1)Grigore Moisil

10 ianuarie 1906, Tulcea – 21 mai 1973, Ottawa, Canada

 

Grigore Moisil a fost matematician, profesor universitar, membru titular (din 1941) al Academiei de Științe din România, membru titular (din 1948) al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie.

S-a născut într-o familie de profesori cu trei copii, el fiind cel mai mare. Alintat Grigri de mama sa, a învățat mai întâi să socotească și abia apoi să scrie și să citească, ceea ce l-a ajutat inclusiv să descopere singur regula de trei simplă. A început liceul la Vaslui și l-a terminat la București, la Liceul „Spiru Haret“. În 1924 a fost admis la Politehnică, secția Construcții, dar o chemare mai puternică l-a îndreptat spre Facultatea de Matematică, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Pompeiu, mentorul său, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu. Era, în același timp student al Politehnicii și al Universității din București, dar interesul pentru matematică a devenit prioritar astfel că în anul 1929 a renunțat la Politehnică, deși trecuse deja toate examenele din primii trei ani.

A susținut teza de Doctorat, Mecanica analitică a sistemelor continue, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu. Această teză a fost publicată la editura Gauthier-Villars din Paris fiind apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.

În 1930 a studiat la Sorbona și a susținut examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systèmes d’équations aux dérivées partielles de la Physique mathématique (1931) și a fost numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. A plecat apoi la Roma cu o bursă de studii Rockefeller.

După reîntoarcerea în țară, a predat timp de 10 ani la Universitatea din Iași, unde a ținut primul curs de algebră modernă din România, Logica și teoria demonstrației. La Universitatea din Iași, cercetările sale de logică au stat la baza unei puternice școli de matematică în țară și peste hotare.

Grigore Moisil – vizionarul care a introdus informatica în România

A publicat lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice, a insistat și ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A asistat, apoi, la instalarea primului computer la Institutul de Fizică Atomică, alcătuind primul curs de informatică și i-a încurajat pe studenții de la Matematică să învețe programare. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni.

Îi plăcea să stea de vorbă cu studenții și să le predea, iar umorul și răbdarea l-au ajutat să îi făcă pe tineri să înțeleagă mai ușor. La cursurile lui, amfiteatrele erau tot timpul pline. La examene, dacă nu știau să rezolve un subiect, profesorul îi trimitea la bibliotecă să mai studieze. De aceea, examenul cu el putea să se întindă pe câteva zile.

A fost promotor al matematicii în școli și licee, a extins predarea matematicii în toate formele de învățământ și este cel care a introdus informatica în România. A lăsat sute de lucrări științifice și cărți scrise, fiind considerat „părintele informaticii românești” cu invenția de circuite electronice tristabile.

A fost ambasador al României în Turcia.

Îi plăceau matematica românească, puiul cu smântână, vinetele tocate, mămăliga cu brânză și smântână și papanașii fierți cu unt. La începutul mesei era nelipsită țuica de prune”, își amintea soția lui. În aprilie 1973 a plecat cu soția într-o călătorie în Canada și Statele Unite ale Americii pentru a ține un șir de conferințe. Pe 21 mai erau la Ottawa. În acea seară s-a așezat într-un fotoliu lângă geam și s-a stins subit. Avea doar 67 de ani…

A fost premiat post-mortem cu medalia Computer Pioneer Award a societății IEEE, în 1996, devenind primul român care a primit această distincție.

Din 2022, în data de 10 ianuarie este marcată Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii, ca reper al zilei de naștere a lui Grigore Moisil.

 

Adaug aici câteva din savuroasele citate ale marelui Grigore Moisil:

 

Cea mai scumpă știință e mai ieftină decât neștiința

Explozivul cel mai puternic nu este toluenul, nici bomba atomică, ci ideea omenească

O idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate și sfârșește prin a fi o prejudecată

Logica ne dă mijloace de a insufla altora convingeri pe care nu le avem

Învățând matematică, înveți să gândești

Omul trebuie să învețe logica nu pentru a învăța să judece corect, ci pentru a învăța mai repede să judece corect

Nu vom încerca să fim consecvenți; ne vom mărgini să fim logici

Foarte curând oamenii se vor împărți în două categorii: oameni bătrâni și oameni care știu să lucreze la calculator

Azi facem matematica ce va fi folosită mâine și mai ales poimâine. Că dacă n-am face-o azi, poimâine ar trebui s-o importăm

Pe măsură ce se maturizează, o știință se matematizează

Nicio problemă nu are granițe. Orice răspuns are multe

Sunt teoreme asemeni bijuteriilor de familie: se transmit, dar nu se poartă niciodată

Răspunderea generațiilor viitoare este mai mare ca a celei prezente

Idealul de fericire? Să trăiesc printre oameni care judecă corect

Omul de știință nu este pur și simplu o ființă curioasă, redusă la un intelect care gândește. El este mai perfecționat decât o mașină de calcul, este o ființă vie, iubește și urăște, are bucurii artistice, își pune probleme de etică etc. Toate duc la marea cultură generală, așa cum ar trebui să fie înțeleasă de toată lumea

Eu sunt omul care demonstrez, nu conving

Se știe că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ți se pară ușoare”

Istoricul trebuie să aibă multă fantezie și nu este rău dacă are și talent literar”

Nu văd altă formă a teatrului viitor decât circul

Umorul? E un cocktail de revoltă și disperare

Iubesc oamenii începând cu mine

Lasă-mă singur: aș vrea să mă gândesc la tine!

Un om la 20 de ani trebuie să fie admirat, la 30 apreciat, la 40 invidiat și la 60 stimat

Când îmbătrânești, nu mai ai inimă, ai cord!

E rău că la bătrânețe dosarul medical e mai mare decât dosarul de cadre

Nu-mi închipui că ceea ce eu fac ar putea interesa pe un altul. O fac așa, fiindcă se face. Sau, poate, fiindcă mă interesează pe mine

Fiecare bărbat are nevoie de o amantă! Nevasta crede că el e la amantă, amanta crede că e la nevastă și așa, el poate să șadă liniștit în bibliotecă să citească!

Oricărei femei îi place să dea impresia că-și ascunde ghearele, ca să-i convingă pe ceilalți că le are

Orice om are dreptul să bea un pahar de vin. Eu sunt om, deci eu am dreptul să beau un pahar de vin. Dar, bând un pahar de vin, eu devin alt om…”

Spre deosebire de vin, știința nu trebuie lăsată să se învechească

Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil

Numai prostia poate să n-aibă intermitențe

Dușmanii se recrutează dintre prieteni

Era un om în care aveam toată încrederea: nu-l cunoșteam

Îl apreciam la justa lui valoare, ca pe un dușman

Nu e de părerea ta cel ce te apreciază, ci cel ce te imită

 

Mai mult: Grigore Moisil [Wikipedia]; Grigore Moisil, savantul plin de umor care a pus bazele informaticii românești [Descoperă.ro]; Aforisme de Grigore Moisil [Leviathan.ro]

 

#eroiuitati: Grigore Moisil

 

***** [In English] *****

Science takes revenge as a woman: not when you attack her, but when you neglect her

Grigore Moisil (2)Grigore Moisil

10 January 1906, Tulcea – 21 May 1973

 

Grigore Constantin Moisil was a Romanian mathematician, computer pioneer, and member of the Romanian Academy. His research was mainly in the fields of mathematical logic, (Łukasiewicz–Moisil algebra), algebraic logic, MV-algebra, and differential equations. He is viewed as the father of computer science in Romania.

Moisil was also a member of the Academy of Sciences of Bologna and of the International Institute of Philosophy. In 1996, the IEEE Computer Society awarded him posthumously the Computer Pioneer Award.

More on: Grigore Moisil [Wikipedia]

*****

 

Grigore Moisil – interview

 

#GrigoreMoisil #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită