Ioan Gyuri Pascu (1961-2016)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

 

Ioan Gyuri Pascu (1)Ioan Gyuri Pascu

Ioan Ghiurico Pascu; 31 august 1961, Agnita, regiunea Brașov/Sibiu – 26 septembrie 2016, București

 

Muzician, actor, membru al grupului de umor Divertis.

Tatăl său era român, iar mama pe jumătate unguroaică, având şi origini poloneze şi slovace. La 9 ani a început studiul pianului și a cântat în corul școlii (cu voce de soprană).

A învățat singur să cânte la chitară, acordeon, muzicuţă, nai și tobe. I-a plăcut și sportul, l-a admirat pe handbalistul Cristian Gaţu dar, prin clasa a X-a, constatând că nu creştea în înălţime, a rămas la muzică…

S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 (la 18 ani) și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae – devenind unul dintre pionierii reggae-ului românesc. În același an a debutat ca actor amator într-o piesă școlară jucată pe scena Casei de Cultură.

A debutat în 1978, în trupa Trandafirii Negri, formația fraților Septimiu și Horia Moldovan din Mediaș – vocal și chitară ritmică, iar în 1979 și-a lansat prima piesă compoziție proprie, Melancolie.

Ioan Gyuri Pascu – Melancolie

În 1980 a fost respins la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Târgu Mureș, a lucrat ca strungar într-o fabrică, a făcut armata, unde a înființat formația Fundal, cu care a participat la Festivalul „Cântarea României”.

În 1982, după finalizarea stagiului militar, au revenit la Mediaș, Gyuri fiind descoperit de Radio Vacanța și invitat să cânte la concerte pentru tineri, inclusiv în cadrul Cenaclului „Flacăra” și la spectacolele „Scânteii Tineretului”.

 

În 1984 s-a mutat la Cluj și a intrat la Facultatea de Filologie, secția Română-Spaniolă a Universității din Cluj, unde s-a alăturat trupei de teatru a facultății, Ars Amatoria și Fiii.

Într-un turneu la București i-a cunoscut pe membrii grupului Divertis, iar prima reprezentație împreună a avut loc la Izvorul Mureșului (1987). Tot atunci, Andrei Partoș l-a invitat să cânte la Festivalul de Muzică de la Deva.

Grupul Divertis – Pentru porc (2004)

A fost profesor de Limba și literatura română la școala din Ulmu, Călărași (1988–1989), dar a renunțat la cariera didactică, pentru a se dedica celei muzicale, continuând colaborarea cu Divertis, spre sfârșitul anlui 1990, grupul apărând pentru prima dată la Televiziunea Română. A fost și redactor la TVR.

A fondat mai multe formații de succes în anii ’90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost și cu care a participat la festivaluri internaționale de jazz și blues sau rock, a lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, fiind un critic al radioului comercial românesc.

Ioan Gyuri Pascu – Mixed Grill (full album, 1993)

În 1993 a lansat primul album, Mixed Grill, piesa Ţara arde şi babele se piaptănă fiind nominalizată drept cea mai bună din acel an. În 1995 a participat la Festivalul Cerbul de Aur, primind Trofeul pentru Cel mai bun album, din partea revistei Actualitatea Muzicală. A fost un veritabil „copil teribil“ al divertismentului românesc.

Ioan Gyuri Pascu – Țara arde și babele se piaptană • Muzica, text, chitară și voce: Ioan Gyuri Pascu, Clape: Vlady Cnejevici, Țambal; Marius Mihalache

Alături de Divertis, a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune, abordând în special satira politică.

Divertis – Podul de la Mărtăcineni (2005)

Pe lângă activitatea de la Divertis, a jucat în filme de lung metraj, O vară de neuitat în regia lui Lucian Pintilie, Corul Pompierilor și Occident, regizor Cristian Mungiu, în documentarul Utopia impusă, în serialul TV Vine poliția!, în spoturi publicitare, precum și în piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, Vicontele, Din adâncuri, Azilul de noapte, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele.

Victor Ion Popa – Take, Ianke și Cadîr (2014, Fragment)

După 1997 a renunțat pentru o vreme să cânte, dar și-a intensificat activitatea de producător muzical, sprijinind lansarea mai multor artiști. În 2007 s-a despărțit de grupul Divertis și, în același an, a jucat în producția Mai cântă o dată, Sam!.

Văd Nemărginirea – Muzică, versuri, toate instrumentele &voce: Ioan Gyuri Pascu

A lansat un volum de poezii, a participat la Festivalul de muzică folk Gărâna, a susținut concerte prin țară alături de The Blue Workers, a luat partet la înregistrarea spectacolului radiofonic Henric al V-lea (premiat de UNITER), a jucat în piesele Eternul spectator, 4X4 personaje etc.

It’s Over • Ioan Gyuri Pascu & Monica Anghel

Din discografia sa, trebuie menționate: Mașina cu Jazzolină, Gânduri nevinovate, Lasă, Stângul de a visa, Prinde o stea, Jocul de-a joaca etc., iar în anul 2007 a realizat albumul La jumătatea vieții.

La jumătatea vieții

A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV, a contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

S-a stins din viață la doar 55 de ani.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gyuri_Pascu

 

Ioan Gyuri Pascu & The blue workers Symphonic – Ține tu luna

 

***** [In English] *****

Ioan Gyuri Pascu (2)Ioan Gyuri Pascu

31 August 1961, Agnita – 26 September 2016, București

 

Ioan Gyuri Pascu was a Romanian pop music singer, producer, actor, and comedian, also known for his participation in the comedy group Divertis and for his activity in Romanian cinema and television. Moving between rock music, rhythm and blues, reggae, and jazz, the multi-instrumentalist Pascu founded a number of bands and registered success particularly during the early 1990s, when he was the lead singer of a group known as The Blue Workers. Pascu was the manager of several alternative music acts with his label Tempo Music and remained an outspoken critic of Romanian commercial radio.

Ioan Gyuri Pascu – Innocent thoughts

Noted for his impressions and musical acts within Divertis‘ political satire shows, Pascu was also a successful actor, appearing in film productions such as Lucian Pintilie‘s An Unforgettable Summer and Cristian Mungiu‘s Occident, and portraying known characters in Romanian theater in various stage adaptations. He also wrote sports columns and was a writer of Christian literature.

Grupul Divertis – Animale mici fără frontiere

He received an offer from Walt Disney Pictures, and he provides the voice of King Louie in 2006 for the Romanian version of the film, The Jungle Book.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gyuri_Pascu

*****

 

Ioan Gyuri Pascu – Mașina cu Jazzolină

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #IoanGyuriPascu

----------

*Ediție revizuită

4 comentarii la „Ioan Gyuri Pascu