Victor Ion Popa (1895-1946) -cover
Personalitatea zilei

Victor Ion Popa

(29 iulie 1895 – 30 martie 1946)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Victor Ion Popa (1)Victor Ion Popa

29 iulie 1895, Bârlad – 30 martie 1946, București

Dramaturg, prozator, publicist și eseist, om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale.

A urmat școala primară la Călmățui (Galați), unde tatăl său era învățător, studii medii la Iași, la Liceul internat „Costache Negruzzi” și la Liceul „Național”, apoi Facultatea de Drept a Universității din Iași, urmând în paralel și Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, pentru scurtă vreme și Școala de Belle Arte.

Elev fiind, a scris prima sa încercare dramatică, Tragedie cumplită, strict actuală (1907). În 1912 a debutat literar cu poezia Liniște, ca desenator, în revista ieșeană Versuri și proză și ca actor.

Cuiul lui Pepelea • Teatrul „Ion Creangă” din Chișinău

În primul război mondial, a luat parte la luptele de la Marăști și Oituz.

A participat la ședințele cenaclului literar Academia Bârlădeană.

A fost actor al Teatrului Național din Iași (1918), pictor, scenograf, secretar literar la Teatrul Național din București (1923), redactor la Revista copiilor și a tinerimii din București. A colaborat la revistele Gândirea, Hiena, Ora, Revista vremii, Sburătorul.

Velerim și Veler Doamne • Constantin Cotimanis, Radu Iţcus, Mihai Mereuţă, Nicolae Iliescu, Monica Ghiuță etc.

A fost secretar al Societății Autorilor Dramatici, director de scenă la Teatrul Popular București (1924), montând piese și la Teatrele Naționale din Craiova și Cernăuți, Director general al Teatrului Național din Cernăuți între 1927–1929, perioadă în care a montat 41 de premiere, a creat primul teatru românesc de păpuși și marionete și a deschis un ciclu de audiții muzicale și conferințe. A fost apoi regizor la Teatrul „Regina Maria”, director al Teatrului Muncitoresc Muncă și Voie Bună, al Teatrului din Sărindar, director al Oficiului Național Cinematografic.

Eu tac, tu taci, ea vorbește • Eugenia Popovici, Draga Olteanu-Matei, Sandu Sticlaru

În perioada 1933–1938 s-a dedicat în special creației literare. Opera sa cuprinde cuprinde domenii ca dramaturgia: Ciuta, Păpușa cu piciorul rupt, Mușcata din fereastră, Acord familiar, Cuiul lui Pepelea, Take, Ianke și Cadâr, etc.; nuvele și povestiri: Povestiri cu prunci și moșnegi, Ghicește-mi în cafeaBătaia și romane: Velerim și Veler Doamne, Sfârlează cu fofează, Maistorașul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu. Cronica vremii și vieții lui Vlaicu.

Modelul • Virgil Ogăşanu, Mariana Mihuţ, Tamara Buciuceanu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Irina Mazanitis

Creația sa lirică a fost adunata postum, în volumul Cântecele mele (1946).

În 1937 a participat la Paris cu machete de decoruri de teatru, ceea ce i-a adus conferirea Legiunii de onoare din partea guvernului francez.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Ion_Popa; https://www.artline.ro/Victor-Ion-Popa-30331-1-n.html

 

Victor Ion Popa – Take, Ianke si Cadîr • Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Valentin Uritescu, Silvia Năstase, Monica Davidescu, Mihai Călin

 

***** [In English] *****

Victor Ion Popa (2)Victor Ion Popa

July 29, 1895, Călmățui, Galați County – March 30, 1946, Bucharest

 

Victor Ion Popa was a Romanian playwright, prose writer, publicist and essayist, theater man and polyvalent writer who brought, through his dramatic, directorial and pedagogical work, a significant contribution to the evolution of Romanian theater between the two world wars.

He enrolled in the Iași Conservatory of Music and Dramatic Art, and for a time in the Law  Faculty of the Iași University, followed by the School of Fine Arts. While still a student, he wrote his first dramatic attempt, Tragedie complită, strict actuală (Terrible tragedy, strictly current, 1907). In 1912, he made his literary debut with the poem Liniște (Silence), then as a cartoonist, in the magazine Versuri și proză from Iași, and as an actor.

Sfârlează cu Fofează • Cornel Vulpe, N.N.Matei, Liliana Păpușoiu, Boris Ciornei, Raluca Zamfirescu, Constantin Brezeanu, Sorin Gabor, Nicolae Pomoje etc.

In the second world war, he took part in the battles of Marăști and Oituz.

He participated in the meetings of the Bârlădean Academy literary council.

He was an actor at the National Theater in Iași (1918), painter, scenographer, literary secretary at the National Theater in Bucharest (1923), editor of the Children’s and Youth Magazine in Bucharest. He collaborated on the magazines Gândirea, Hiena, Ora, Revista vremii, Sburătorul.

His work includes fields such as dramaturgy, short stories and novels

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Ion_Popa

*****

 

Mușcata din fereastrăOctavian Cotescu, Sandu Sticlaru, Draga Olteanu-Matei, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Mihai Mălaimare, Fărîmiţă Lambru, Constantin Diplan 

 

#VictorIonPopa #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

13 comentarii la „Victor Ion Popa

 1. Pingback: Amza Pellea

 2. Pingback: Toma Caragiu

 3. Pingback: Ioan Gyuri Pascu

 4. Pingback: 1 Septembrie în istoria românilor

 5. Pingback: Ion Finteșteanu

 6. Pingback: 14 Noiembrie în istoria românilor

 7. Pingback: 14 Decembrie în istoria românilor

 8. Pingback: 17 Decembrie în istoria românilor

 9. Pingback: 25 Decembrie în istoria Românilor

 10. Pingback: 31 Ianuarie în istoria românilor

 11. Pingback: Ernest Maftei

 12. Pingback: 14 Martie în istoria românilor

 13. Pingback: 30 Martie în istoria românilor

Lasă un răspuns