Marcel Budală (1926-1989) -cover22
Personalitatea zilei

Marcel Budală

(9 iulie 1926 – 6 ianuarie 1989)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Marcel Budală (a)Marcel Budală

9 iulie 1926, Câmpina – 6 ianuarie 1989, București

 

Marcel Budală a fost un cunoscut acordeonist, faimos pentru interpretarea muzicii lăutărești. La doar 7 ani, în 1933, a început să cânte la pian (însuşi tatăl lui cânta la pian) iar în 1940 a renunțat la pian în favoarea acordeonului, devenind, alături de Gheorghe Trandafir, unul dintre primii acordeoniști din București.

Marcel Budală – Frumoasă-i tinerețea

A debutat pe scena Teatrului Alhambra din București într-o formație de muzică populară (1945). A cântat în orchestra de muzică populară a Direcției Generale a Serviciului Muncii (DGSM), dirijată în acea perioadă de cunoscutul Iancsi Korossy, apoi în Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii, ca solist instrumentist.

Marcel Budală – Hora Bucureștilor

În paralel cu programele în direct de la radio, Marcel Budală cânta în marile restaurante bucureștene muzică clasică din repertoriul internațional, fiind capabil să susțină în programul său romanțe, valsuri, polci, mazurci. A fost acordeonistul cu cea mai bogată discografie, dar și un acompaniator al marilor soliști atât instrumentiști, cât și vocali.

Marcel Budală – Sârba de la Câmpulung

Meșter al melodiilor lăutărești, interpreta melodii cu precădere muntenești, însă din repertoriu acestuia nu lipseau nici melodiile din nordul Moldovei, dar și din zona dunăreană și dobrogeană. Marcel Budală (c)A cântat sub bagheta dirijorilor Victor Predescu, Constantin Mirea, Radu Voinescu, Marius Olmazu, Nicu Stănescu, Ionel Banu şi, nu în ultimul rând, Paraschiv Oprea.

Marcel Budală – Sârbă dobrogeană

A întreprins numeroase turnee artistice atât în țară, cât și în străinătate, în Bulgaria, Germania, Iugoslavia, Israel și Franța. Discografia sa însumează numeroase înregistrări discografice (discuri, benzi de magnetofon, casete audio, CD-uri) din perioada 1955–1984, la casa de discuri Electrecord și la Radiodifuziunea Română

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marcel_Budal%C4%83

 

Fărîmiță Lambru & Marcel Budală ‎– Muzică populară românească interpretată la acordeon

 

***** [In English] *****

Marcel Budală (b)Marcel Budală

9 July 1926, Câmpina – 6 January 1989, București

 

Marcel Budală was a Romanian of roma ethnicity accordionist, well known for his traditional fiddle music.

At only 7 years old, in 1933, he started playing the piano (his father himself played the piano) and in 1940 he gave up the piano in favor of the accordion, becoming, together with Gheorghe Trandafir, one of the first accordionists in Bucharest.

Marcel Budală – Solo acordeon

He made his debut on the stage of the Alhambra Theater in Bucharest in a popular music band (1945). He played in the popular music orchestra of the General Directorate of the Labor Service (DGSM), conducted at that time by the well-known Iancsi Korossy, then in the popular music orchestra of the Broadcasting, as a soloist instrumentalist.

He sang classical music from the international repertoire, romances, waltzes, polkas, mazurkas.

A master of fiddle tunes, he performed music from Muntenia, the north of Moldova, Dobrudja and the Danubian areas.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Budal%C4%83

 

Marcel Budală. Revelion 1985

 

#MarcelBudala #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Marcel Budală