Fărâmiță Lambru (1927-1974)-21
Personalitatea zilei Romanian Music

Fărâmiță Lambru

(15 septembrie 1927 – 12 decembrie 1974)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Fărâmiță Lambru (1)-21Fărâmiță Lambru

15 septembrie 1927, București – 12 decembrie 1974, București

 

Fărâmiță Lambru a fost un cunoscut lăutar, acordeonist virtuoz și cântăreț, de etnie romă.

Născut într-o veche familie de lăutari, Fărâmiță Lambru (acesta e numele său de artist; altfel decât s-ar putea crede, Fărâmiță este numele său de familie și Lambru este prenumele) a învățat să cânte de la tatăl său, violonistul Tudor Fărâmiță, care a observat că fiul avea ureche muzicală, avea și voce, ba chiar un stil de interpretare deosebit, astfel că de mic copil l-a învățat să cânte la acordeon. A reținut repede repertoriul uzual țigănesc, dar mai ales stilul vocal de interpretare.

Abia la 22 de ani a debutat în lumea artistică – în timpul stagiul militar i-a fost solicitată colaborarea în diverse formații muzicale reprezentative ale armatei.

La Calul Bălan

Poate ar fi rămas un simplu lăutar, dacă nu ar fi avut curajul, la 24 de ani, de a se prezenta în fața celebrei Maria Tănase, la Teatrul de Estradă, pentru a da o probă. Pentru că în orchestra ei era nevoie de un instrumentist, a fost acceptat de celebra interpretă, plăcut impresionată de talentul lui artistic, dar și de simțul umorului pe care-l avea. Așa a devenit acordeonist al Mariei Tănase timp de zece ani (1953–1963), care avea să-i fie chiar nașă de căsătorie, având un repertoriu de aproape 200 de piese instrumentale și peste 150 vocale, având un har particular în interpretarea repertoriului lăutăresc urban (mahala), admirabil ilustrat mai ales vocal. Maria Tănase l-a ajutat să se angajeze la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a devenit curând solist și dirijor al orchestrei populare.

Trei focuri ard pe lume • Maria Tănase și Fărămiță Lambru

După moartea Mariei Tănase, Fărâmiță a cunoscut o vertiginoasă carieră de virtuoz popular al acordeonului și dirijor al unor formații profesioniste cu care a cunoscut succesul în turnee artistice în Franța, RDG, Italia și URSS, câștigându-și astfel notorietate internațională.

Dor de mamă

A fost unul dintre cei mai compleți și originali lăutari bucureșteni din a doua jumătate a secolului XX. Ca instrumentist, cânta cu virtuozitate excepțională la bașii mâinii stângi ai acordeonului, după cum stăpânea și întreaga gamă de fiorituri melodice (de extremă finețe și subtilitate tehnică lăutărească, aproape „vocală”, pentru mâna dreapta).

La crama din Drăgășani

A avut numeroase apariții la emisiuni de radio și televiziune, sunt de neuitat revelioanele care se sfârșeau totdeauna cu muzică populară și lăutărească.

A jucat filme – în rolul altui mare lăutar, Zavaidoc, în filmul Groapa și un rol în filmul Facerea lumii, alături de Toma Caragiu și Colea Răutu.

Revelion 1973 – Muzică lăutărească cu Farâmiță Lambru

Fărâmiță Lambru a fost primul acordeonist din România care a cântat la acordeon un solo de bași, la sfârșitul anilor ’40.

În 1962 a înregistrat primele sale materiale la Electrecord, sub acompaniamentul orchestrei dirijate de Nicolae Băluță.

Nopțile nedormite, alcoolul și tutunul, diabetul și tuberculoza i-au adus sfârșitul la doar 47 de ani, fiind înmormîntat la Cimitirul Izvorul Nou din București.

Mai mult: Farâmiță Lambru [Wikipedia];

Citește și: Camelia Fărâmiță, singurul copil al lui Fărâmiță Lambru: „Tata mă lua în scutece la teatru” [B365]

 

Hora Lui Fărâmiță

 

***** [In English] *****

Fărâmiță Lambru (2)-21Fărâmiță Lambru

15 September 1927, Bucharest – d. 12 December 1974, Bucharest

 

Fărâmiță Lambru was was a well-known gypsy lăutar (fiddler), accordionist and singer, from Romania, born in a family of lăutari; as a child, he learned how to sing from his father, Tudor Fărâmiță.

He collaborated with Maria Tănase from 1953 until Maria Tănase died. Fărâmiță Lambru started his own career as an accordion player and conductor.

Of, suflețelul meu

He was an instrumentalist in the folk music ensemble of the Bucharest Estates Theater, in the band „Constantin Tănase”, he served as bandmaster, vocal and lead singer of the folk music band at the „Vasilescu” Regional Theater in Bucharest.

Deschide ușa, nevastă

He took artistic tours in France, German Democratic Republic, Italy and Moscow, USSR, gaining international fame. Returning to his home country, he made new recordings on the Electrecord record label.

More on: Fărâmiță Lambru [Wikipedia]

*****

 

Inel, Inel de Aur

 

#FaramițaLambru #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Fărâmiță Lambru