~ Personalitatea zilei* ~
„Nu ştiu prin ce miracol a ajuns România să stăpânească cel mai bogat folclor din lume, fără nicio exagerare! Suntem, aşadar, o ţară bogată şi din acest punct de vedere; doar că, aş spune, prea puţin ţinem la această avuţie naţională“
Dumitru Fărcaș
12 mai 1938, Groșii Băii Mari, Maramureș – 7 august 2018, Cluj-Napoca
Dumitru Fărcaș a fost taragotist de muzică populară, unul dintre cei cei mai buni rapsozi români.
A crescut într-o familie cu tradiție muzicală – bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. De mic copil s-a familiarizat cu instrumentul, un fluieraș primit de la mama lui. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa Oboi. După absolvire, s-a angajat ca solist în Ansamblul de cântece și dansuri Maramureșul din Baia Mare, dar acolo l-au dorit doar în postura de taragotist, pentru că postul de oboist era ocupat.
Bărbătesc din Maramureş
După absolvirea academiei clujene, a învățat autodidact taragotul, împrumutând tehnici specifice oboiului. I-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc.
La 24 de ani, a participat la un concurs din București, având mari concurenți, printre care Gheorghe Zamfir, Ion Drăgoi, Toni Iordache, Ilie Udilă, Marcel Budală, Dumitru Zamfira, pe care l-a și câștigat. Talentul său a fost remarcat de Maria Tănase, care i-a trimis ulterior o scrisoare în care îl sfătuia: „Nu vreau să te necăjesc, dar vezi dumneata, ești un mare artist, dar atât de tânăr față de mine, că nu-mi dau seama dacă, Doamne ferește, nu faci și dumneata parte dintre acei care înainte să înceapă să umble, își iau boii lui Dumnezeu în cap. Mi-ai povestit că muncești mult și am dedus că ești ambițios. Ești ambițios ca să parvii sau ești ambițios ca să rămâi artist?”. Această scrisoare i-a călăuzit pașii în carieră, mărturisea artistul…
Doina
În 1962 a preluat Ansamblul Mărțișorul al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale. După terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în 1967, s-a stabilit în Cluj-Napoca. S-a ocupat în paralel de taraful de la Casa de Cultură a Studenților. În scurtă vreme avea să devină prima trupă studențească de folclor din Transilvania. Cu ea a cutreierat lumea în lung și-n lat. Din Australia până în Canada, din Argentina până în Coreea de Nord.
A dat cel mai cunoscut generic, pentru celebra emisiune Tezaur Folcloric, realizată la TVR de regretata Marioara Murărescu.
Dumitru Fărcaș – Recital la Drăguș
A fost membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA“, a fost distins cu Premiul I al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților – Helsinki 1962; Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris, 1972; Laureat al Festivalului Smithsonian Folklive Festival Washington, 1999; Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, 2002.
Mai mult Dumitru Fărcaș [Wikipedia]
Dumitru Fărcaș – Taragot vol. 1
***** [In English] *****
Dumitru Fărcaș
12 May 1938, Grosii Băii Mari, Maramureș – 7 August 2018, Cluj-Napoca
Dumitru Fărcaș was a Romanian tárogató player. He played the instrument on all major stages in the world and made the tárogató known all over the world.
He studied the oboe at the Gheorghe Dima Music Academy in Cluj-Napoca. Is the leader of the Martisorul orchestra, with which he won many national and international awards.
He was made Honorary citizen of the cities Cluj-Napoca, Bucharest, Reșița and Baia Mare, as well as Pyongyang.
More on: Dumitru Fărcaș [Wikipedia]
Dumitru Fărcaș – Un Virtuose Du Taragote Vol. 2
#DumitruFarcas #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 19 Iunie în istoria românilor