28 - Marta-Bibescu-1886-1973
Personalitatea zilei

Martha Bibescu

(28 ianuarie 1886 – 28 noiembrie 1973)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Marthe Bibesco Portret de Giovanni Boldini, 1911

Martha Bibescu

Martha Lucie Lahovari; 28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris

 

Martha Bibescu a fost principesă, romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei Mavrocordat.

Și-a îmbinat educația primită într-o mănăstire din Belgia cu cea specific românească. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit.

Oameni care au fost – Martha Bibescu

La vârsta de 14 ani și jumătate, Martha a fost logodită cu prințul George Valentin Bibescu, un tânăr pasionat de călătorii și motoare, mai puțin preocupat de literatură, artă și istorie, domeniile de interes ale tinerei soții. Logodna celor doi a avut loc în iunie 1901, cununia a fost oficiată la Biserica Domnița Bălașa. În 1903, Martha Bibescu, o adolescentă de doar 17 ani, a adus pe lume unicul său copil, Valentina. Fiica a fost lăsată pe mâna doicilor și a guvernantelor și s-a apropiat de Martha după mulți ani.

După călătorii prin mai multe țări ale lumii, printre care și Persia, a debutat, la întoarcerea în Franța, cu cartea: Les Huit Paradis (Cele opt paradisuri, 1908). Premiat în scurt timp de Academia Franceză, acest volum a deschis seria unei opere impresionante, din care nu au lipsit romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice.

În perioada primului război mondial, începând cu anul 1916, a condus un spital pentru răniți la București, unde a decis să rămână după intrarea României în război, deși capitala era sub ocupație germană.

În 1945, Martha Bibescu a fost informată de prietenii de la ambasada Franței că s-ar putea să fie arestată și a decis să părăsească România la bordul unui avion britanic cu destinația Napoli, de unde a plecat la Paris și apoi în Anglia, revenind în Franța, care va deveni o a doua sa patrie.

Fiica ei, Valentina, și soțul acesteia, Dimitrie Ghyka, au rămas însă captivi în România comunistă, iar Martha Bibescu s-a chinuit timp de aproape opt ani să-i scoată din ţară, ajungând, în cele din urmă, să-și vândă o parte dintre bijuterii și tablouri pentru a reuși să obțină bani cu care să plătească influențe la cel mai înalt nivel. Fiica și ginerele ei se aflau în arest la domiciliu, dar, în cele din urmă, în 1956 Martha a reuşit să-i vadă alături de ea.

Opera sa s-a constituit într-o mărturie a societății românești și europene din perioada interbelică; s-a impus în lumea intelectualității europene, întreținând corespondență cu Paul Valery, Paul Claudel, Marcel Proust. Nu a fost numai martora evenimentelor cruciale (primul război mondial și actul reîntregirii – „ziua cea mai plăcută din calendarul personal”, cum avea să noteze peste ani), ci și o participantă activă la desfășurarea lor. Romanul care a consacrat-o: Izvor. Țara Sălciilor.

După 1990, au apărut în limba română multe dintre cărțile sale, la care cititorii români nu au avut acces în perioada comunistă: Cele opt raiuri (1908), Izvor, țara sălciilor (1923), Papagalul verde (1923), Destinul lordului Thomson (1927), La bal cu M. Proust (1928), Corespondența cu Paul Claudel (1972), Ferdinand al României. Un sacrificiu regal etc.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Martha_Bibescu

 

5 minute de istorie – Martha Bibescu la Paris

 

***** [In English] *****

 

Marthe Bibesco

Martha Lucie Lahovari; 28 January 1886, Bucharest – 28 November 1973, Paris

Marthe Bibesco was a Romanian-French writer, novelist, poet, diarist, politician and socialite, of one of the country’s prestigious aristocratic families.

The travel memoirs, Les Huit Paradis (The Eight Paradises, 1908), launched her on a lifelong career as a successful writer of both nonfiction and novels. She became the toast of Belle Epoque Paris, moving easily among the literary, aristocratic and political power elites. She was awarded the Prix de l’Academie Française and met Marcel Proust, who sent her a letter praising her book: „You are not only a splendid writer, Princess, but a sculptor of words, a musician, a purveyor of scents, a poet.”

Bibesco’s papers are at the Harry Ransom Center at the University of Texas at Austin.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Bibescu

*****

 

Prince & Princess Bibesco (1921)

 

#MarthaBibescu #MartheBibesco #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Martha Bibescu

  1. Pingback: George Valentin Bibescu

  2. Pingback: 28 Noiembrie în istoria românilor

  3. Pingback: 19 Martie în istoria românilor

  4. Pingback: George Valentin Bibescu

Lasă un răspuns