~ Personalitatea zilei* ~
Mihaela Ursuleasa
27 septembrie 1978, Brașov – 2 august 2012, Viena, Austria
Mihaela Ursuleasa a fost o pianistă de renume internațional.
Considerată „un copil minune al muzicii”, s-a născut într-o familie de de muzicieni. Tatăl său cânta jazz la pian, iar mama sa era cântăreață. A început să cânte la pian, cerându-i ajutorul tatălui său pentru a descifra un cântecel, Păpușa bolnavă, de Ceaikovski. Alături de tatăl său, a început să descifreze și să interpreteze partituri muzicale care depășeau nivelul unui copil de doar câțiva ani, fiind înzestrată cu un auz perfect și un talent incredibil. La 5 ani a început să ia lecții de pian, iar la vârsta de 9 ani a devenit unul dintre puținii copii care puteau cânta toată muzica marelui Beethoven.
Paul Constantinescu – Toccata
La vârsta de 13 ani, a primit o bursă de studii la Conservatorul din Viena, oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado, care a remarcat-o după ce câștigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia, Italia. A studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit în 1999 cu mențiunea „Cum laude”, obținând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec. S-a stabilit la Viena.
Sergej Rachmaninoff – Etude-tableau, Nr. 5 es-moll, op. 39 • Filarmonica „George Enescu”, Dirijor Cristian Mandeal (2009)
La sfatul lui Abbado, a renunțat temporar la concerte și s-a concentrat asupra educației sale muzicale. Rezultatul a fost că în 1995 obținut Marele Premiu la Concursul internațional de pian „Clara Haskil” din Elveția, iar din acel moment a venit și recunoașterea internațională a talentului său.
A evoluat ulterior pe marile scene ale lumii, fiind chemată să cânte în Amsterdam, Koln, la Viena, în Zurich și chiar și în celebrul Carnegie Hall din New York.
Franz Liszt – Concert pentru pian Partea I • Filarmonica „George Enescu”, Dirijor Cristian Mandeal (2009)
Franz Liszt – Concert pentru pian Partea a II-a • Filarmonica „George Enescu”, Dirijor Cristian Mandeal (2009)
Din păcate, s-a stins din viață prematur, în urma unei hemoragii cerebrale cauzate de un anevrism, la 33 de ani.
A fost distinsă post-mortem cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Ofițer.
Mai mult: Mihaela Ursuleasa [Wikipedia]
George Enescu – Rapsodia Română • Pian: Mihaela Ursuleasa
***** [In English] *****
Mihaela Ursuleasa
27 September 1978, Brașov – 2 August 2012
Mihaela Ursuleasa was a Romanian concert pianist.
She began playing the piano at the age of five under the tutelage of her Romani father, a jazz musician. In 1990, at the age of 12, she obtained a grant to study in Vienna. She went on to perform at Carnegie Hall, with the Rundfunk-Sinfonieorchester in Berlin, with the Orchestre National de France, as well as with the London Philharmonic Orchestra.
In 1995, she won the Clara Haskil International Piano Competition. In 2010, she was awarded the Echo Klassik award for her debut album Piano & Forte. She released her second album, Romanian Rhapsody in 2011.
She died in Vienna at 33 years, of a cerebral hemorrhage.
More on: Mihaela Ursuleasa [Wikipedia]
*****
Ludwig van Beethoven – Piano Concerto No. 5 in E-flat Major • Orchestre de Chambre de Lausanne, Conductor: Jesus Lopez-Cobos, Piano: Mihaela Ursuleasa
#MihaelaUrsuleasa #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 30 Iunie în istoria românilor