Sebastian Papaiani (1936-2016) -copertă23
Personalitatea zilei

Sebastian Papaiani

(25 august 1936 – 27 septembrie 2016)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Sebastian Papaiani -a1Sebastian Papaiani

Sevastian Papaiane; 25 august 1936, Pitești – 27 septembrie 2016, București

 

Sebastian Papaiani a fost un îndrăgit actor de teatru, film, televiziune, jucând în special comedie.

Tatăl său, Alecu Papaiane (Papayannis), era grec de origine. Ca toți copiii din cartier, juca fotbal, de la 14 ani chiar la echipa de juniori de la CFR Piteşti, în divizia C, iar ca senior la Flacăra-Leordeni. Într-un interviu, artistul povestea cu nostalgie că marele Dobrin, fiind mai mic de vârstă decât el, era trimis adeseori să le aducă mingile trase aiurea în afara terenului. Pentru o scurtă perioadă a practicat și boxul

Pe când era doar un puști era fascinat de circul care venea in cartier și de filmele care rulau în acei ani, iar John Wayne și Johnny Weissmuller erau preferații lui.

Moment umoristic Emisiunea Un cântec, o glumă • Sebastian Papaiani și Geo Costiniu [Arhiva TVR]

La 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, a jucat teatru într-o trupă de de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care l-a determinat să treaca peste toate obstacolele și să devină actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960, iar după absolvire și-a făcut debutul în producţia cinematografică Purgatoriul nr. 5, apoi, în 1962, în rolul Brad din filmul Partea ta de vină, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu acelaşi nume. Consacrarea i-a adus-o comedia aceluiași Geo Saizescu, Un surâs în plină vară, unde s-a făcut remarcat atât de critici cât și de public.

Un surâs în plină vară (1963) • Regia Geo Saizescu. Cu: Sebastian Papaiani, Florina Luican, Silvia Fulda, Dem Rădulescu, Matei Alexandru, George Constantin

Bică”, așa cum era alintat de prieteni, a avut o carieră impresionantă, a filmat an de an, atât în drame cât și în comedii: Fantomele se grăbesc, Balul de sâmbătă seara, seria Brigada Diverse, Astă seară dansăm în familie, Ciprian Porumbescu, seria Bobocilor, Roșcovanul, Nea Marin miliardar, Nimeni nu-i perfect; a jucat și în seriale TV: Toate pânzele sus, Numai iubirea, Lacrimi de iubire, Daria, iubirea mea.

În Rolul Păcală

Rolurile Plutonierul Căpşună din BD la munte sau la mare, Gogu din Nea Mărin miliardar, Alecu din Astă seară dansăm în familie, Pompei din Toamna bobocilor sau Ieremia din Toate pânzele sus l-au făcut celebru și pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor.

Toate pânzele sus Episodul 3 „Bazarul deşertăciunilor şi omul negru” • Regia    Mircea Mureșan. Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Cristian Șofron, Aurel Giurumia, Colea Răutu

Pe scenă a jucat la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, la Teatrul de Comedie și la Teatrul Odeon în București. A interpretat roluri în: Să nu-ţi faci prăvălie cu scară de Eugen Barbu, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Romanţioşii de Edmond Rostand, Opinia publică de Aurel Baranga, Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais, Astă seară se joacă fără piesă de Luigi Pirandello, Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Alchimistul după Paulo Coelho, Livada de vişini de A.P. Cehov etc.

Toamna bobocilor (1975) • Regia Mircea Moldovan. Cu: Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Dumitru Furdui, Maria Ploae, Emil Hossu, Sebastian Papaiani; narator Octavian Cotescu

Deși a fost un bărbat foarte vesel, în viața lui au existat și drame care l-au marcat. La vârsta de patru ani şi-a pierdut fraţii gemeni în cutremurul din 1940 şi nu a reuşit niciodată să-şi mai consoleze mama. Prima sa soție a fost actrița Eugenia Giurgiu – s-a căsătorit la 25 de ani, au avut un copil, dar s-a despărțit la scurt timp, actorul plecând de la Sibiu la București, rupând legătura cu primul său fiu. A doua soție Marcela Papaiani i-a dăruit și ea un fiu și i-a rămas alături pentru restul vieții.

A fost decorat în 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

S-a stins din viață la 80 de ani și a fost înmormântat, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă Marin Moraru.

Mai mult: Sebastian Papaiani [Wikipedia]

 

Păcală (1974) • Regia Geo Saizescu. Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Aurel Cioranu, Cosma Brașoveanu, Tanți Cocea, Ion Besoiu, Ștefan Bănică, Geo Saizescu, Ileana Stana Ionescu

 

***** [In English] *****

Sebastian Papaiani -a2Sebastian Papaiani

25 August 1936, Pitești – 27 September 2016, București

 

Sebastian Papaiani was a famous Romanian film, theater, and television actor.

He was born in Pitești; his father was of Greek origin. He graduated from the Theatrical Arts and Cinematography Institute in 1960, debuting in the Geo Saizescu comedy Un surâs în plină vară (1963).

Other notable roles in Brigada Diverse în alerta! (1971), Pacala (1974), Fratii Jderi (1974),Toate pînzele sus (1977). He plays on the stage of the theaters Teatrul de Comedie and Odeon in Bucharest.

Balul de sâmbătă seara (1967) • Director Geo Saizescu. With: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ana Széles, Octavian Cotescu, Constantin Băltărețu, Puiu Călinescu, Coca Andronescu

His first wife was actress Eugenia Giurgiu, the two had a son, Sebastian Jr. His second wife was Marcela Papaiani ans they had a son, Alkys Papaiani.

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) •  Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

He has a star on the Walk of Fame Bucharest. In December 2002 he was awarded by then-President Ion Iliescu the National Order of Faithful Service, Knight rank.

Sebastian Papaiani -a3

In 2014, Poșta Română issued a 1.60 lei stamp in his honor, part of the Golden Stars of the Stage and Screen series.

Mircea Crişan – Cu materialul clientului • Rodica Popescu Bitănescu şi Sebastian Papaiani [Arhiva TVR]

His first wife was actress Eugenia Giurgiu; the two had a son, Sebastian Jr.

Papaiani died at his home in Bucharest at age 80, after suffering a stroke, and was buried in the city’s Bellu Cemetery.

More on: Sebastian Papaiani [Wikipedia]

*****

 

Astă seară dansăm în familie (1972) • Regia Geo Saizescu. Cu: Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Ioana Bulcă, Stela Popescu, Draga Olteanu-Matei, Mariella Petrescu, Violeta Andrei

 

#SebastianPapaiani #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

19 comentarii la „Sebastian Papaiani

  1. Pingback: 4 Decembrie în istoria românilor

  2. Pingback: 5 Ianuarie în istoria românilor

  3. Pingback: Florin Piersic

  4. Pingback: 2 Februarie în istoria românilor

  5. Pingback: Emanoil Petruț

  6. Pingback: 11 Martie în istoria românilor

  7. Pingback: 13 Martie în istoria românilor

  8. Pingback: Ștefan Ciubotărașu

  9. Pingback: 1 Aprilie în istoria românilor

  10. Pingback: 5 Aprilie în istoria românilor

  11. Pingback: Camil Petrescu

  12. Pingback: Ilinca Tomoroveanu

  13. Pingback: Brândușa Zaița Silvestru

  14. Pingback: 14 Iulie în istoria românilor

  15. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  16. Pingback: Draga Olteanu-Matei

  17. Pingback: 14 Noiembrie în istoria românilor

  18. Pingback: Temistocle Popa

  19. Pingback: 5 Decembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns