~ Personalitatea zilei ~
Constantin Drăghici
19 ianuarie 1932, București – 9 aprilie 2015, București
Constantin Drăghici a fost un solist vocal, compozitor, orchestrator. S-a născut într-o familie modestă – tatăl era vatman, iar mama casnică. Văzând că fiul ei are voce, mama l-a îndrumat să își urmeze visul, astfel că ce a luat lecții de canto. Încă din timpul liceului, la Cluj, a fost remarcat de Livia Pop, profesoara sa de canto. A fost angajat timp de trei ani în Ansamblul Doina al Armatei în București. În 1956 s-a întors în Cluj și s-a angajat în Corul Operei iar în 1957 a intrat la Conservator. A interpretat diverse roluri în operele și operetele stagiunilor clujene. A fost remarcat de Ion Dacian, directorul Teatrului de Stat de Operetă din București și, la invitația acestuia, a venit la București, din 1960 făcând parte din Ansamblul Teatrului de Stat de Operetă. A continuat studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, absolvit în anul 1962.
Enrico Fanciotti / George Popovici – Nu ești de vină tu
La sfatul unui coleg și prieten de la Operetă, s-a hotărât să abordeze muzica ușoară și de estradă. În 1961 a debutat la televiziune cu piesa Nu ești de vină tu de Enrico Fanciotti. În scurt timp, piesa a devenit un mare succes, fiind difuzată zilnic.
În doar un an a devenit o prezență constantă a emisiunilor de varietăți realizate de Valeriu Lazarov și Alexandru Bocăneț. Avea toate atributele unei adevărate vedete: voce, ținută și eleganță. Recunoașterea talentului său a venit imediat când a obținut medalia de bronz la Festivalul mondial al tineretului de la Helsinki (1962), cu melodii compuse de Nicolae Kirculescu și Henri Mălineanu. A câștigat premii la mai toate festivalurile la care participa. La cel de la Mamaia, erau doar două mari voci câștigătoare, pe rând: Constantin Drăghici și Doina Badea.
Vasile Veselovski / Tiberiu Utan – Tu [Festivalul de muzică ușoară Mamaia 1964]
Alături de Teatrul „Constantin Tănase” a făcut turnee în Franța, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Bulgaria, iar alături de teatrul „Ion Vasilescu”, în Israel. A înregistrat pentru case de discuri din Germania (Amiga, Show, BASF) și a participat la inaugurarea canalului german de televiziune în culori.
În 1967 a obținut Premiul III la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia cu compoziția proprie N-ar trebui.
Constantin Drăghici – N-ar trebui (1986)
În 1971 a primit o ofertă să cânte la Los Angeles, în Statele Unite ale Americii. Pentru că regimul comunist l-a împiedicat să plece, a fugit din țară și s-a stabilit în Germania. „În România eram sus, în Germania am fost nimic. Am început o nouă carieră, cea de compozitor, dar în Germania nu a interesat pe nimeni”, a povestit marele cântăreț. Acolo fiind un nume necunoscut, salvarea i-a venit de la cea de-a doua profesie, arhitectura. Tot în Germania, în 1973, pe când locuia la Köln, a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, Olimpia Zaharia, și ea fugită din România, cu care se va căsători în 1983.
Manos Hadjidakis – Am adunat în gând trandafiri
Apoi, pentru o perioadă, s-a mutat peste Ocean. În 1982, în urma unui contract la Town Hall, New York, i s-a oferit un angajament pentru un an; a cântat în programe de night club, musicaluri. Se spune că la spectacolele sale din New York venea să-l urmărească și faimosul Frank Zappa care îi devenise prieten. În Los Angeles a colaborat cu Margareta Pâslaru și cu formația lui Radu Goldiș. A fost singurul interpret român care a cântat pe Broadway.
Visul meu, viața mea
A lucrat în arhitectură timp de 5 ani la New York și 9 ani în Germania.
În perioada 1992–1995 s-a stabilit, din nou, în Germania, iar în 1990 s-a întors în țară și a susținut un recital la Festivalul Mamaia. Din 2001 s-a întors definitiv în România, după 30 de ani, pentru că îi era dor de pământ și de a vorbi în limba maternă. Aici a mai lansat alte cântece și CD-uri, unele împreună cu soția sa.
Fragment din emisiunea Albumul șlagărelor (1968)
În cei peste 50 de ani de activitate muzicală, a avut nouă discuri de autor și a fost prezent pe 38 de alte discuri colective. Este unul din puținii artiști ale cărui albume au fost editate în Israel, Polonia, Rusia și Germania. Din păcate, după plecarea din țară a fost interzis la radio și TV.
S-a stins din viață la 83 de ani și fost înmormântat în Cimitirul Bellu, din București.
Mai mult: Constantin Drăghici [Wikipedia]
***** [In English] *****
Constantin Drăghici
19 January 1932, Bucharest – 9 April 2015, Bucharest
Constantin Drăghici was a vocalist, composer, and orchestrator.
He was employed for three years in the Doina Ensemble of the Army in Bucharest, he sang in the Opera Choir in Cluj. He was noticed by Ion Dacian and, at his invitation, came to Bucharest, becoming part of the Ensemble of the Bucharest State Operetta Theatre in 1960. He continued his studies at the „Ciprian Porumbescu” Conservatory, graduating in 1962.
In 1961, he made his television debut with the song Nu ești de vină tu (It’s not your fault), which soon became a great success, being broadcast daily. In just one year, he became a constant presence on the variety shows produced by Valeriu Lazarov and Alexandru Bocăneț. He had all the attributes of a true star: voice, attire, and elegance.
Aurel Giroveanu / Harry Negrin – Am strâns toamnă după toamnă
Together with the „Constantin Tănase” Theater, he toured in France, Germany, Italy, Russia, Poland, Bulgaria, and together with the „Ion Vasilescu” Theater, in Israel. He recorded for German record labels (Amiga, Show, BASF) and he participated in the inauguration of the German color television channel
The great success of his career was the song A căzut o frunză-n calea ta (A leaf has fallen in your path).
Constantin Drăghici – A căzut o frunză-n calea ta [Cerbul de aur 1968]
In 1982, following a contract at Town Hall, New York, he was offered a one-year commitment; he sang in night club programs, musicals. It is said that the famous Frank Zappa, who had become his friend, came to watch his performances in New York. In Los Angeles, he collaborated with Margareta Pâslaru and Radu Goldiș’s band. He was the only Romanian performer to sing on Broadway.
Constantin Draghici / Alexandru Vlahuţă – M-am regăsit
In his more than 50 years of musical activity, he had nine author’s albums and was present on 38 other collective albums. He is one of the few artists whose albums have been published in Israel, Poland, Russia and Germany.
He passed away at the age of 83.
Henry Mălineanu / Jack Fulga, Harry Negrin – Nici o dragoste nu e ca a noastră (recorded 1964)
#ConstantinDraghici #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
Pingback: 5 Martie în istoria românilor
Pingback: Cerbul de Aur