Aurel Giroveanu (1916-2001)-21
Personalitatea zilei Romanian Music

Aurel Giroveanu

(24 septembrie 1916 – 2 aprilie 2001)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Aurel Giroveanu (1)-21Aurel Giroveanu

24 septembrie 1916, Girov, Neamț – 2 aprilie 2001, București

 

Aurel Giroveanu a fost un celebru pianist, dirijor și compozitor.

Studiile muzicale le-a început în copilărie la Piatra Neamț (1928–1933) cu Malvina Manascu, șeful de muzică, col. Mareș și profesorul Alberto Cirillo. Apoi a studiat la Conservatorul Egizio Massini din București (1933–1937) cu Egizio Massini, Miron Constantinescu, Renzo della Pergolla, Leon Klepper și s-a perfecționat cu Ion Dumitrescu și Tudor Ciortea la cursurile Uniunii Compozitorilor (1954–1955).

Visul meu, viața mea • Lucky Marinescu

A fost pianist în diverse formații de muzică din București, șef al redacției de muzică ușoară și populară în Societatea Română de Radiodifuziune, a făcut parte din Consiliul artistic al Teatrului de Estradă din București și Casa Centrală a Creației Populare, a scris articole în Muzica, Contemporanul, Informația Bucureștiului, România liberă etc.

Am strâns toamnă după toamnă • Constantin Drăghici

Creator prolific în domeniul muzicii ușoare, atent la toate evenimentele care au trecut, timp de o jumătate de veac, mai ales peste tineri și copii, Giroveanu a reușit să oglindească, pe calea cântecului, o întreagă istorie.

Cu o linie melodică pe cât de inspirată, pe atât de variată, continuând în special tradiţia romanţei clasice româneşti din secolul XIX, a compus sute de piese care s-au impus prin simplitatea discursului melodic, adeseori de inspirație populară.

UrziceleDoina Badea

A îndrăgit în mod deosebit creaţia pentru copii – zecile de coruri, dar mai ales comediile muzicale, feeriile şi operetele, situându-l printre compozitorii români cei mai îndrăgiţi. Îmbinând genul uşor cu cel scenic, Giroveanu a creat o serie de reviste muzicale de succes, multe cuplete şi cântece desprinzându-se de pe podiumul teatral, spre a-şi croi o cale mai largă şi de mai lungă durată în conştiinţa publicului.

Aurel Giroveanu / Aurel Felea – La Hanul AncuțeiMaria Tănase

Nu puţine piese purtând semnătura sa au devenit şlagăre: Unde eşti fericirea mea, Am strâns toamnă după toamnă, Ia-mă la braţ şi spune-mi tu, înscriindu-i definitiv numele printre marii noştri compozitori.

După Noapte Vine Zi • Angela Similea

A fost distins cu Premiul juriului la Concursul național de muzică ușoară de la Mamaia (1966) și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1972).

Mai mult: Aurel Giroveanu [Wikipedia]

 

***** [In English] *****

Aurel Giroveanu (2)-21Aurel Giroveanu

24 September 1916, Girov, Neamț – 2 April 2001

 

Aurel Giroveanu was a noted Romanian pianist, conductor and composer.

Giroveanu was pianist in various music ensembles in Bucharest (1944–1949), Chief Editor of light music and popular (1949–1950) in the Romanian Radio Bucharest. He was member of the artistic council Estrade Theatre in Bucharest (1953–1956) and the Central House of Popular Creation of Bucharest (1955–1956).

Ia-mă de braț și spune-mi tu • Dorina Drăghici și Nicu Stoenescu

The composer created hundreds of pieces that have been popular for the simplicity of melodic discourse, often inspired by folk music.

Aurel Giroveanu / Aurel Storin – Zăpezile iernii • Cătălin Crișan

Giroveanu loved especially compose for children, dozens of choirs, especially musical comedies, and operettas fairies, placing him among the most beloved Romanian composers.

*****

 

Te-aud mereu • Angela Similea și Cornel Constantiniu

 

#AurelGiroveanu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită 

2 comentarii la „Aurel Giroveanu