Trofeul Cerbul De Aur -cover22
Amintirile zilei

Cerbul de Aur

Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur (5–10 martie 1968)

~ Amintirea zilei* ~

 

Cerbul de Aur

Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur (5–10 martie 1968)

Cerbul De Aur (1)

La prima ediție, festivalul s-a numit Brașov-România. S-a desfășurat în incinta Teatrului Dramatic din Brașov, având directori pe Tudor Vornicu și Ilie Mănescu. Orchestra a fost condusă de maestrul Sile Dinicu. Prezentatori au fost Stela Popescu și Iurie Darie. Pentru Brașov, un astfel de festival a însemnat, în anul primei ediții, o mobilizare de forțe și fonduri fără precedent. Prima ediție a Festivalului Cerbul de Aur a adus României și Brașovului o faimă care s-a păstrat peste ani.

Brașovenii au oferit participanților concerte de orgă la Biserica Neagră și muzică preclasică la Biserica Sfântul Nicolae din Șchei, spectacole folclorice în barul de noapte, o expoziție de artă culinară și vinuri de la cele mai renumite podgorii românești, decorate cu eticheta festivalului, o expoziție de artă populară la Teatrul Dramatic, vizite la Castelul Bran și la Șura Dacilor din Poiană.

Televiziunea Română s-a ocupat de organizare, ea fiind cea care a făcut selecția concurenților și a vedetelor. În prima zi, celebrul cântăreț Constantin Drăghici a susținut un recital.

Constantin Drăghici (Recital) • Cerbul de Aur 1968

Concursul propriu-zis a avut loc între 6 și 9 martie.

Prezentarea concurenților • Cerbul de Aur 1968

Pe data de 7 martie, TVR a scos revista oficială a primei ediții a festivalului, în cinci limbi. Aceasta conținea interviuri cu vedetele participante, precum și biografiile concurenților.

Dan Spătaru • Cerbul de Aur 1968

Aprecierile internaționale au fost extraordinare, privind atât desfășurarea, cât și aranjamentul scenic.

Margareta Pâslaru (Mențiune specială a Juriului) • Cerbul de Aur 1968

Ursula Szypinska (Mențiune specială a Juriului) • Cerbul de Aur 1968

Premiile festivalului:

Kalinka (Cerbul de bronz) • Cerbul de Aur 1968

Josef Laufer (Cerbul de argint) • Cerbul de Aur 1968

Jacques Hustin (Cerbul de aur) • Cerbul de Aur 1968

La încheierea Festivalului, pe 10 martie, oficialitățile române au oferit o cină la restaurantul Carpați (acum, Aro Palace) concurenților, vedetelor, juriului și jurnaliștilor. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu a avut un mare succes la cântăreții străini, care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic.

Cerbul De Aur (2). Mihaela Mihai, Dan Spataru, Luminita Dobrescu, Luigi Ionescu, Constantin Draghici
Mihaela Mihai, Dan Spataru, Luminita Dobrescu, Luigi Ionescu, Constantin Draghici

Totuși, succesul primei ediții l-a lăsat rece pe Ceaușescu. A vrut un festival de amploare, a avut unul de prestigiu. Dar niciun român nu urcase pe podium… „A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?

Creat pentru a concura manifestările similare din țările „capitaliste”, Cerbul de Aur a ajuns curînd celebru în toată lumea.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_%E2%80%9ECerbul_de_Aur%E2%80%9D

 

Amalia Rodrigues (Recital) • Cerbul de Aur 1968

 

***** [In English] *****

Cerbul de Aur (Golden Stag) Festival

The first edition of the Cerbul de Aur (Golden Stag) Festival (5 – 10 March, 1968)

Cerbul De Aur_golden Stag (3)

The Golden Stag Festival was an annual international music festival held in Brașov, Romania. The main organiser is Televiziunea Română, Romania’s state-run television network, who made the selection of competitors and celebrities. The festival has two main components: an international contest and guest performances by both Romanian and foreign stars.

Directors: Tudor Vornicu and Elijah Mănescu.

Conductor Orchestra: Maestro Sile Dinicu.

Winner: Jacques Hustin – Nu mai plânge, babby (Don’t cry, babby)

Well-known artists have performed at the festival over the years, including Jacques Hustin, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, James Brown, Kylie Minogue, Diana Ross, Christina Aguilera, Cyndi Lauper, Kenny Rogers, Jerry Lee Lewis, Ray Charles, UB 40, INXS, Scorpions, Tom Jones, Ricky Martin, P!nk, Sheryl Crow, Kelly Family, t.A.T.u., Ruslana & many others…

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Stag_Festival

*****

 

The Voices of Golden Stag Stage, Brasov, Romania Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Rita Pavone, Bobby Solo, Juliette Greco, Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Marie Laforêt, Connie Francis și Joe Dolan

 

#CerbuldeAur #GoldenStag #amintireazilei #todaysmemories

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Cerbul de Aur