~ Personalitatea zilei* ~
Dan Iordăchescu
2 iunie 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 august 2015
Dan Iordăchescu a fost un celebru bariton și actor de operă, profesor universitar, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (din 1993).
A moștenit talentul de la mama sa, Sevastia, învățătoare și cântăreață de muzică populară tradițională la Iași. Tatăl său era profesor de fizică
A fost vecin cu scriitoarea Otilia Cazimir în casa căreia i-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu, Ionel și Păstorel Teodoreanu. Familia dorea să devină medic sau avocat. Dar, la insistenţele unui coleg de liceu a urmat Facultatea de Teatru din Iași, la clasa de Actorie Gina Sandry Bulandra, sora marelui Toni Bulandra. A continuat studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, având profesori pe Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu și Jean Bobescu (1952–1956). Și-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) și la Roma (1960).
Verdi – Un ballo in maschera ”O, dolcezze perdute”
A debutat la 19 ani la Teatrul CCS din București, cu rolul „Chiaburul” în opereta Cântec de viață nouă de Florin Comișel (1949), iar la 35 de ani a devenit prim-solist la Teatrul de Operă si Balet din Capitală (decembrie 1956), printre rolurile care i-au adus celebritatea pe această scenă numărându-se: Don Giovanni din opera cu același nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din La Traviata și Renato din Bal mascat de Giuseppe Verdi, Malatesta din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, în Tannhauser de Richard Wagner. În perioada 1978–1988 a fost și prim-solist al Filarmonicii de Stat „George Enescu”.
George Enescu – Patru melodii pe versuri de Fernand Gregh, Pluie, op. 19 • Dan Iordăchescu
În întreaga sa carieră a susținut 262 de turnee internaționale, pe cele mai importante scene lirice din peste 330 de orașe, peste 60 de capitale și peste 80 de metropole din întreaga lume. În cele aproximativ 1.100 spectacole de operă, pe care le-a susținut pe tot globul, a interpretat 45 de roluri importante, în special Mozart, Verdi, Bizet, în mai mult de 1.080 de spectacole de operă, de la preclasici (Monte Verdi) până la contemporani (Vitto Frazzi, Nino Rota) și peste 1.500 lieduri. A participat la 31 de Festivaluri europene, americane și sud-est asiatice.
Wagner – Tannhauser ”O, du mein holder Abendstern!”
I-a avut parteneri de scenă pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani.
A câştigat 13 premii în concursuri internaţionale şi naţionale de canto. Și, mai mult decât atât, a fost singurul cântăreţ de operă şi concert din lume care a primit trei mari premii internaţionale, toate jubiliare: Premiul ”Robert Schumann”, Premiul ”Wolfgang Amadeus Mozart” și Premiul ”Musorgski”.
„Dumnezeu nu mi-a dat arcul, nu mi-a dat sabia, nu mi-a dat puşca, să cuceresc lumea. Mi-a dat harul cântului”, așa spunea la apogeul carierei sale impresionante cel mai longeviv artist liric pe plan mondial.
A fost profesor la Academia de Muzică din București, iar din 1979 a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (locuind 6 ani și jumătate la Istanbul).
Gaetano Donizetti – Don Pasquale Duet • Dan Iordăchescu & Constantin Gabor
În 2007, la 77 de ani, era încă invitat pentru concerte și spectacole în România, Grecia și Spania. Cu cei 61 de ani de carieră neîntreruptă a devenit cel mai longeviv interpret de operă în viață din lume. A înregistrat: Dama de pică de Piotr Ilici Ceaikovski, albumele: Integrala liedurilor lui George Enescu, Integrala operei „Oedip”, Arii din opere (Mozart, Verdi), Duete din operete.
Ceaikovski – Dama de pică [Opera integrală, în limba rusă] • Orchestre National de France, Dirijor Mstislav Rostropovich, Cu: Galina Vishnevskaya, Regina Resnik, Dan Iordăchescu, Peter Gugalov etc.
I-a fost conferit titlul de Artist Emerit al României (1963), a fost distins cu Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul Steaua de Aur a României în rang de Comandor (2000) etc.
Baritonul s-a stins din viață la 85 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București.
Talentul muzical a fost moștenit de cele două fiice ale maestrului, soprana Irina Iordăchescu și mezzosoprana Cristina Iordăchescu-Iordache.
Mai mult: Dan Iordăchescu [Wikipedia]
S-ar găti badea de nuntă Cântec popular • Dan Iordăchescu, Irina Iordăchescu, Cristina Iordăchescu-Iordache
***** [In English] *****
Dan Iordachescu
2 June 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 August 2015, București
Dan Iordachescu is a famous Romanian baritone.
He attended the Faculty of Theater in Iași, in the Acting class of Gina Sandry Bulandra, sister of the great Toni Bulandra. He continued his studies at the „Ciprian Porumbescu” Conservatory of Music in Bucharest (1952–1956), with Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu and Jean Bobescu as teachers. He continued his singing studies in Salzburg (Mozarteum, 1956), in Paris (1958-1960) and in Rome (1960).
Mozart – Die Zauberflöte ”Ein madchen oder weibchen”
He made his debut at the age of 19 at the CCS Theater in Bucharest, and at the age of 35 he became the first soloist at the Opera and Ballet Theater in Bucharest (December 1956 ), among the roles that brought him fame on this stage are: Don Giovanni from the opera of the same name by Wolfgang Amadeus Mozart, Germont from La Traviata and Renato from the Masked Ball by Giuseppe Verdi, Malatesta from Don Pasquale by Gaetano Donizetti, in Tannhauser by Richard Wagner. In the period 1978–1988 he was also the first soloist of the „George Enescu” State Philharmonic.
Franz Schubert – Leise flehen meine lieder • Dan Iordăchescu, Piano: Viorica Cojocaru
He undertook 262 international tournaments in 61 countries. In about 1.100 opera performances throughout his life, across the globe, he played 45 important roles; sang 1500 lieds in the nearly 1,600 concerts.
Verdi – La Traviata Di Provenza
With the 61-year career has become the longest uninterrupted live performer in the world.
More on: Dan Iordăchescu [Wikipedia]
*****
George Bizet – Carmen Aria lui Escamillo
#DanIordachescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: Magda Ianculescu
Pingback: Oedip de George Enescu
Pingback: 30 August în istoria românilor
Pingback: 13 Februarie în istoria românilor
Pingback: 5 Mai în istoria românilor