Dan Iordăchescu (1930-2015) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Dan Iordăchescu (1)22Dan Iordăchescu

2 iunie 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 august 2015

 

Dan Iordăchescu a fost un celebru bariton, profesor universitar, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (din 1993).

A moștenit talentul de la mama sa, Sevastia, învățătoare și cântăreață de muzică populară tradițională la Iași. Tatăl său era profesor de fizică

A fost vecin cu scriitoarea Otilia Cazimir în casa căreia i-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu, Ionel și Păstorel Teodoreanu. Familia dorea să devină medic sau avocat. Dar, la insistenţele unui coleg de liceu a urmat Facultatea de Teatru din Iași, la clasa de Actorie Gina Sandry Bulandra, sora marelui Toni Bulandra. A continuat studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, având profesori pe Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu și Jean Bobescu (1952–1956). Și-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) și la Roma (1960).

Verdi – Un ballo in maschera O, dolcezze perdute

A debutat la 19 ani, cu rolul „Chiaburul” în opereta Cântec de viață nouă de Florin Comișel (1949), iar la 35 de ani a devenit prim-solist la Teatrul de Operă si Balet din Capitală (decembrie 1956), printre rolurile care i-au adus celebritatea pe această scenă numărându-se: Don Giovanni din opera cu același nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din La Traviata și Renato din Bal mascat de Giuseppe Verdi, Malatesta din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, în Tannhauser de Richard Wagner. În perioada 1978–1988 a fost și prim-solist al Filarmonicii de Stat „George Enescu”.

În întreaga sa carieră a susținut 262 de turnee internaționale, pe cele mai importante scene lirice din peste 330 de oraşe, peste 60 de capitale şi peste 80 de metropole din întreaga lume. În cele aproximativ 1100 spectacole de operă, pe care le-a susținut pe tot globul, a interpretat 45 de roluri importante, în special Mozart, Verdi, Bizet, în mai mult de 1080 de spectacole de operă, de la preclasici (Monte Verdi) până la contemporani (Vitto Frazzi, Nino Rota) și peste 1500 lieduri. A participat la 31 de Festivaluri europene, americane și sud-est asiatice.

Wagner – Tannhauser O, du mein holder Abendstern!

I-a avut parteneri de scenă pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani.

A câştigat 13 premii în concursuri internaţionale şi naţionale de canto. Și, mai mult decât atât, a fost singurul cântăreţ de operă şi concert din lume care a primit trei mari premii internaţionale, toate jubiliare: Premiul ”Robert Schumann”, Premiul ”Wolfgang Amadeus Mozart” și Premiul ”Musorgski”.

„Dumnezeu nu mi-a dat arcul, nu mi-a dat sabia, nu mi-a dat puşca, să cuceresc lumea. Mi-a dat harul cântului”, așa spunea la apogeul carierei sale impresionante cel mai longeviv artist liric pe plan mondial.

A fost profesor la Academia de Muzică din București, iar din 1979 a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (locuind 6 ani și jumătate la Istanbul).

Gaetano Donizetti – Don Pasquale • Dan Iordăchescu & Constantin Gabor

În 2007, la 77 de ani, era încă invitat pentru concerte și spectacole în România, Grecia și Spania. Cu cei 61 de ani de carieră neîntreruptă a devenit cel mai longeviv interpret în viață din lume. A înregistrat: Dama de pică de Piotr Ilici Ceaikovski, Integrala liedurilor lui George Enescu, Arii din opere (Mozart, Verdi), Duete din Operete.

Ceaikovski – Dama de pică [Opera integrală, în limba rusă] • Orchestre National de France, Dirijor Mstislav Rostropovich, Cu: Galina Vishnevskaya, Regina Resnik, Dan Iordăchescu, Peter Gugalov etc.

I-a fost conferit titlul de Artist Emerit al României (1963), a fost distins cu Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul Steaua de Aur a României în rang de Comandor (2000) etc.

Baritonul s-a stins din viață la 85 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Talentul muzical a fost moștenit de cele două fiice ale maestrului, soprana Irina Iordăchescu și mezzosoprana Cristina Iordăchescu-Iordache.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Iord%C4%83chescu

 

S-ar găti badea de nuntă Cântec popular • Dan Iordăchescu, Irina Iordăchescu, Cristina Iordăchescu-Iordache

 

***** [In English] *****

Dan Iordachescu (2)22Dan Iordachescu

2 June 1930, Vânju Mare, Mehedinți – 30 August 2015, București

 

Dan Iordachescu is a famous Romanian baritone.

He undertook 262 international tournaments in 61 countries. In about 1100 opera performances throughout his life, across the globe, he played 45 important roles; sang 1500 lieds in the nearly 1,600 concerts.

Verdi – La Traviata Di Provenza

With the 61-year career has become the longest uninterrupted live performer in the world.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Iordachescu

*****

 

George Bizet – Carmen Aria lui Escamillo

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #DanIordachescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

6 comentarii la „Dan Iordăchescu