~ Personalitatea zilei* ~
„Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-i aducem ca ofrandă”
Dinu Lipatti
19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva
Dinu Lipatti a fost pianist, compozitor și pedagog, considerat a fi cel mai important pianist român, membru post-mortem (din 1997) al Academiei Române. Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl său, Theodor, diplomat de carieră, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate și Carl Flesch, mama, Anna, o excelentă pianistă, i s-au recunoscut și cultivat din fragedă copilărie înclinațiile muzicale. Pentru botezul său, care a avut loc nu la scurt timp după naștere, așa cum este tradiția, ci când era suficient de mare pentru a cânta la pian, George Enescu a primit cu bucurie să-i fie naș, iar copilul a cântat un menuet de Mozart la propriul botez. La rugămintea lui Theodor Lipatti, în 1922 Josef Paschill a notat într-un caiet primele compoziții ale fiului acestuia, Dinu Lipatti, exact cum le executa la pian, fără greș, micul autor de cinci ani. Caietul cuprinde 8 compoziții: 1. Le Printemps (Primăvara), 2. Chanson pour Grand Mère (Cântec pentru mama-mare), 3. Dorelina, 4. Triste séparation (Trista despărțire), 5. Marșul ștrengarilor, 6. Regrete, 7. Dulce amintire, 8. À ma bonne Surcea (Bonei mele, Surcea).
Lipatti interpretează Lipatti – Sonatina pentru mâna stângă și pian
La vârsta de 8 ani, după primele noțiuni căpătate în familie, părinţii l-au încredinţat pentru educație muzicală metodică lui Mihail Jora, cu care a studiat pianul, solfegiul și armonia. În anul 1928, la vârsta de 11 ani, avea deja nivelul de cunoştinţe cerut la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Bucureşti, unde a fost admis la clasa renumitei profesoare Florica Musicescu. După progrese uluitoare pentru vârsta sa, a finalizat studiile în anul 1932, iar la audiția laureaților Academiei, a interpretat Concertul în Mi minor de Chopin.
Frédéric Chopin – Concertul pentru pian Nr.1 în Mi minor, op.11 • Dinu Lipatti
În acelaşi an, Lipatti debutează şi în calitate de compozitor, obținând Mențiunea I cu Sonata pentru pian solo la Concursul de compoziție „George Enescu”.
În anul 1933 a debutat cariera sa concertistică, în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii din București, sub bagheta lui Alfred Alessandrescu, unde Lipatti a interpretat magistral Concertul în Mi bemol major, de Franz Liszt.
Franz Liszt – Concertul în Mi bemol major • Orchestre de la Suisse Romande, Dirijor Ernest Ansermet, Pian: Dinu Lipatti
În 1934 a participat la concursul internațional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Ulterior, Cortot l-a invitat la Paris să-și continue sub conducerea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique. Aici a luat și lecții de compoziție și artă dirijorală.
Dinu Lipatti – Sonată pentru omul bun Documentar
Cu compoziţiile sale, Lipatti a primit Premiul al II-lea cu Sonatina pentru vioară și pian (1933) și Premiul I pentru Suita simfonică Șătrarii (1934), distincții care l-au consacrat, însă domeniul creaţiei a rămas, în timp în plan secund.
În 1936 a început cariera de pianist concertist internațional cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa crescând cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al doilea război mondial a revenit la București unde a dat recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu.
George Enescu – Sonata pentru vioară Nr. 3 Partea I • Vioară George Enescu, Pian Dinu Lipatti
S-a stabilit împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino în Elveția, unde a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva, pentru care a fost considerat „un eminent profesor și artist, unul dintre cei mai mari din epocă”.
A continuat cariera concertistică cu recitaluri sau ca solist în orchestre dirijate de Herbert von Karajan sau Alceo Galliera. A realizat în studio imprimări pe discuri.
Edvard Grieg – Concertul în La minor, Op. 16 • Philarmonia Orchestra, Dirijor Alceo Galliera (1947)
În timp ce se pregătea pentru un turneu în America s-a descoperit că suferea de leucemie. A urmat un tratament costisitor, ajutat de muzicieni ca Yehudi Menuhin, Igor Strawinski sau Charles Munch care au contribuit cu mari sume de bani.
La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, a avut loc ultimul lui concert public, la Besançon. În partea doua a recitalului intenționa să execute cele 14 Valsuri în Do diez minor de Frédéric Chopin. L-au părăsit puterile; după o lungă pauză, în care publicul nu s-a clintit din sală, a reapărut pe scenă, s-a așezat la pian și a interpretat Jesus bleibt meine Freude din cantata Herz und Mund und Tat und Leben (Inima și gura și fapta și viața) de Johann Sebastian Bach.
Bach-Hess – Jesu Joy of Man’s Desiring
Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă.
Ultimul recital Dinu Lipatti, Besançon 1950 Documentar de Philippe Roger
Dinu Lipatti a plecat spre ceruri la doar 33 de ani, lăsând în urmă opinia unanimă că a fost un geniu cu un destin neîmplinit, care fascinează și astăzi și care lasă loc redescoperirii talentului său minunat.
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti
Mozart, Chopin, Schumann, Grieg by Dinu Lipatti – The Piano Concerto
***** [In English] *****
„Music must live under our fingers, under our eyes, in our hearts and minds, with all that we can bring to it as an offering”
Dinu Lipatti
19 March 1917, Bucharest – 2 December 1950
Dinu Lipatti was a Romanian classical pianist and composer whose career was cut short by his death at age 33.
Lipatti was born into a musical family: his father was a violinist who had studied with Pablo de Sarasate and Carl Flesch, his mother a pianist. For his baptism, which occurred not shortly after birth as is usual, but when he was old enough to play the piano, the violinist and composer George Enescu agreed to be his godfather. Lipatti played a minuet by Mozart at his own baptism.
Dinu Lipatti plays Mozart – Sonata in A Minor, K310, at his last recital
In June 1930, the 13-year old Lipatti received a huge ovation for his performance of the Grieg Piano Concerto in A minor. In 1932 he won prizes for his compositions: a Piano Sonatina, and a Sonatina for Violin and Piano. That year he also won a Grand Prize for his symphonic suite Les Tziganes.
Dinu Lipatti – Șătrarii (Les Tziganes) • Cluj-Napoca Philharmonic Orchestra, Conductor Emil Simon
He entered the 1933 Vienna International Piano Competition but finished second, because the jury considered him too young. Alfred Cortot, who thought Lipatti should have won, resigned from the jury in protest. At eighteen, Lipatti gave his recital debut in Paris at the École Normale.
In recognition of his outstanding contributions to classical music interpretation and composition he was posthumously elected in 1997 as a member of the Romanian Academy.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti
*****
Frédéric Chopin – 14 Valses – Barcarolle – Nocturne n°8 – Mazurka n°32 (Mono recording in 1950, 1948 & 1947) • Dinu Lipatti
#DinuLipatti #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 21 Mai în istoria românilor
Pingback: 2 Decembrie în istoria românilor
Pingback: Dan Grigore
Pingback: 7 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: Johann Sebastian Bach
Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 9 Decembrie în istoria românilor
Pingback: Clara Haskil
Pingback: Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian de George Enescu
Pingback: 22 Februarie în istoria românilor
Pingback: 25 Martie în istoria românilor
Pingback: 26 Martie în istoria românilor
Pingback: Mihail Jora
Pingback: 30 Iulie în istoria românilor