26feb - Jean Moscopol 1903 1980
Personalitatea zilei

Jean Moscopol

(26 februarie 1903 – 1980)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Jean Moscopol

Ioan Moscu; 26 februarie 1903, Brăila – 1980, New York

 

Jean Moscopol a fost un cântăreț de muzică ușoară din perioada interbelică.

A fost atras de muzică încă din primii ani de viață. S-a înscris la Universitatea Politehnica București. Pe când era student la Aeronautică, cineva l-a sfătuit să-și pună în valoare talentul muzical și să facă câteva înregistrări. În acel moment, muzica a devenit profesia lui. A debutat în spectacol în 1929 la barul Zissu din București. Ocazional, cânta la restaurantul Zissu, lucrând totodată ca muncitor practicant la Întreprinderea Optică Lares.

Crea spontan epigrame pentru clienți. A publicat și o carte de epigrame, 101 răutăți. În această perioadă a făcut și primele înregistrări cu gramofon și a apărut pentru prima dată la radio.

Tot ce-i românesc nu piere

A luat lecții de muzică în 1930, conducerea Lares l-a trimis la Berlin la specializare. S-a înscris la Berlin University of the Arts, secția muzică. A continuat studiile muzicale la Conservatorul Lyra din Brăila, secția de canto, la clasa profesorilor Umberto Manao și Jean Andrian. A promovat un examen și a fost confirmat ca artist profesionist. A fost angajat la Teatrul de Revistă Alhambra, unde a cântat în operetele Alhambritta, Lăsați-mă să cânt și Contesa Maritza.

Primele înregistrări le-a făcut la casa Pathe, câteva plăci fluierate care imitau naiul și melodia Balada fumului de țigară (1929). A înregistrat în jur de 10 discuri la Parlophon, care au avut un succes fulgerător.

Balada fumului de țigară

Anul următor, celebra Casă de discuri His Master’s Voice l-a invitat la Viena, pentru înregistrări. La revenirea în țară a continuat să cânte la Zissu, cu orchestra Alexandru Leoar, alături de care a debutat la posturile de radio din București. În 1931, Casa His Master’s Voice l-a angajat definitiv, a plecat la Berlin, unde a înregistrat noi discuri pentru gramofon și a cântat în celebrul bar Ciro, a imprimat discuri cu orchestre celebre ca Honlgsberg, James Kok.

Violete pentru fete

I s-a propus să ramână în Germania, dar s-a întors. Cânta în localuri selecte și la radio. Succesul lui era răsunator. Se acompania la foarte multe instrumente: pian, banjo, piculină, chitară. Și avea o vervă nemaipomenită.

Țara comunistă

După 1945, Moscopol s-a împotrivit sistemului politic instaurat la București. Pe vremea în care românii învățaseră să tacă pentru a nu ajunge la închisoare sau la canal, el a compus balade și cuplete anticomuniste, în care îi îndemna pe români să nu-și piardă speranța.

Guvernul Comunist

Nu ierta pe nimeni. A scăpat ca prin minune nearestat, dar în 1947, a plecat la Paris, ajutat de actrița Elvira Popescu.

Patriarhul Roșu

Din Franța a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă.

În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârșitul vieții

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Moscopol

 

În țara-n care m-am născut

 

***** [In English] *****

Jean Moscopol

Ioan Moscu; 26 February 1903, Brăila – 1980, New York

 

Jean Moscopol was a Romanian singer of the interwar period, of Greek origins.

He could play several instruments (including the banjo and mandolin) and, besides Romanian, spoke French, Italian, English, German and Greek fluently. His first formal education took place at Brăila’s Greek school, and he continued learning in that city, also taking classes at its Lyra conservatory, before finishing high school in Galaţi.

While an aeronautics student, someone advised him to put his musical talent to use and make some recordings. At that moment, music became his profession. He made his performing debut in 1929 at the Zissu bar in Bucharest. He would spontaneously create epigrams for the clients and banter with them. He also published a book of epigrams, 101 răutăţi (101 Naughty Sayings). Around this time he also made his first gramophone recordings and first appeared on radio. He took music lessons in 1930, passed an examination and was confirmed as a professional artist. He was hired at the Alhambra Revue Theatre, where he sang in the operettas Alhambritta, Lăsaţi-mă să cânt and Contesa Maritza.

Cruce albă de mesteacăn

With the end of World War II, Moscopol’s fortunes changed, as his political opinions stood in marked contrast to those of the Romanian Communist Party then gaining ascendancy. Not wishing to serve the régime, he managed to flee to the United States in 1945. Arriving in New York City, he worked as a hotel porter, investing the money he earned into a small musical ensemble. With this group he continued playing the songs that brought him renown in 1930s Bucharest, as well as anti-communist and exile-themed music. He played an active role in the Saint Dumitru Romanian Orthodox parish. He died in exile in 1980, never having married

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Moscopol

*****

 

Vrei să ne-ntâlnim sambată seară

 

#JeanMoscopol #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

7 comentarii la „Jean Moscopol