~ Personalitatea zilei* ~
Gică Petrescu
2 aprilie 1915, București – 18 iunie 2006, București
Gică Petrescu a fost cântăreț și compozitor de muzică ușoară și populară, interpret de romanțe și cântece de petrecere. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate.
Tatăl său era contabil la Poştă, cu studii superioare la Geneva, iar mama, crescută la Paris, era o bună cunoscătoare a pianului, de la care a prins dragostea de muzică. În casa lor se vorbea în franceză, iar Gică a cântat și-n franceză, și-n engleză.
La 15 ani a urcat pentru prima dată pe scenă, într-o formație de muzică ușoară. Apoi a cântat vreo doi ani la Pucioasa și la restaurantul Coșna, lângă Gara de Nord. Fiind descoperit la o serbare de compozitorul Ion Vasilescu, a cântat la Radio cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă.
Suflet candriu de papugiu [Arhiva TVR]
A făcut doi ani la Drept, dar a părăsit studiile juridice în favoarea muzicii: „Decât să ajungi un avocățel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveți la seminar, în nici o facultate. Cultivă-l și folosește-te de el!” – l-a sfătuit tatăl său. A studiat vreo doi ani și la Conservator…
Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara [Arhiva TVR]
Primul contract de diseur l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe șoseaua Kiseleff, unde a cântat cu maestrul Fănică Luca, având un repertoriu de 60 de cântece, tangouri și romanțe.
În 1933 a fost angajat oficial ca solist vocal, la localul de lux occidental Galeries Lafayette cântând cu Orchestra James Kok. Patronul i-a confecționat două costume elegante, pentru zi (alb) și seară (bleumarin). Avea 18 ani și cu mult curaj a atacat eșalonul de aur al idolilor de atunci ai scenelor din localurile de muzică, răsfățații de public și de presă: Cristian Vasile, Titi Botez sau Jean Moscopol.
Ia, mai toarnă un păhărel
Din 1937 numele Gică Petrescu s-a impus tot mai mult. Afișele elegantului Cazinou de la Sinaia îl anunța cu litere uriașe, ca solist în celebra Orchestră de jazz a lui Dinu Șerbănescu. Întâlnirea cu muzicianul Dinu Șerbănescu a fost decisivă profesional, descoperind că „romanța este limba sa maternă”.
Zaraza
În 1939, a devenit succesorul celebrei Maria Tănase la estrada restaurantului Neptun din Piața Buzești, unde cânta cu orchestra violonistului și dirijorului Victor Predescu. În 1940–1944, cânta pe scenele teatrelor Gioconda și Savoy.
La începerea războiului, a fost înrolat la regimentul IV Moto din Străulești. Avea un program extrem de încărcat: la regiment, la Radio pentru emisiunea Ora răniților, la concerte cu Dinu Șerbănescu, pe estrada restaurantului, la Teatrul de Revistă și la spectacolele cu răniți, alături de Silly Popescu, Nae Roman, Titi Botez și marele Constantin Tănase.
Nicu Constantin și Gică Petrescu
A fost actor al Teatrului Comic, a jucat și cântat la Alhambra și apoi la Gioconda, unde a lansat zeci de cântece de mare popularitate.
Într-o seară, la barul-gradină Arizona, i-a cântat marelui violonist Yehudi Menuhin, care a fost entuziasmat de cântecele La margine de București, Suflet candriu și Costică, Costică.
A mers în turnee prin toată țara și în Germania, Uniunea Sovietică, Franța, a înregistrat pe plăci de patefon pentru casele de discuri Columbia, Odeon, His Master’s Voice, producători celebri în epocă.
Gică Petrescu şi Ştefan Bănică
A rămas credincios, din anii ‘50 și până spre sfârșitul vieții Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, apărând în numeroase spectacole: Cer cuvântul!, Revista 58, Melodii… Melodii… Melodii…, Un băiat iubește o fată, Vitamina M… Muzica, București 500, Colibri music-hall, Cer cuvântul la diverse, Nimic despre elefanți. Cu Teatrul „Constantin Tănase” a ajuns pe scena celebrei săli Olympia, din Paris (1965), alături de Stela Popescu, Mircea Crișan, Fărâmiță Lambru etc.
De ce e viața sucită?
De-a lungul a șapte decenii de activitate, a înregistrat sute de cântece care au bucurat generații întregi, fiind considerat cel mai mare interpret al cântecului de petrecere românesc, cântece scrise de mari compozitori, precum Ion Vasilescu, Henri Mălineanu, Dinu Șerbănescu, Vasile Veselovski.
Din 1938, a colaborat cu Casa de discuri Electrecord decenii la rând, înregistrând cântece de muzică ușoară, romanțe, cântece populare și cântece de petrecere.
Vârsta mea
A fost timp de 34 de ani căsătorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. După moartea soției sale, în august 1989, Gică Petrescu a refuzat mult timp să susțină spectacole.
Într-o carieră de peste 70 de ani, Gică Petrescu a lansat peste o mie de cântece de petrecere și romanțe. A fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra.
Mai mult: Gică Petrescu [Wikipedia]
Uite așa aș vrea să mor
***** [In English] *****
Gică Petrescu
2 April 1915, Bucharest – 18 June 2006, Bucharest
Gică Petrescu was a prolific Romanian folk music composer and performer. He made his debut at age 18 by joining a student band. His official debut was made by performing for radio audiences in 1937.
Petrescu the performer was known for his extraordinary charm and his rapport with the audience.
Du-mă acasă mai tramvai
On 5 May 2003, then-President of Romania Ion Iliescu appointed Gică Petrescu as a Knight of the Order of the Star of Romania as he celebrated his 88th birthday. On 18 June 2006 he was due to receive the national award Premiile muzicale Radio România Actualități (Radio Romania News – Musical Awards). The award was canceled, as he had died that very morning. He was 91 years old.
More on: Gică Petrescu [Wikipedia]
*****
Căsuța noastră
#GicăPetrescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 24 Septembrie în istoria românilor
Pingback: Constantin Tănase
Pingback: Nicu Constantin
Pingback: 22 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: Nicolae Kirculescu
Pingback: 18 Iunie în istoria românilor
Pingback: 3 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 4 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: Sile Dinicu
Pingback: 8 Aprilie în istoria românilor