~ Personalitatea zilei* ~
Johnny Răducanu
Răducan Crețu; 1 decembrie 1931, Brăila – 19 septembrie 2011, București
Johnny Răducanu a fost contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și lider de formație, apreciat atât în țară cât și în străinătate. S-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețul Șolcan.
Ludvig van Beethoven – Sonata Lunii
Și-a făcut studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le-a început la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesoarei Giuseppina Papanti, în cadrul Societății Filarmonice Lyra din Brăila. În anii celui de-al doilea război mondial, pentru a-și ajuta familia, Johnny Răducanu cânta la acordeon, cu prilejul unor pretreceri organizate de ofițeri.
Johnny Răducanu / Nina Cassian – Iarnă, iarnă (1970) • Aura Urziceanu & București
A studiat la Școala de Muzică din Cluj, pe a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, clasa contrabas cu profesorul Iosif Prunner.
La 22 de ani, Maria Tănase – care lucrase și cu tatăl lui, contrabasistul Costică Crețu – l-a luat în formația ei, tot în calitate de contrabasist, pentru concerte în București și în țară.
Jazz În Țara Mea / Jazz In My Country (1976)
A avut numeroase turnee peste hotare, la Moscova, la Festivalurile de muzică ușoară de la Varșovia și Praga, la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franța, Grecia, Belgia, Statele Unite, sau Elveția. Americanii, în 1987 l-au făcut membru de onoare al Academiei „Louis Armstrong” din New Orleans, SUA, fiind supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather ”Mr. Jazz of Romania”.
Johnny Raducanu în concertul Duke Ellington Orchestra la București
Pe lângă domeniul muzical, Johnny Răducanu s-a remarcat și pe scena teatrului. Astfel, a susținut împreună cu Ion Caramitru spectacolul de teatru poetic Dialoguri și fantezii în jazz pe scena Teatrului Național București, dar și pe scene internaționale, cum ar fi Teatrul Moliere-Maison de la Poesie din Paris.
Dialoguri și fantezii în jazz • Ion Caramitru și Johnny Răducanu
Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu a fost considerat un veteran al muzicii românești de jazz. A scris două volume autobiografice: Singurătatea, meseria mea, Țara lui Johnny. Din discografie: Jazz în țara mea, Confesiuni – I,II, III, Jazz Behind the Carpathians, Jazz antifanariot, Chamber Jazz Music.
Mai mult: Johnny Raducanu [Wikipedia]
Johnny Răducanu – Octomber song
***** [In English] *****
Johnny Răducanu
1st December 1931, Brăila – 19 September 2011, Bucharest
Johnny Răducanu (born Răducan Crețu) was a Romanian jazz pianist of Romani ethnic background, whose family has a long musical tradition dating back to the 17th century.
Johnny Răducanu – Confesiuni I
He started playing the double bass at the age of 19 before, switching to piano. During his musical career, some of his many collaborations outside Romania were those with Art Farmer (trumpet) and Slide Hampton (trombone), and Friedrich Gulda (piano). In 1987, Răducanu received an honorary membership in the Louis Armstrong Academy in New Orleans.
Johnny Răducanu – Confesiuni II (1982)
He was the founder of the Romanian Jazz school, and during a musical career spanning over half a century, he discovered, nurtured and trained several generations of Romanian jazz musicians. Leonard Feather called him „Mr. Jazz of Romania„. He was the President of the Romanian Jazz Federation.
More on: Johnny Raducanu [Wikipedia]
*****
Johnny Raducanu – Jazz Bestament Paris (2005) La Mouffe
#JohnnyRaducanu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită
Pingback: 26 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 9 Martie în istoria românilor
Pingback: Dan Grigore
Pingback: 21 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 30 Septembrie în istoria românilor
Pingback: Miriam Răducanu
Pingback: Anca Parghel
Pingback: 19 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 25 Ianuarie în istoria românilor