Leon Biju (1880-1970). Început De Iarnă -cover22
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Leon Biju

(2 februarie 1880 – 16 februarie 1970)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Leon Biju (1). AutoportretLeon Biju

2 februarie 1880, București – 16 februarie 1970, București

 

Leon Biju a fost pictor, grafician, litograf și profesor.

S-a născut într-o familie de intelectuali, originară din Europa Centrală, care a primit cetățenia română abia în 1911. A urmat Școala de Belle-Arte din București, unde a studiat cu G.D. Mirea, Dimitrie Serafim și Alexandru Tzigara-Samurcaș, absolvind-o în 1906, cu Distincție și medalie. Și-a pregătit examenul de absolvire cu Sava Henția, Ion Georgescu și acuarelistul Spenrlick, dar și cu tatăl său, Alexandru Biju, inginer de cale ferată cu talent de miniaturist. În timpul studiilor l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Constantin Brâncuşi. Concomitent cu Școala de Belle Arte, a urmat un timp și Conservatorul, la clasa de Canto a profesorului Ștefănescu, studii pe care însă nu le-a încheiat.

În 1906 a plecat la Paris, a fost admis la Academia de Belle-arte, dar a renunțat în favoarea Academiei Julien. Până în 1913, când a fost nevoit să se întoarcă în țară pentru războiul balcanic, a participat la Salonul de toamnă din Paris și Champs-Elysées.

Începutul primului război mondial l-a obligat să se întoarcă din nou în țară, s-a implicat în viața artistică bucureșteană, devenind membru al Cenaclului Idealist, un cenaclu literar-artistic cu caracter simbolist. Între 1915–1916 a fost profesor de desen la Bârlad. A participat la primul război mondial, la luptele din Dobrogea, la Turtucaia fiind rănit și luat prizonier de bulgari. După război, s-a întors la București, apoi a făcut o lungă călătorie de documentare în Italia.

Între 1919–1947 a participat constant la Salon și la expozițiile Tinerimii Artistice, iar prima expoziție personală a deschis-o în 1927. Chiar și Regina Maria a cumpărat din operele sale. În 1927, Nicolae Tonitza scria despre Leon Biju: „Este unul dintre cei mai înzestrați artiști din generația noastră. Și, aș fi spus, cel mai înzestrat, dacă nu mi-ar fi fost teamă să jignesc susceptibilitatea altor maeștri cu reputație călită la forja competițiilor universitare cu morgă academică…”. De altfel, în perioada interbelică, în presa vremii, despre Leon Biju au scris, extrem de laudativ, cei mai reputați condeieri: H. Blazian, O.W. Cizek, Adrian Maniu, Francisc Șirato, Ionel Jianu, Victor Ion Popa, Eugen Crăciun, George Oprescu, Petru Comarnescu, Radu Boureanu, D. Karnabatt, Oscar Han etc.

1 La Plajă
La plajă
1 Țărm La Balcic
Țărm la Balcic
2 Case Dobrogene
Case dobrogene
3 Coasta De Argint
Coasta de argint
4 Început De Iarnă
Început de iarnă
5 Case La Margine De Oraş
Case la margine de oraş

Doi ani mai târziu a întreprins o călătorie care i-a marcat profund opera. Plecat pentru doar două săptămâni în Egipt, avea să rămână acolo 4 ani, fascinat de lumea geografic aridă, dar bogată prin oamenii și vestigiile sale. A călătorit îndelung la Cairo, Luxor, Assuan lucrând intens peisaje, vestigii, felahi, dar mai ales femei, surprinse în veșminte locale, în variate posturi. La întoarcerea în țară, expoziția deschisă în februarie 1934, la Sala Dalles, cu 146 de picturi si 100 de desene, a fascinat deopotrivă publicul și criticii.

6 Scenă Din Assuan
Scenă din Assuan
7 Peisaj Din Egipt
Peisaj din Egipt
10 Egipteancă
Egipteancă

A fondat Sindicatul Artelor Frumoase, împreună cu Adam Bălțatu, Paul Molda, Lucian Grigorescu, Gheorghe Chirovici și Gheorghe Simotta.

După război, s-a întâmplat ceva ciudat, şi anume, o amnezie totală. Numele lui Leon Biju n-a mai fost pronunţat sau, atunci când întâmplător era rostit, lucrul acesta era făcut în şoaptă, pentru că i se spunea „legionarul” ori „bietul Biju”. Opera sa, tablourile şi desenele sale au dispărut, au fost retrase, trimise în depozite, iar cei mai mulţi colecţionari se fereau să le mai ţină pe pereţi. Etichetat ca legionar, numele lui Leon Biju a dispărut. Pe nedrept, pentru că, în fond, n-a fost legionar. Toată confuzia, toate nedreptăţile au pornit de la faptul că, în septembrie 1940, a fost numit în Comisia de Conducere a Casei compozitorilor, pictorilor şi sculptorilor, iar Statul Român fusese declarat Stat legionar. Hm… legionar la 60 de ani? Şi ce să fi făcut? În sfârşit, acesta i-a fost destinul… Mai mult, a fost deținut politic sub regimul comunist, datorită acuzațiilor de vederi legionare din perioada interbelică.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Leon_Biju

Citește și articolul: Ștefan Isac – Leon Biju – un pictor controversat I, II și III [7 Zile]. 

Surse fotografii: http://galeriidearta.blogspot.ro/2013/06/leon-biju-2-februarie-1880-1970-pictor.html și http://artindex.ro/2012/05/16/biju-al-leon/

 

8 Five O'clock
Five o’Clock
8 Intimitate
Intimitate
9 Tătăroaice
Tătăroaice
11 După Bal
După bal

***** [In English] *****

Leon Biju (2). AutoportretLeon Biju

2 February 1880, Bucharest – 16 February 1970

 

Leon Alexandru Biju was a Romanian painter, lithographer, artist and craftsman, former political prisoner under the communist regime in Romania. He attended the National School of Fine Arts (1899–1906). During studies he has met Constantin Brancusi, which was befriended and they will meet later in his life.

Leon Biju organized his first solo exhibition in 1927 in Art House hall in Bucharest, where he exhibited 80 paintings. Even the Queen Mary bought several works.

Biju traveled to Morocco, Algeria, Egypt, Bulgaria and exhibited works from his travels.

12 Lalele Negre
Lalele negre
13 Canceu Cu Trandafiri
Canceu cu trandafiri

After the end of the Second World War, labeled the new Communist regime in Romania as legionnaire, was completely marginalized, Leon Biju being avoided by all and leading a life anonymously.

*****

 

Paintings of Leon Alexandru Biju • Music: Gheorghe Zamfir & Dana Dragomir – Mio my mio (panflute)

 

#LeonBiju #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Leon Biju

Lasă un răspuns