Oana Pellea (b. 1962)22
Personalitatea zilei

Oana Pellea

(n. 29 ianuarie 1962)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Oana Pellea (1)22Oana Pellea

29 ianuarie 1962, București

 

Oana Pellea este actriță de teatru și film. Este fiica Domnicăi Mihaela, născuta Policrat, și a marelui actor Amza Pellea.

A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa Sanda Manu.

Oana Pellea în „Vocea Umană”

A jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul „Bulandra” și a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia și Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Unde la soare e frig (1991) • Gheorghe Visu, Oana Pellea, Dan Păduraru

Cariera sa cuprinde peste 50 de roluri importante în teatru și 20 în film. Performanțele sale notabile au inclus, printre altele, rolurile Mașei din Trei surori de Cehov, al lui Lucius din Iulius Cezar de Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaționale pentru Cea mai bună actriță. Alte roluri importante în teatru: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din producția lui Mihai Măniuțiu, Îmblânzirea Scorpiei după Shakespeare și Drussila din Caligula de Albert Camus, Timpul din Poveste de iarnă de Shakespeare.

Vulpe vânător (Fox Hunter) (1993) Adaptare după romanul “Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul” de Herta Müller • Regia Stere Gulea, cu Oana Pellea, George Alexandru, Dan Condurache, Mara Grigore, Dorel Vișan, Claudiu Istodor, Adrian Titieni, Marian Râlea

A câștigat premiul Uniunii Teatrelor din România pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă. Munca sa cinematografică a inclus Unde la Soare e frig al lui Bogdan Dreyer, la fel ca și filmele regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița și Stere Gulea, Ion Popescu Gopo. A primit numeroase premii internaționale pentru rolul principal din Stare de fapt, filmul lui Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, premiul la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film Vulturul de Aur din Batumi, Georgia.

Stare de fapt 1996 • Oana Pellea, Mircea Rusu, Dan Condurache, Răzvan Vasilescu, Șerban Celea, Luminița Gheorghiu, Mara Grigore, Cornel Scripcaru, Silviu Stănculescu etc.

În 2006 a jucat alături de Clive Owen în filmul Children of men, în regia lui Alfonso Cuaron, film realizat în întregime la Londra și nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii. În 2007 a fost distribuită în producția britanică I really hate my job, regia Oliver Parker și producția americană Fire and Ice, regia Jean-Christophe Comar.

Oana Pellea joacă în română, franceză, engleză și italiană, participând la numeroase producții internaționale, inclusiv producția româno-franceză Ioana d’Arc – Extrase dintr-un dosar și producția franceză din Canada a lui Marc Doré tot duc.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Oana_Pellea

 

Despre puterea emoției • Oana Pellea (TEDxCluj)

 

***** [In English] *****

Oana Pellea (2)22Oana Pellea

born 29 January 1962, Bucharest

 

Oana Daiana Pellea is a Romanian theater and film actress, the daughter of great artist Amza Pellea.

She played at Bulandra Theater and participated in numerous tournaments in North America, South America, Japan and Europe. Oana Pellea play in Romanian, French, English and Italian and she participated in numerous international productions.

She received twice the title of best actress of theater in Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Oana_Pellea

*****

 

I really hate my job (2007) Scene

 

#OanaPellea #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Oana Pellea