Amza Pellea (1931-1983) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Amza Pelea (1)22Amza Pellea

7 aprilie 1931, Băilești, Dolj – 12 decembrie 1983, București

 

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanți actori de teatru și film.

S-a născut într-o familie cu cinci copii, tatăl său, tot Amza Pellea, a fost directorul cooperativei Munca Noastră din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Național „Carol I” din Craiova și, în 1956, Institutul de Cinematografie din București, clasa Actorie.

Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul „Nottara”, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai importanți ai scenei românești.

Molière – Doctor fără voie (1976)

Pe scena craioveană a realizat, în perioada stagiaturii, nu mai puțin de 14 roluri, între care Jack Worthing în Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde, Vlădica Ilarion în Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Bepe în Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, Horatio în Hamlet de Shakespeare, Colonelul Dobre în Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu etc.

Sfântul Mitică Blajinu Teatru TV

La Teatrul de Comedie a creat personaje ca: Brettschneider în Svejk în al doilea război mondial de Brecht, Pietro în Umbra de E. Svart, Amza Pelea (3)Manole în Somnoroasa aventură de Teodor Mazilu, Subcomisarul în Capul de rățoi de G. Ciprian, Platonov în Un Hamlet de provincie de Cehov, Hrisanide în Interesul general de Aurel Baranga etc., iar pe scena Teatrului Național din București a dat viață lui Petre Dinoiu în Comoara din deal de Corneliu Marcu, și lui Vlad Țepeș în A treia țeapă de Marin Sorescu.

Ultimul rol creat la teatru l-a readus la Teatrul de Comedie, realizând, în regia lui Gheorghe Harag, personajul bătrânului moșier Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin (1983).

Corneliu Marcu – Comoara din deal

A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie. Încă din liceu obişnuia să spună colegilor poante de la el din sat. A câştigat așa și simpatia şi colegilor de facultate, cu ticuri verbale şi întâmplări „ca la olteni“. Nu se gândise să creeze un personaj, până când un coleg de cămin care lucra la radio i-a propus să spună monologurile la microfon. „Eu m-am dus cu inima îndoit[, ca sa fiu sincer. Mă gândeam că ele au efect într-un cadru restrâns. M-am dus, ei au primit nişte scrisori, şi aşa au început apoi emisiunile la televizor“, [Amza Pellea într-un interviu pentru emisiunea La sfârşit de săptămână, 1981].

Amza Pellea – Nea Marin (1979)

Personajele Mărin şi Veta veneau din familia sa: „Ăsta e un omagiu adus unui unchi de-al meu dispărut pe front, pe care-l chema Mărin şi care era foarte vesel, un tip cu foarte mult haz, iar pe nevastă-sa o chema Veta“…

Să râdem cu Amza Pellea

A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul (1970)

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda, o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după Velerim și Veler Doamne de Victor Ion Popa.

 

A fost director al Teatrului Național Craiova și profesor la IATC. Din filmografie: Tudor, Neamul Șoimăreștilor, Dacii, Mihai Viteazul, Porțile albastre ale orașului, Tată de duminică, Accident, Nea Mărin miliardar.

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

A fost căsătorit timp de 25 de ani, până la moarte, cu Domnica Mihaela (Policrat), fiind tatăl actriței Oana Pellea.

A murit la doar 52 de ani și își găsește odihna la cimitirul Bellu.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea ; https://www.cinemagia.ro/actori/amza-pellea-1960/

 

Imposibila iubire (1983 – Ultimul film)

 

***** [In English] *****

Amza Pelea (2)22Amza Pellea

7 April 1931, Băilești, Dolj – 12 December 1983, Bucharest

 

Amza Pellea was one of the most important Romanian actors, being remarked both for his theatre and his film acting.

Pellea played numerous comic and serious roles. He played at the Craiova Theatre, then at the Small Theatre, Nottara Theatre, Comedy Theatre and the National Theatre in Bucharest, being also a professor at the Academy of Theatre and Film in Bucharest. In the cinema was most noted for his roles as historical leaders. His earliest leading roles were as Romanian national heroes, beginning with Decebalus in Dacii (1967) and Columna (1968).

Dacii (1966) – English Subtitles

He also portrayed Michael the Brave in Mihai Viteazul (1971).

In 1977 he won the award for Best Actor at the 10th Moscow International Film Festival for his role in Osânda (The Doom).

Osânda / The Doom (1976) – English Subtitles

His most famous comic role was as Nea Mărin (Uncle Marin), a character representing the archetypal Oltenian peasant. Amza Pellea înrolul Nea MărinThe character graduated to the cinema in Nea Mărin miliardar (Uncle Marin, the Billionaire), ranked 1 in the top most viewed Romanian films of all time.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

*****

 

Nea Mărin miliardar / Uncle Marin, the Billionaire (1979)

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #AmzaPellea

----------

*Ediție revizuită și adăugită

21 de comentarii la „Amza Pellea

  1. Pingback: 24 Aprilie în istoria românilor

  2. Pingback: 24 Iunie în istoria românilor

  3. Pingback: Dinu Cocea

  4. Pingback: Șerban Ionescu

  5. Pingback: 12 Decembrie în istoria românilor

  6. Pingback: 29 Ianuarie în istoria românilor

  7. Pingback: Oana Pellea

  8. Pingback: 9 Februarie în istoria românilor

  9. Pingback: 31 Mai în istoria românilor

  10. Pingback: 24 Iunie în istoria românilor

  11. Pingback: Clody Bertola

  12. Pingback: 23 Septembrie în istoria românilor

  13. Pingback: 7 Octombrie în istoria românilor

  14. Pingback: Emanoil Petruț

  15. Pingback: 24 octombrie în istoria românilor

  16. Pingback: Draga Olteanu-Matei

  17. Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor

  18. Pingback: Șerban Ionescu

  19. Pingback: 25 Noiembrie în istoria românilor

  20. Pingback: 27 Noiembrie în istoria românilor

  21. Pingback: Mihai Mereuță

Lasă un răspuns

%d