România frumoasă

Victor Rebengiuc

10feb - Victor Rebengiuc n. 1933 1

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Victor Rebengiuc

10 februarie 1933, București – 90 de ani. La mulți ani!

 

Victor Rebengiuc este actor de film, teatru, radio, televiziune și voce, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. A terminat studiile secundare la Liceul Militar, care i-a insuflat un sentiment de disciplină. După o perioadă de colaborare cu o trupă de amatori din Vitan, a intrat la Institutul de Teatru, la clasa Aura Buzescu.

Din 1957, a fost membru al Teatrului Bulandra, jucând în peste 200 de roluri numai pe această scenă.

Victor Rebengiuc – Regal de poezie Arhiva de aur a TVR

După performanța sa în Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei (1964), a devenit o figură majoră în cinematografia românească.

Victor Rebengiuc cu Ana Szeles, Gina Patrichi, Liviu Ciulei, Cannes 1965

În același an, s-a îndrăgostit la prima vedere de o colegă, Mariana Mihuț, care îi este alături și astăzi. Cei doi actori au un fiu, Tudor, născut în 1975, care a ajuns un cunoscut arhitect.

Pădurea spânzuraților (1964)

A jucat în Moromeții lui Stere Gulea, în filmele lui Dan Pița: Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei și Lucian Pintilie: De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur.

Pe scenă a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții.

A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (1990–1996) și director al Teatrului Bulandra (1996–1998).

Henrik Ibsen – Stâlpii societatii (Pillars of Society) (1988) Actul IV

În ciuda faptului că nu i-a fost deloc ușor, actorul a refuzat sistematic compromisurile în perioada comunistă. Astfel, nu a recitat poezii patriotice, texte de propagandă și nu a fost membru de partid. Viața sa în regimul comunist i-a oferit o perspectivă anticomunistă, iar unele dintre filmele sale din anii ‘80 au fost cenzurate sau interzise de oficialii țării. În 1989 a participat la Revoluția Română, făcând parte din cei care au intrat în clădirea Televiziunii Române – a apărut pe micul ecran cu un sul de hârtie igienică, pe 23 decembrie, blamând atunci întregul sistem politic și pe liderii săi de dinainte de 1989: „Pe 23 mă uitam la televizor și vedeam cum apăreau tot felul de neaveniți care țineau discursuri inepte. Tudor [fiul său] m-a întrebat: Da’ tu nu faci nimic? Și atunci am luat hârtia igienică și m-am dus la televiziune. Voiam de mult să fac acest gest și cred că a fost cel mai potrivit moment. Știu că am luat multă lume prin surprindere. Le-am spus că oamenii care au mâncat rahat și care ne-au umplut ochii, viața și urechile cu Ceaușescu în sus și cu Ceaușescu în jos ar cam trebui să dispară. Hârtia aia trebuia să șteargă niște urme. Cum poți să ai nerușinarea ca, după ce ai recitat poezii cu el eroul și ea savanta, să ne mai vorbești la televizor? Ar trebui să te faci nevăzut. Dar asta cere verticalitate și caracter. Ce să ne spună oamenii ăștia care îl proslăveau pe Ceaușescu? E adevărat că nouă ne lipsește simțul ridicolului și o anumită demnitate” [Victor Rebengiuc – Victor Rebengiuc – Omul și actorul].

Ulterior, s-a poziționat împotriva forțelor politice despre care a crezut că reprezintă moștenirea regimului comunist în societatea modernă și a cerut condamnarea retrospectivă a comunismului. A avut o scurtă carieră în politică și, de la mijlocul anilor 1990, a susținut organizații non-guvernamentale.

Tuns, ras și frezat (Half shaved) (2012)

A primit 16 premii pentru rolurile interpretate magistral, dar și pentru „talent și verticalitate”. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967), Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, decorația Nihil Sine Deo din partea Regelui Mihai I. În anul 2008 a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC). Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, în 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Rebengiuc

Vezi și: Victor Rebengiuc. Portret în 10 atitudini la 84 de ani

 

Moromeții (1987)

 

***** [In English] *****

Victor Rebengiuc

born 10 February 1933

 

Victor George Rebengiuc is an award-winning Romanian film and stage actor, also known as a civil society activist.

Since 1957, he has been a member of the Bulandra Theater company, acting in more than 200 roles only on that stage.

Rebengiuc was celebrated for his stage performances, appearing in plays directed by, among others, Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa and Alexandru Dabija.

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea Film scurt (1983)

 

Having had his breakthrough performance with Liviu Ciulei‘s Padurea spanzuratilor (The Forest of the Hanged, 1964), Rebengiuc became a major figure in Romanian cinema and became especially renowned for his leading role in Stere Gulea’s Moromeții (1987). He also starred in films by Dan Pița and Lucian Pintilie.

Spitalul special (1993) Teatru TV

Rebengiuc’s life under the communist regime provided him an anti-communist perspective, and some of his 1980s films were censored or banned by the country’s officials. In 1989, he took part in the Romanian Revolution, when he was among the people who stormed into the Romanian Television building and broadcast the downfall of Nicolae Ceaușescu and an end to communist rule. Rebengiuc subsequently spoke out against political forces he believes stand for the regime’s legacy in modern society, and called for the retrospective condemnation of communism. As a public figure, he has had a brief career in politics, and, since the mid-1990s, endorses non-governmental organizations.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Rebengiuc

*****

Faleze de nisip (1983)

Faleze de nisip (1983)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #VictorRebengiuc

----------

*Ediție revizuită și adăugită

13 comentarii la „Victor Rebengiuc

 1. Pingback: 20 Iunie în istoria românilor

 2. Pingback: Marcel Iureș

 3. Pingback: 20 Iunie în istoria românilor

 4. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

 5. Pingback: Lucia Sturdza Bulandra

 6. Pingback: 6 Martie în istoria românilor

 7. Pingback: 1 Mai în istoria românilor

 8. Pingback: Marin Preda

 9. Pingback: 27 Octombrie în istoria românilor

 10. Pingback: 28 Octombrie în istoria românilor

 11. Pingback: Lucian Pintilie

 12. Pingback: Liviu Rebreanu

 13. Pingback: 2 Decembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d