~ Personalitatea zilei* ~
Traian Vuia
17/30 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria/Surducu Mic–Traian Vuia, Timiș – 2 septembrie 1950, București
Traian Vuia a fost un inventator, pionier al aviației la nivel internațional, membru de onoare (din 27 mai 1946) al Academiei Române. Părinții săi au fost preotul Simion Popescu și Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget. Între 1884–1892 a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj.
După absolvirea bacalaureatului, în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică, dar a urmat doar un an cursurile la secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, s-a înscris la Drept și a practicat în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai, afirmându-se și în domeniul științelor juridice. În 1901, și-a luat doctoratul în Științe Juridice cu teza: Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus.
Traian Vuia
S-a întors la Lugoj și a continuat să studieze problema zborului; a început să construiască primul aparat de zbor, pe care l-a numit aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu a reușit să-și ducă la capăt proiectul și a decis să plece la Paris, în iulie 1902, sperând că va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales printre pasionații de aerostate.
Academia de Științe de la Paris i-a respins proiectul cu motivația: „Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis”. În ciuda acestor obstacole, Vuia nu a renunțat la proiect și s-a înscris pentru un brevet. În 17 august 1903 i-a fost acordat Brevetul francez de invenție nr. 322.106 pentru aeroplanul-automobil, publicat pe 16 octombrie 1903.
Cu sprijinul familiei sale, care a contribuit semnificativ cu sume de bani, Traian Vuia a început construcţia avionului său, finalizată la sfârşitul anului 1905, şi l-a testat pentru prima dată – avionul a rulat pe sol o distanţă destul de lungă. Au urmat alte teste, la care au asistat cunoscuţi specialişti, ca G. Besançon, Victor Tatin şi alţii. La testul din 5 februarie 1906 nu s-au obţinut rezultate datorită vremii nefavorabile, la 6 martie avionul nu s-a putut desprinde de la sol. Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii (fără catapultă, cablu de lansare sau remorcare, cum se foloseau până atunci).
Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, ceea ce îi dădea aspectul unui liliac. Motorul funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roţi cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat în Franţa, la Montesson. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat cca 50 metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri la o înălţime de 1 metru. Un vânt lateral puternic a făcut ca aparatul să nu poată zbura mai mult, dar premiera era realizată: primul zbor mecanic din istoria omenirii fusese înfăptuit.
Prioritatea unui astfel de zbor îi este atribuită în mod eronat francezului Santos-Dumont, care a obţinut această realizare doar la 13 septembrie, acelaşi an 1906. De altfel, după primul său zbor reuşit, cel din 18 martie 1906, Traian Vuia a mai efectuat şi alte zboruri, în timpul celui din 19 august 1906 avionul său zburând 20 metri, la o înălţime de 2 metri şi jumătate.
Vuia şi-a perfecţionat în continuare avioanele, primul motor folosit fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2.
Jurnal de secol: Primul zbor al lui Traian Vuia [TVR]
Avioanele nu a rămas singura invenție a lui Vuia. În 1907 a organizat un atelier-laborator pentru cercetarea elicelor, iar împreună cu Marcel Yvonneau a conceput câteva modele originale de elicoptere, care au fost prezentate în demonstraţii publice (modelele realizate în anii 1918 şi 1921). Revistele La Technique Aeronautique şi L’Atmosphere i-au publicat studiile teoretice.
Pe lângă alte invenţii, Vuia a mai conceput şi un generator cu aburi (1925), brevetat în mai multe state ale lumii în perioada interbelică.
A fost un mare patriot. Din iniţiativa sa, la 17/30 aprilie 1918, la Paris, a luat ființă Comitetul Național al Românilor din Transilvania și Bucovina, cu scopul de a întreprinde o campanie de informare pe lângă guvernele statelor occidentale asupra cerințelor legitime ale românilor de a se elibera de sub dominația Austro-Ungariei, sub președinția lui Traian Vuia. Prin actul de constituire a acestui Comitet, românii rezidenți în Franța se angajau în scris să continue lupta în acest scop și cu sprijinul fraților din România. Comitetul a editat la Paris revista La Transyvlanie, aflată și ea sub directa conducere a lui Traian Vuia, care a contribuit la corecta informare a opiniei publice internaționale asupra situației românilor transilvăneni. În iunie 1918 Traian Vuia a publicat articolul Eliberarea naționalităților subjugate, în care arăta că „pacea de drept este incompatibilă cu existența monstrului ce se cheamă Imperiul habsburgic”.
Mai mult: Constituirea Comitetului Național al Românilor din Transilvania și Bucovina la Paris [Ambasada României în Republica Italiană].
În timpul celui de-al doilea război mondial, Vuia a făcut parte din mișcarea de rezistență din Franța și a fost ales președinte al primului comitet legal al Frontului Național Român, unde a depus o muncă asiduă și a publicat o serie de articole în La Roumanie Libre.
După terminarea primului război mondial a călătorit în România de două ori, în anul 1932 şi în anul 1934. Abia după terminarea celui de-al doilea război mondial s-a întors definitiv din Franţa în România, unde a murit în septembrie 1950, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București.
Mai mult: Traian Vuia [Wikipedia]
***** [In English] *****
Traian Vuia
17 August 1872, Surducul-Mic, Banat – 3 September 1950, Bucharest
Traian Vuia was a Romanian inventor and aviation pioneer who designed, built and tested a tractor configuration monoplane. He was the first to demonstrate that a flying apparatus could rise into the air by running upon wheels upon an ordinary road. He is credited with a powered hop of 11 metres (36 feet) made on March 18, 1906 and he later claimed a powered hop of 24 metres (79 feet).
Traian Vuia
Though unsuccessful in sustained flight, Vuia’s invention influenced Louis Blériot in designing monoplanes. Later, Vuia also designed helicopters.
A French citizen since 1918, Vuia was also a great patriot, leading the Romanians (especially Transylvanians) of France in the resistance during World War II. He returned to Romania in 1950.
More on: Traian Vuia [Wikipedia]
*****
#TraianVuia #istoriaromanilor #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 9 Februarie în istoria românilor
Pingback: Nicolae Titulescu – Amintirile Bunicuţei Virtuale
Pingback: 4 Martie în istoria românilor
Pingback: 5 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 15 Mai în istoria românilor
Pingback: 4 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: Aurel Vlaicu
Pingback: 1 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 5 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 30 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 4 Mai în istoria românilor