~ Personalitatea zilei* ~
Nicolae Titulescu
4 martie 1882, Craiova – 17 martie 1941, Cannes, Franța
Nicolae Titulescu a fost diplomat, jurist, profesor și om politic, membru titular (din 1935) al Academiei Române. Pe baza rezultatelor excelente obținute la Liceul „Carol I” din Craiova, a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Facultății de Drept. În 1903 a obținut premiul „Ernest Beaumont”, un concurs organizat la toate Facultățile de Drept din Franța, cu lucrarea intitulată: Efectele actelor cu titlu gratuit, consimțite sub regimul comunității, fie de către femeia singură fie de către cei doi soți în profitul copilului din prima căsătorie, al unui copil comun sau unui al treilea”.
Din 1905 a fost profesor de drept la Universitatea din Iași. În 1907 s-a mutat în București, a intrat în politică și în 1912 a obținut un loc pe lista Partidului Conservator-Democrat, condus de Take Ionescu, devenind astfel deputat de Romanați.
Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu a susținut ideea Unirii Transilvaniei cu România, iar în vara anului 1918, împreună cu alte personalități (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) a înființat la Paris Comitetul Național Român.
Între 1928–1936, a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine. Într-o perioada extrem de grea, înainte de cel de-al doilea război mondial, a înțeles care era raportul de forțe în Europa, a militat pentru un tratat cu Uniunea Sovietică, și a cerut sancțiuni împotriva Germaniei și Italiei.
În 1927 s-a stins din viață Regele Ferdinand I. Deoarece succesorul său, Carol al II-lea, renunțase la tron, premierul Ionel Brătianu s-a gândit chiar la instaurarea Republicii, cu Nicolae Titulescu președinte. A venit însă la tron Regele copil Mihai I și s-a instituit regența. Titulescu era considerat în acel moment cel mai mare diplomat român. Începând din 1921 a fost delegat permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, fiind ales de două ori (în 1930 și 1931) Președinte al acestei organizații internaționale, fiind deja o personalitate proeminentă pe plan european.
În această calitate a militat contra revizionismului din Europa, pentru păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturi de bună vecinătate între statele mari și mici, pentru respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, pentru securitate colectivă și prevenirea agresiunii.
La numai 30 de ani a devenit deputat; după primul lui discurs, Take Ionescu a exclamat entuziasmat: „Un mare, un extraordinar talent s-a ridicat la tribuna românească și acest talent este al nostru”.
Ascultă vocea lui Nicolae Titulescu la Radio România Cultural
Cu câțiva ani înainte de înfăptuirea Marii Uniri, Titulescu argumenta necesitatea alipirii Transilvaniei la România: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal […] Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața […] Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”.
A fost acuzat de apropiere de comuniști, însuși Hitler în 1940, la întâlnirea cu Ion Antonescu, i-a amintit acestuia, furios, că România, în raport cu Germania, a fost dusă pe căi greșite de către Titulescu. Hitler făcea această declarație la câțiva ani după ce Titulescu fusese efectiv fugărit din țară de Regele Carol al II-lea, care îl ura deoarece ar fi stat la originea desființării Gărzii de fier. Tot Titulescu a avut ideea adăpostirii tezaurului la Moscova…
Mai presus de orice presupuneri, aprecieri și jocuri politice, definitorie pentru Titulescu este caracterizarea pe care i-a făcut-o Albert Einstein: „spiritul lui Titulescu era atât de lucid și atât de perspicace, judecata sa era atât de precisă, încât el era destinat să dezlege problemele”. O analiză a gândirii sale diplomatice a fost făcută de el însuși: „Întreagă politică externă pe care am urmat […] n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil”
A murit la Cannes iar după 1989 a fost reînhumat la Biserica Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului.
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Titulescu
Viața lui Nicolae Titulescu
***** [In English] *****
Nicolae Titulescu
March 4, 1882, Craiova – March 17, 1941, Cannes
Nicolae Titulescu was a well-known Romanian diplomat, at various times government minister, finance and foreign minister, and for two terms President of the General Assembly of the League of Nations (1930-32).
Following the Romanian elections of 1912, he became a parliamentarian with the Conservative-Democrat Party led by Take Ionescu, and five years later he became a member of the government of Ion I.C. Brătianu as Minister of Finance.
In the summer of 1918, together with other prominent Romanians (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille), Titulescu formed, in Paris, the National Romanian Committee, with the purpose of promoting in international public opinion the right of the Romanian people to national unity, the committee being officially recognised as the plenipotentiary de facto organ of the Romanian nation.
Beginning in 1921, Titulescu functioned as the permanent representative of Romania to the League of Nations in Geneva. He was chosen twice (in 1930 and 1931) to be the president of that organization. In this capacity, he fought for the preservation of stable borders through the maintenance of peace, for good relations between both large and small neighboring states, for the respect of the sovereignty and equality of all nations in the international community, for collective security, and the prevention of aggression.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Titulescu
Români care au schimbat lumea: Nicolae Titulescu [TVR1]
#NicolaeTitulescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 21 August în istoria românilor
Pingback: 25 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 15 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 10 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 12 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 14 Iunie în istoria românilor
Pingback: 5 Februarie în istoria românilor
Pingback: 26 Martie în istoria românilor
Pingback: 9 Iunie în istoria românilor
Pingback: 18 Iulie în istoria românilor
Pingback: 21 Iulie în istoria românilor
Pingback: 14 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 17 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 14 Martie în istoria românilor
Pingback: 17 Martie în istoria românilor
Pingback: 26 Mai în istoria românilor
Pingback: 29 August în istoria românilor
Pingback: 30 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 16 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 15 Martie în istoria românilor
Pingback: 17 Martie în istoria românilor
Pingback: 22 Martie în istoria românilor
Pingback: 3 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 4 Mai în istoria românilor
Pingback: 20 Iulie în istoria românilor
Pingback: 20 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 5 Noiembrie în istoria românilor