Tudor Mușatescu (1903-1970) -cover
Personalitatea zilei

Tudor Mușatescu

(22 februarie 1903 – 4 noiembrie 1970)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Tudor Mușatescu (1) Arhiva RtvTudor Mușatescu

22 februarie 1903, Matău–Câmpulung-Muscel, Argeș – 4 noiembrie 1970, București

 

Tudor Mușatescu a fost poet, prozator, dramaturg, umorist și publicist.

Tatăl său era un avocat care a fost primar de Câmpulung și prefect de Argeș, iar mama profesoară. Umorul l-a moștenit de la bunicul său, iar dragostea pentru literatură și artă, de la mama sa. A învățat la Gimnaziul „Dinicu Golescu” din Câmpulung–Muscel. În timpul primului război mondial, familia s-a mutat la Iași, apoi la București. A continuat studiile la Liceul Sf. Sava și în 1924 a absolvit Facultatea de Drept, Facultatea de Litere, secția Limba latină și Facultatea de Filosofie ale Universității București. Deși a absolvit trei facultăți, nu a practicat nici una dintre profesii, spre dezamăgirea familiei.

Contaminat de înclinațiile artistice ale mamei sale, Tudor Mușatescu a fost cuprins de patima scrisului încă din anii de școală; a scris epigrame, a compus, de unul singur o revistă scrisă de mână, Ghiocelul, cu versuri, schițe și chiar cu o piesă de teatru, intitulată Ardealul. În perioada liceului, a fondat revistele Zori de ziuă și Muguri, a colaborat la Revista copiilor și tineretului, România, Scena.

Tudor Mușatescu – Reminiscențe din trecut Teatru Radiofonic • Violeta Popescu, Ion Agachi, Sergiu Tudose, Doina Deleanu, Florin Mircea etc.

A scris nuvele, romane, poezie, dar succesul i-a fost adus de teatru. A debutat în 1923 cu piesa de teatru Focurile de pe comori, scrisa în limba franceză și jucată la Paris.

După absolvirea universității a fost o perioada profesor dar a renunțat; s-a dedicat trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, de conducător și proprietar de teatru. În 1925 i se jucau pe scena Teatrului Național craiovean doua piese: T.T.R și Datoria. În 1926 a publicat la Câmpulung primul volum de versuri, Vitrinele toamnei. Ca umorist, a debutat cu volumele Nudul lui Gogu (1927) și Ale vieții valuri (1932). În 1928 se juca piesa Panțarola, premiata de Asociația criticilor dramatici, iar în 1931 era reprezentat pe mai multe scene din țară vodevilul Sosesc deseară. L-a consacrat însă ca mare dramaturg piesa în trei acte Titanic Vals (1932), care a avut premiera în deschiderea stagiunii Teatrului Național din București, fiind reprezentată și în multe orașe europene.

Titanic ValsGrigore Vasiliu Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Mușatescu, Mitzura Arghezi, Lucian Dinu, Coca Andronescu, Liviu Bădescu, Ion Finteșteanu, Mihai Fotino, Ion Lucian, Ion Dichiseanu, Florin Scărlătescu etc.

Piese la fel de apreciate au fost și satira dedicată politicii și politicienilor, …Escu (1933), dar și Visul unei nopți de iarnă (1937). A mai scris: continuarea la Titanic Vals, Licurici (1935), Chestiuni de familie (1936), Țara fericirii (1946), Profu’ de franceză (1947), Geamandura (1950). A colaborat cu regizorul Sică Alexandrescu la scrierea câtorva piese ca Figura de la Dorohoi, Sinaia la domiciliu, Birlic, Teoria cocoșului etc.

…Escu Teatru TV Partea I • Mihai Constantin, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, George Alexandru, Carmen Stimeriu, Elvira Deatcu, Valer Dellakeza, Petre Lupu, Marius Florea Vizante etc.

…Escu Teatru TV Partea II

Tudor Mușatescu (2)Criticii l-au considerat un continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale. Comediile sale, cu deosebire Titanic-Vals, …escu, Visul unei nopți de iarnă, sunt remarcabile prin verva replicilor și prin comicul intrigii, având mare succes și în străinătate, fiind și ecranizate. Multe dintre piesele lui Mușatescu au fost traduse în limbile franceză, engleză, germană, italiană, greacă, poloneză, cehă etc.

Visul unei nopți de iarnăFlorin Piersic, Rodica Mandache, Matei Alexandru, Adela Mărculescu, Margareta Pogonat, Ştefan Radof, Grigore Gonţa, Bogdan Muşatescu

Aproape toți marii actori ai României interbelice și postbelice au jucat în piesele lui, iar după venirea comuniștilor la putere dramaturgul și-a continuat cariera artistică, devenind, datorită recunoașterii publicului, unul dintre cei mai îndrăgiți autori români.

LicuriciIon Caramitru, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Virgil Ogăşanu, Marius Pepino, Constantin Diplan, Vasilica Tastaman, Rodica Mandache

A tradus din operele unor dramaturgi străini, a realizat adaptări după piese de teatru romanești sau străine. A fost Inspector General al teatrelor, a condus, împreună cu Maria Filotti, Teatrul din Sărindar (acum, Teatrul Mic), a înființat teatre particulare – Teatrul „C.A. Rosetti”, Teatrul Nostru, Colorado, Roxy). În 1935 a publicat romanul Mica publicitate.

Tudor Mușatescu – Scafandrierii cu Radu Beligan, Valentin Uritescu, Mihai Fotino și Matei Alexandru

A fost căsătorit cu Edith Heckter, de care a divorțat în 1935. S-a căsătorit în 1939 cu actrița Kitty Gheorghiu de la Teatrul Național, pentru care a scris piesa Madona (1947). A publicat volumul de aforisme Fiecare cu părerea lui (1970).

S-a stins din viață la 4 noiembrie 1970 la București și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Mu%C8%99atescu ; https://www.cinemagia.ro/actori/tudor-musatescu-28678/

 

Prim-Plan – Tudor Mușatescu (Interviu, 1969)

 

#TudorMusatescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită