~ Personalitatea zilei* ~
Nicu Constantin
31 iulie 1939, Eforie Sud, Constanța – 15 septembrie 2009, București
Nicu Constantin a fost unul din cei mai apreciați actori români de comedie în teatru, televiziune și film.
S-a născut într-o familie cu șapte copii. Tatăl său, Tudor Constantin, provenea dintr-o familie originară din localitatea albaneză Korcea, ajunsă în România în anul 1910, iar mama sa, Ecaterina, dintr-o familie de origine greacă, stabilită la Constanța în anul 1913.
A urmat şcoala primară la Constanţa, însă, pentru a-şi ajuta numeroasa familie, a practicat, încă din copilărie, tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, de lapte, de creveți la cornet, de ziare, sacagiu, bagajist la gară etc., banii astfel cîștigați devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel. A urmat Școala Medie Tehnică de Marină din Constanța – profil navigație și motoare.
Pentru Nicu Constantin primele înclinații spre lumea artei au început să apară la adolescență, cînd avea ocazia, odată cu concediile de vară, să vadă la Eforie o serie de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc. Și-a arătat de mic talentul, învățând lungi poeme pe care le recita fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor și a debutat într-un spectacol de la Școala de Marină din Constanța, cu un moment satiric, Mâine vom fi pe mare, cu grupul Trio Scaramuța, în care lua peste picior conducerea școlii. Succesul fiind total, a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, Melodia constănțeană.
Răbdarea • Nicu Constantin și Ștefan Mihăilescu–Brăila
În 1954 a mers la București, urmând Liceul „Matei Basarab”, dar s-a angajat și electrician la Întreprinderea Electromontaj, unde a format, alături de fostul lui profesor de la Marină Andrei Müller, o brigadă artistică în întreprindere, numită Scurtcircuit. Cu acest program încărcat, seara găsea timp să meargă și la Școala Populară de Artă, la clasa profesorului Ion Frunzetti, unde lua lecții de Istoria teatrului, de Literatură și Dicție. După absolvire, a devenit foarte cunoscut printre artiștii amatori drept „ăla cu ochelari”.
În anul 1959, la 20 de ani, a debutat artistic în televiziune, împreună cu Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune dedicată mișcării artistice de amatori, interpretând un cuplet semnat de George Mihalache, Holteiul.
Cimilituri • Nicu Constantin. Prezentare de Anda Caropol
Visul său era să ajungă la Teatrul „Constantin Tănase”, însă concurența era foarte mare, existau doar două locuri pentru 250 de candidați. A mers să îl încurajeze la examen pe prietenul său Marian Iorga, iar acolo a fost recunoscut de profesorul Frunzetti, îndrumătorul lui de la Școala Populară de Artă, care l-a invitat să dea o probă. A luat concursul și astfel și-a început cariera extraordinară de 40 de ani la Teatrul de Revistă, unde a susținut peste 9.000 de reprezentații, dintre care: Revista dragostei, La Grădina Cărăbuș, Costică, ne vede lumea!, Lasă supărarea-n hol, Nimic despre elefanți, Mi se pare că mă-nsor!. A fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” (1979–1982).
Cu nevasta nu-i de glumit • Ileana Stana Ionescu, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu
A cochetat și cu cinematografia debutând în filmul Împuşcături pe portativ (1966) după care a interpretat roluri de comedie în peste 30 de filme de scurt și lung metraj: Vin cicliștii, Septembrie, Alo aterizează străbunica!, Întoarcere la dragostea dintâi, Totul pentru fotbal, Secretul lui Bachus, Harababura, Ministerul comediei, The Prophecy: Forsaken etc.
Împușcături pe portativ (1968) • Margareta Pâslaru, Cornel Fugaru, Nae Roman, Puiu Călinescu, Nicu Constantin, Ștefan Bănică, Ștefan Tapalagă, Draga Olteanu, Ovid Teodorescu etc.
A apărut în 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune, unde a încântat cu scenetele sale umoristice savuroase. Remarcabilă a fost colaborarea sa cu radioul, el fiind practic una dintre „emblemele” emisiunii Unda veselă, colaborare mijlocită de maestrul Ion Vova, de care avea să îl lege o lungă şi trainică prietenie.
A compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece, a lansat şi câteva albume în care i-a fost apreciate calităţile sale muzicale remarcabile: Nicu… vede tot, Uite-l pe nea Nicu… şi Nicu Constantin… o viață de artist.
Nicu Constantin și Gică Petrescu
În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.
A fost un om credincios, obișnuia să participe la slujbele religioase și făcea adesea donații pentru biserică.
S-a stins din viață la vârsta de 70 de ani și a fost înmormântat în localitatea natală, Eforie Sud.
Mai mult: Nicu Constantin [Wikipedia]
Profesioniștii cu Nicu Constantin (de Eugenia Vodă)
***** [In English] *****
Nicu Constantin
31 July 1939, Carmen Sylva/Eforie Sud, Constanța – 15 September 2009, București
Nicu Constantin was one of the most popular Romanian comedy actors in theater, television and film.
He attended primary school in Constanţa, but, in order to help his large family, he practiced, since childhood, all kinds of trades: helping at the Turkish Cadri’s vegetable shop, selling soft drinks on the beach, selling milk, cornet shrimp, newspapers, bagger, porter at the railway station, etc., the money thus earned becoming a serious source for the maintenance of his family and, often, for helping the needier families in the town. He attended the Marine Technical Secondary School in Constanța – navigation and engines profile.
Alo, aterizează străbunica! (1981) • Sebastian Papaiani, Mimi Enăceanu, Adela Mărculescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Adina Popescu, Nicu Constantin etc.
In 1954 he went to Bucharest, attending the „Matei Basarab” High School, but he also got a job as an electrician at the Electromontaj Enterprise, where he formed, together with his former teacher from the Navy Andrei Müller, an artistic brigade in the enterprise, called Scurtcircuit. With this busy schedule, in the evening he found time to go to the Popular Art School, to Professor Frunzetti’s class, where he took lessons in theater history, literature and diction.
Băţul de chibrit de Lucian Belcea • Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Tapalagă şi Nicu Constantin
In 1959, he debuted on television, together with Margareta Pâslaru and Marina Voica.
He performed for 40 years on the stage of the „Constantin Tănase” Magazine Theater, where he performed over 9,000 performances.
In 1966, he made his film debut, in Împuşcături pe portativ, with more than 30 short and feature films in his record. He appeared on 600 radio shows and over 300 television shows, where he delighted with his savory humorous skits. A compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece, a lansat şi câteva albume în care i-a fost apreciate calităţile sale muzicale remarcabile.
In 2005, at the UNITER Gala, he received the special prize for magazine theater, and a year later, the UNITER prize for his entire activity.
More on: Nicu Constantin [Wikipedia]
*****
De florile mărului • Nicu Constantin și Costel Constantinescu
#NicuConstantin #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 30 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 15 septembrie în istoria românilor
Pingback: 3 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 14 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 29 Iunie în istoria românilor