Ștefan Mihăilescu- Brăila (1925-1984) -cover22
Personalitatea zilei

Ștefan Mihăilescu–Brăila

(3 februarie 1925 – 19 septembrie 1996)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Ștefan Mihăilescu- Brăila (1)22Ștefan Mihăilescu–Brăila

3 februarie 1925, Brăila – 19 septembrie 1996, București

 

Ștefan Mihăilescu–Brăila a fost actor de teatru, film, radio și televiziune, Artist Emerit.

Copil din flori, crescut de o mamă săracă și singură, era îndrăgostit de teatru și film, vedea toate filmele de la cinematograf. A urmat cursurile primare și Liceul Industrial în orașul natal. La 14 ani a încercat să meargă în America să se facă artist – în 1939, împreună cu un prieten s-a îmbarcat clandestin pe vapor, dar prietenul a lăsat acasă un bilet de adio, așa că părinții acestuia le-au stricat planurile. De la 16 ani a lucrat ca muncitor în port, salahor, apoi funcționar. Din 1944 a făcut parte din mişcarea artistică de amatori.

Momente 4

A absolvit, pe cont propriu, în 1947 Conservatorul de muzică și artă dramatică „G. Cavadia” și s-a angajat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, jucând în spectacole ca La Ilie bun și vesel de Ion Damian, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Poveste de dragoste de Margarita Aligher, Burghezul gentilom de Moliere, Bădăranii de Carlo Goldoni și Ultima oră de Mihail Sebastian (1949–1954). La acest teatru erau doi actori cu numele Ştefan Mihăilescu şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a modificat numele, pentru a nu fi confundat. În 1956 juca la teatrul din Baia Mare, iar din 1957 (angajat prin concurs), la Teatrul Muncitoresc (Giulești) din București (în prezent, Teatrul Odeon).

Momente 6

A debutat în cinema în filmul Alo? Ați greșit numărul (1958), jucând cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească: Titanic vals, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, Astă seară dansăm în familie, Cu mîinile curate, Accident, Păcală, Elixirul tinereții, Ciocolata cu alune, Nea Mărin miliardar, Duelul, Buletin de București, Secretul lui Bachus.

Alarmă în Deltă (1975) • Dan Popescu, Sorin Vasiliu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Emanoil Petruț, Cornel Coman, Alexandru Matei,Jean Lorin Florescu etc.

Rolul titular din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila.

Secretul lui Bachus (1984) • Emil Hossu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Jean Constantin etc.

 „Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui Bachus, l-am „ochit” încă de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui Bachus. Căpăta o privire de gheață care parcă tăia ca un laser”, spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

A fost căsătorit cu Georgeta Rahtopol. A fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune.

A fost distins cu titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne (1964) și Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967).

Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost unul dintre cei mai mari actori din România, considerat unul dintre geniile comediei româneşti. Este descris în volumul O carte atipică despre un actor atipic – Ştefan Mihăilescu Brăila, scris de marea actriţă Rodica Mandache.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Mih%C4%83ilescu-Br%C4%83ila; https://clvfilm.wordpress.com/2015/02/03/astazi-ne-amintim-de-stefan-mihailescu-braila/

 

Nea Mărin Miliardar (1979) • Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu

 

Ștefan Mihăilescu- Brăila. Roluri
Roluri…

***** [In English] *****

Ștefan Mihăilescu- –brăila (2)22Ștefan Mihăilescu-Brăila

3 February 1925, Braila – 19 September 1996, Bucharest

 

Ștefan Mihăilescu-Brăila was a Romanian stage, film, television and voice actor. He graduated from the Conservatory of Music and Dramatic Art „G. Cavadia” in 1947.

He played on the stage of the „Maria Filotti” Theater in Brăila, at the theater in Baia Mare, and from 1957 at the Giulești Workers’ Theater (now Odeon) in Bucharest.

Mihăilescu-Brăila appeared in more than fifty films from 1959 to 1984. In 1958, he played his first role in the movie Alo? Ați gresit numărul (Hello, wrong number) and he played in important movies such Cu mâinile curate (1972), Alarmă în Deltă (1976), Nea Marin Miliardar (1979), Fiul muntilor (Mountains’ Son, 1981), Secretul lui Bacchus (The Secret of Bacchus, 1984).

Mihăilescu-Brăila was awarded the title of Honored Artist of Romaniafor outstanding achievements in work in theater, 

*****

 

Elixirul tinereții (1975)

 

#StefanMihailescuBraila #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită