Octav Enigărescu (1924-1993) Cover
Personalitatea zilei

Octav Enigărescu

(13 iulie 1924 – 27 iunie 1993)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Octav Enigărescu (a)Octav Enigărescu

13 iulie 1924, București – 27 iunie 1993

 

Octav Enigărescu a fost unul dintre cei mai valoroși baritoni români. A studiat la Conservatorul din București, cu baritonul Aurel Costescu-Duca, absolvind în 1946.

După absolvirea Conservatorului (1946), a debutat la Opera din Cluj unde, încă din primii ani ai carierei sale muzicale, și-a creat un repertoriu de bază, căruia i-a adaugat mereu noi roluri.

Gioachino Rossini – Bărbierul din Sevilla

După debutul la Opera Română din Cluj s-a afirmat pe scena bucureșteană, într-o multitudine de roluri principale din operele italiene, germane, franceze, ruse și românești, părți solistice din diverse lucrări vocal-simfonice românești și universale, precum și un număr considerabil de lieduri și arii.

Octav Enigărescu - Paiațe
în Paiațe

Vocea sa puternică, frumoasă și calitățile actoricești deosebite, l-au propulsat în prim-planul vieții muzicale românești și i-au oferit șansa unei cariere deosebite. A ocupat și funcția de director al Operei Române (1969–1971). A realizat numeroase înregistrări și emisiuni radio și tv. A efectuat turnee artistice în mai multe țări europene. A fost distins cu titlul de Artist emerit și laureat al Premiului de Stat.

Giuseppe Verdi – Ernani „Da quel di che t’ho veduta…Tu s’Ernani!” • Eugenia Moldoveanu, Cornel Stavru, Octav Enigarescu

A desfășurat o intensă activitate didactică la catedra de Canto a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. A fost profesor de Canto la Ruse în Bulgaria și la Novi Sad (fosta Iugoslavie). A făcut parte ca membru sau ca președinte din juriile unor importante concursuri de muzică vocală.

Octav Enigărescu – Trecut-au anii

A jucat și în filme artistice: Buzduganul cu trei peceți, Toate pânzele sus.

Buzduganul cu trei peceți (1977) • Regia: Constantin Vaeni. Cu: Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Vasile Nițulescu, Ștefan Sileanu, Cornel Coman, Octav Enigărescu, Ovidiu Iuliu Moldovan etc.

Remarcat și apreciat de publicul românesc, s-a afirmat prin premiile obținute la concursuri internaționale (București 1953, Praga 1954). A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1971). S-a înscris printre interpreții români de frunte; a primit aprecieri și elogii nu numai în România, ci și în numeroase țări europene în care a cântat (Franța, URSS, Belgia, Cehoslovacia, Bulgaria, Italia, RD Germana, Ungaria, Anglia, Irlanda, RF Germania, Iugoslavia, Grecia, Turcia).

Mai mult: Octav Enigărescu [Wikipedia]

 

Octav Enigărescu

 

***** [In English] *****

Octav Enigărescu (b)Octav Enigărescu

13 July 1924, București – 27 June 1993

 

Octav Enigărescu was one of the most valuable Romanian baritones, actor, singing teacher and director of the Bucharest Opera. After graduating from the Conservatory (1946), he made his debut at the Opera in Cluj where, in the first years of his musical career, he created a basic repertoire, to which he always added new roles.

Employed by the country’s first lyrical scene, the Romanian Opera in Bucharest, he was one of the leading Romanian performers. He was awarded the titles of Artist Emeritus and Laureate of the State Prize. He carried out an intense didactic activity at the singing department of the „Ciprian Porumbescu” Conservatory in Bucharest.

A man of vast culture, he was director of the Romanian Opera in Bucharest (1969–1971).

*****

 

Giuseppe Verdi – Macbeth Cu Octav Enigărescu, Paris, ORTF (1970)

 

#OctavEnigărescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic

----------

*Ediție revizuită și adăugită